Wysokie spożycie cukru przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia, nie jest to tajemnicą. To także najlepsza pożywka dla nowotworów, a jego metabolizm jest kosztowny dla organizmu. Wymaga m.in. podaży witamin z grupy B, cynku, magnezu czy chromu, których zawartość w organizmie w związku z tym maleje. Warto więc starać się minimalizować jego spożycie. Nie wyobrażasz sobie jednak wypieków bez słodkich kryształków? Mamy dla ciebie kilka smakowitych propozycji.

Ciasteczka bananowo-owsiane

Składniki:

2 dojrzałe banany

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (surowych)

1/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów 

1/4 łyżeczki cynamonu

  1. Banany podusić na pure. Dodać płatki i posiekane orzechy. Wszystko razem wymieszać. Łyżką formować ciastka. 
  2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. 

Ciasto miodowe

Składniki:

1 i 1/2 szklanki miodu

2 małe pomarańcze

1/2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy

2 łyżeczki skórki z pomarańczy

1 i 1/2 kostki (około 340 g) masła

3 jajka

1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki mielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szczypty soli

  1. Pomarańcze pokroić w plasterki i wrzucić do rondelka razem z połową szklanki miodu. Podgrzewać na małym ogniu około ½ godziny, aż pomarańcze skarmelizuje. Odstawić do ostygnięcia.
  2. W misce ubić masło, sól, miód i jajka na gładką puszystą masę. Dodać sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy. Zmiksować. Dodać mąkę, migdały oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
  3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Skarmelizowane pomarańcze ułożyć na spodzie formy (obwód 20 cm) i na nie wylać ciasto. Piec 40-45 minut. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zdjąć formę.

Ciasto daktylowe

Składniki:

1/3 szklanki zmiażdżonych bananów na pure

3 szklanki mąki

3 jajka

1/2 kostki masła

1 i 1/2 szklanki wody

1 i 1/2 szklanki posiekanych daktyli

1 łyżeczka sody 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Wymieszać banany z masłem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodać jajka, wodę i ubić. Zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie wymieszać z daktylami.
  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy (20x30 cm) i piec 20-25 minut. Można przed pieczeniem posypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi z posiekanymi orzechami.

Marchwiowo - jabłkowe muffinki

Składniki:

1 szklanka mąki

1 jajko

1/3 szklanki musu jabłkowego

1/3 szklanki syropu klonowego

1/4 szklanki oleju

1/2 szklanki marchwi startej na wiórki

1/2 szklanki posiekanych orzechów

1/2 szklanki rodzynków

3/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki cynamonu

1 szczypta soli i gałki muszkatołowej

  1. Zmiksować jajko z syropem klonowym. Wymieszać z musem jabłkowym i olejem.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, gałkę i sól. Dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie ze sobą połączyć. Dodać marchew, orzechy i rodzynki. Wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Masę wyłożyć do wcześniej przygotowanych foremek na muffinki. Posypać po wierzchu cynamonem. Piec około 10 minut.

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com