Odchudzam się i zdrowo się odżywiam. Nie przepadam za ryżem brązowym, wolę biały. Czy naprawdę muszę go jeść? Czy jest jakaś inna alternatywa?
Kamila
Ryż stanowi podstawę wyżywienia dla 1/3 ludności świata. Na popularność nie narzeka również w naszym kraju. W zależności od sytuacji i potrzeb można użyć ryżu białego (w diecie np. lekkostrawnej) oraz brązowego (np. dieta odchudzająca). Wartość odżywcza białek ryżu jest wyższa nią białek zbóż. Na plus działa też relatywnie wysoki udział białka ograniczającego lizyny, o której wspominałam w artykule o źródłach białka. Oprócz decyzji, jaki ryż wybrać powinniśmy też zainteresować się, jaka dawka ryżu będzie dla nas bezpieczna, o czym pisałam przy okazji artykułu na temat arsenu w ryżu.
Jeśli już to przyswoimy, możemy zastanowić się, czy rzeczywiście na diecie odchudzającej warto wybrać ryż brązowy zamiast białego. Fakty mówią same za siebie. Ryż brązowy znacząco różni się od białego wartością odżywczą:
- Zawiera więcej składników mineralnych, zwłaszcza żelaza, magnezu, fosforu, potasu, manganu i selenu.
- Jest bogatszym źródłem witamin – 5 razy więcej tiaminy, 2-3 razy więcej niacyny, ryboflawiny i kwasu foliowego.
- Może poszczycić się 2-3 razy większą zawartością błonnika pokarmowego.
- Zawiera więcej lipidów.
- Badania opublikowane w Nutrition Research sugerują, że włączenie brązowego ryżu do diety wiąże się ze zmniejszeniem obwodu w pasie u osób z cukrzycą typu 2. Okazuje się również, że osoby, które zamieniły ryż biały na brązowy lub dziki mogą cieszyć się niższą masą ciała oraz zwiększyć aktywność antyoksydacyjną enzymów.
Ryż brązowy | Ryż dziki | Ryż biały (polerowany) | |
Energia kcal | 129 | 137 | 98 |
Białko g | 2,8 | 5,7 | 1,9 |
Tłuszcz g | 0,8 | 0,4 | 0,2 |
Węglowodany g | 30,7 | 28,8 | 22,5 |
Błonnik pokarmowy g | 3,5 | 2,4 | 0,7 |
Tabela 1: Wartość odżywcza 100 g ryżu ugotowanego (biały, dziki i brązowy).
Oprócz ryżu białego i brązowego, możemy spotkać też inne rodzaje, np. parboiled rice, czyli ryż preparowany termiczne. Myślę, że dla osób nietolerujących smaku ryżu brązowego, interesującą alternatywą może stać się dziki ryż. Ciekawostką jest to, że nie jest to wcale odmiana ryżu. Dziki ryż pochodzi z Ameryki Północnej, ma długie, ciemne, szarobrązowe lub czarne ziarna. Po ugotowaniu staje się on purpurowy i wyrazisty, a jego smak i zapach określany jest jako orzechowy. Uważany jest ponadto za bardzo wartościowy, zawiera sporo białka, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Minusem jest troszkę niższa niż w przypadku ryżu brązowego zawartość błonnika pokarmowego, nadal jednak znacząco przewyższa on w tej kwestii ryż biały.
Jaki więc ryż wybrać? Jeśli chodzi o odchudzanie to polecam brązowy lub dziki. Mają więcej błonnika, szybciej więc sycą oraz stopniowo podnoszą poziom cukru we krwi, co zapobiega atakom głodu. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli w ramach urozmaicenia zje pani ryż biały. Jeśli nawet takie rozwiązanie odpada, zawsze może Pani w zastępstwie wybierać kasze, np. gryczaną.
Zdjęcie pochodzi z: 1.
Komentarze
anusiad7
14 kwietnia 2015, 15:23
dla mnie także w smaku lepszy jest brązowy ryż, ja polecam zdrowy domowy wyrób serów np. feta, camembert, mozzarella i wiele innych http://blog.winoiser.com
Klara1122
14 kwietnia 2015, 12:44
ryż brązowy ma więcej wartości odżywczych. http://ocetjablkowy.blog.pl
rewelacje
14 kwietnia 2015, 12:32
Wołowina z ryżem i warzywami po chińsku http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/woowina-z-ryzem-i-warzywami-po-chinsku.html
przepismamy.pl
14 kwietnia 2015, 12:11
Pyszne dania z ryżu i nie tylko: http://www.przepismamy.pl
Diuna_789
2 kwietnia 2015, 00:17
Hmm, a co z ryżem czerwonym, czarnym, jaśminowym, ryżem do sushi?
magwiz
23 marca 2015, 14:10
Jak się dobrze ugotuje brązowy ryż, to nawet smaczny jest!
szewczykpyc
22 marca 2015, 22:31
ja bardzo lubię brązowy ryż , choć wcześniej go nie jadłam , i nie przeszkadza mi ,że się długo gotuje.Gotuje go wcześniej przed obiadem.
Grubaska.Aneta
21 marca 2015, 23:00
Na pewno brązowy lepszy ale jakoś mi nie wchodzi :/
Karolajn3
21 marca 2015, 16:33
Kiedyś nie przepadalam za brązowym ryżem ale teraz go uwielbiam!;)
Wiedzmowata
21 marca 2015, 08:39
Niestety ryż brązowy dłużej się gotuje.
LidkaNa
21 marca 2015, 20:46
Ja w zasadzie nie gotuję ryżu w tradycyjny sposób. Mam płytę indukcujną, więc jest prościel. Wrzucam ryz na zimna wodę (wyciagam go z woreczka) zalewam wodą w proporcji 2 x tyle co ryżu i zagotowuję. Potem nastawiam płytę na 1 poziom i zostawiam na około 40 min. Albo nwet zostawiam na dlużej w tej wodzie pod przykrywką. Jak woda wsiąknie porządnie, to ryż sam jest miękki. Można więc go przygotować wczesniej.
Wiedzmowata
22 marca 2015, 08:56
Ja nie mam płyty indukcyjnej, a na "normalnym gazie" brązowy ryż gotuje się 40-45 minut; nie można go jak biały ryż - zagotować i pod kocyk aż sam dojdzie.
Eli1605
21 marca 2015, 07:26
Używam dużo ryżu brązowego. W zasadzie je go cała rodzinka. Nie ma problemu.