Naukowcy z Chicago z Rush Alzheimer's Disease Center przeprowadzili badanie sprawdzające wpływ konkretnych zmian żywieniowych na ryzyko wystąpienia Alzheimera. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Alzheimer's & Dementia. Wykazały, że osoby, które stosowały się ściśle do jej zaleceń miały o 53 procent mniejsze ryzyko wystąpienia tej choroby. U osób, które trzymały się jej w sposób umiarkowany odnotowano spadek ryzyka o 35 procent.

Dr Martha Clare Morris prowadząca badania podkreśla:

Często ludzie jedzą zdrowo i wprowadzają inne prozdrowotne zachowania, ale dieta MIND zapewniła ochronę (przed Alzheimerem) niezależnie czy inne czynniki prozdrowotne były wprowadzone czy nie.

Skuteczna hybryda


Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) jest hybrydą łączącą zalecenia diety śródziemnomorskiej z dietą DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), która była stworzona z myślą o osobach cierpiących na choroby układu krążenia. Opiera się na dużej ilości warzyw, nasion roślin strączkowych, owoców jagodowych, ryb. Dopuszcza ograniczone spożycie czerwonego mięsa, masła oraz słodyczy. Chociaż kładzie ona duży nacisk na posiłki bogate w warzywa oraz obecność zielonych roślin liściastych, nie zmusza do codziennej obecności w diecie ryb, ziemniaków, owoców czy nabiału. Jest ona mniej restrykcyjna niż dieta środziemnomorska czy DASH, przez co łatwiejsza do przestrzegania. Diety te wybrano jako podstawę diety MIND nie bez powodu. Istnieją doniesienia o ich korzystnym działaniu na układ krążenia oraz ochronie przed demencją. Poza tym autorzy badań stworzyli dietę MIND w oparciu o doniesienia naukowe z przestrzeni lat wskazujące, które produkty czy składniki odżywcze wpływają dobrze lub źle na pracę mózgu.

Obserwacja pacjentów


By zbadać potencjał diety MIND naukowcy poprosili 923 osoby (kobiety i mężczyźni) w wieku miedzy 58 a 98 lat o wypełnianie kwestionariusza żywieniowego. Badanie było prowadzone w okresie 2004-2013. Określano ilościowo spożycie na przestrzeni lat każdego ze 144 produktów wyłonionych przez naukowców, a następnie odniesiono to do wytycznych diety MIND. By mieć wiedzę na temat stanu neurologicznego pacjentów, w okresie obserwacji pacjenta (4-5 lat) powtarzano testy neuropsychologiczne.


U 144 osób spośród 923 osób, rozwinęła się choroba Alzheimera. Te osoby, których sposób żywienia był zgodny z zasadami diety MIND wykazywały mniejszą tendencję do rozwoju postępującej demencji niż ich rówieśnicy. Badanie wskazuje również, że restrykcyjne przestrzeganie diety DASH czy śródziemnomorskiej także zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń pracy mózgu, jednak już luźne ich przestrzeganie nie przynosi takich korzyści.

Zasady diety MIND


Dieta MIND opiera się na 15 komponentach, 10 zdrowych i 5 niezdrowych. Jej zalecenia mówią o zjadaniu codziennie 3 porcji produktów pełnoziarnistych, 2 porcji warzyw (jedna na surowo) i jako przekąski orzechów. Nasiona strączkowe należy wprowadzać co drugi dzień, drób i owoce jagodowe przynajmniej 2 razy w tygodniu, a ryby przynajmniej raz w tygodniu. Konieczne jest również ograniczenie masła do mniej niż łyżeczki dziennie, a sera, dań smażonych i Fast foodów do mniej niż jednej porcji tygodniowo.

Zdrowe grupy produktów:
Zielone warzywa liściaste, inne warzywa, owoce jagodowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty pełnoziarniste, ryby, drób, oliwa z oliwek, wino

Niezdrowe grupy produktów:
Mięsa czerwone, masło i margaryna, żółty ser, słodycze, dania smażone i Fast foody


Należy zwrócić uwagę, iż w przypadku osób, które w trakcie obserwacji zmieniły swój sposób żywienia w kierunku diety MIND, również odnotowano zmniejszenie ryzyka rozwoju demencji, jednak na niższym poziomie, niż u osób, które żywiły się w ten sposób już kilka lat. Wniosek więc z tego, że prawdopodobnie im dłużej stosujemy tę dietę, tym lepsze jej protekcyjne działanie. Wyniki badań są optymistyczne jednak wymagają potwierdzenia w dalszych obserwacjach.


Dr Morris zauważa, iż wcześniejsze doniesienia wskazują, że chociaż na chorobę Alzheimera wpływa wiele czynników, sposób żywienia w znaczący sposób determinuje, czy choroba się rozwinie czy nie. Stąd istotne jest, aby zwracać uwagę na swoje nawyki żywieniowe.

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com