Czytałem ostatnio, że odchudzanie niekorzystnie wpływa na kości. Czy to prawda? Może lepiej się nie odchudzać? Kamil, 40 l.
Zapewne część z osób odchudzających natknęła się na informację, że utrata masy ciała jest związana ze stratami w masie kostnej. Czy tak jest naprawdę? Tak, zwłaszcza, jeśli odchudzanie jest gwałtowne, a dieta niezbilansowana. Trzeba ponadto na ten problem spojrzeć rozsądnie. National Osteoporosis Foundation podaje, że korzyści wynikające z utraty masy ciała zwykle przewyższają ryzyko związane ze stratami masy kostnej. Dodatkowy ciężar masy ciała, który każdego dnia musimy dźwigać, może rzeczywiście zmobilizować organizm do wzmocnienia kości, ale jednocześnie niszczy stawy. Co więcej, nowe badania sugerują, że trzewna tkanka tłuszczowa (wokół brzucha) jest szczególnie szkodliwa właśnie dla kości, zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Według przeglądu z 2013 roku opublikowanego w Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeons, redukcja masy ciała może zmniejszyć objawy zapalenia stawów.
Na temat diety dla mocnych kości pisała dietetyk Marta Tomaszewska.
Trzeba też mieć świadomość, że zdrowa i stopniowa redukcja masy ciała niesie za sobą szereg zdrowotnych korzyści:
1. Lepsze zdrowie. Już strata 5 - 20 proc. masy ciała może poprawić ogólny stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych tj. choroby serca, cukrzyca oraz nowotworów. Badanie opublikowane w Obesity Research wykazało, że mężczyźni chorobliwie otyli, którzy przeszli zabieg chirurgii bariatrycznej mieli mniejsze ryzyko nowotworu w ciągu następnych lat.
2. Więcej energii. Utrata masy ciała poprawia wydolność tlenową, a więc ułatwia codzienne czynności tj. wchodzenie po schodach, czy spacer z dzieckiem. Łatwiej też uprawiać ulubione sporty.
3. Poprawiona pamięć. Szwedzkie badania z 2013 roku wykazały, że starsze kobiety po sześciu miesiącach odchudzania miały lepsze wyniki w testach pamięci. Skany mózgu uwidoczniły większą aktywność w procesie kodowania (wspomnienia) i większą wydajność przypominania.
4. Lepszy komfort życia. Liczne badania i obserwacje pozwalają twierdzić, że redukcja masy ciała może w wielu wypadkach poprawić jakość życia np. możliwość zdobycia lepiej płatnej pracy, odbudowanie związku, mniejsze wydatki na opiekę zdrowotną itd.
Zdjęcie pochodzi z: 1
Komentarze
anna987
2 maja 2015, 20:22
Normalne odchudzanie, kiedy ktoś stosuje zdrową, zbilansowaną dietę nie powinno się wiązać z żadnym ryzykiem.
DorotkaStokrotka51
30 kwietnia 2015, 19:37
Moim zdaniem to zależy od diety , sposobu odchudzania oraz stanu początkowego i końcowego - który chcemy osiągnąć. Osoba z bardzo dużą otyłością powiedzmy + 50/60 lub więcej powinna konsultować to koniecznie z lekarzem i dobrym dietetykiem - osoba która ma jakieś choroby tak samo - a jeśli ktoś chce zejść poniżej ,,zdrowej " wagi to już w ogóle na pewno nie jest to zdrowe dla całego organizmu
LeiaOrgana7
30 kwietnia 2015, 17:57
Zależy jak się kto odchudza. Jak się nie dostarcza wapnia, to kości są narażone na utratę gęstości, szczególnie u kobiet. Widziałam kiedyś w programie dokumentalnym wzmiankę o babce, która odchudzała się dośc drastycznie, na samych owocach i warzywach i osłabiła sobie tym kości, stały się kruche. Warto o tym pamiętac zwłaszcza, że u kobiet występuje zwiększone ryzyko osteoporozy. Plus, za Wikipedią: 'Osteoporoza występuje rzadziej u osób z nadwagą', źródło: SA. Shapses, CS. Riedt. Bone, body weight, and weight reduction: what are the concerns?. „J Nutr”. 136 (6), s. 1453-6, Jun 2006. PMID: 16702302
Eli1605
30 kwietnia 2015, 08:58
Szczupła sylwetka i zdrowe odżywianie chyba jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Przynajmniej mam taką nadzieję.
Wiedzmowata
30 kwietnia 2015, 08:43
Z tą "poprawioną pamięcią" to ciekawe jest...