Zdrowo, smacznie, słodko, jest to w ogóle możliwe? Nie każdy smakołyk musi być okraszony sporą dozą cukru. Można przygotować samodzielnie wiele ciekawych i wartościowych przekąsek czy podwieczorków dla naszych pociech, zamiast słodkich sklepowych serków i deserków.
Każda z nas chce jak najlepiej dla swojego dziecka i stara się zapewnić mu dostęp do zdrowych i wartościowych produktów. Często sięgamy po dyktowane dzieciom jogurty, serki czy desery, gdyż wiele z nich reklamuje się jako doskonały produkt, który doda mu energii, wzmocni kości i dostarczy innych wartościowych składników. Niestety najczęściej pozytywne aspekty tych produktów giną w górze cukru i tonie tłuszczu. Sprawdźmy jaka jest wartość odżywcza dwóch popularnych produktów.
Łatwiej oczywiście jest kupić małą przekąskę, jednak jeśli znajdziemy chwilę czasu w szybki sposób przygotujemy smaczny i słodki deser, bez dodawania cukru rafinowanego.
Daktylowy krem
Daktyle same w sobie są słodkie, świetnie zastąpią więc dodatek cukru. Do tego są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zależnie od odmiany, w jednych jest więcej wapnia i magnezy, w innych witaminy A i B6, we wszystkich zaś znajdują się salicylany.
Składniki:
2 daktyle
Garść rodzynek lub 4 suszone morele
Garść płatków migdałów
3 łyżki płatków jaglanych
½ szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta suszonego imbiru
Daktyle rozdzielamy na mniejsze części i wrzucamy do wody. Dokładamy rodzynki lub podzielone morele. Dodajemy przyprawy. Gotujemy chwilę, aż owoce zmiękną. Dorzucamy płatki jaglane i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dorzucamy płatki migdałów i miksujemy na mus.
Porcja (około 100 g):
222 kcal
4 g białka
1 g tłuszczu
52 g węglowodanów
Mus z marchewki
Marchewka sama w sobie jest słodka dzięki czemu doskonale nadaje się do deserów. Jest bogatym źródłem prowitaminy A, ale również błonnika pokarmowego i składników mineralnych. Rodzynki dodają deserowi jeszcze więcej słodyczy, a kasza czy amarantus witamin z grupy B.
Składniki:
1 duża marchewka
1 garść rodzynek
1 łyżka ekspandowanej kaszy jaglanej lub poppingu z amarantusa
½ szklanki wody
Szczypta cynamonu i imbiru
Marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić do gorącej wody. Dodać rodzynki i przyprawy. Gotować, aż woda odparuje, a marchewką zmięknie. Zestawić z pieca i zmiksować. Przełożyć do miseczki lub pojemniczka i posypać kaszą lub amarantusem.
Porcja (około 180 g):
144 kcal
3 g białka
1 g tłuszczu
38 g węglowodanów
Gęsty krem owocowy
Owoce są źródłem cukrów prostych, są wiec same w sobie słodkie. Przy tym to bogactwo witamin, zwłaszcza C, składników mineralnych i różnego rodzaju działających korzystnie na organizm fitozwiązków m. in barwniki antocyjanowe. Desery na ich bazie to doskonały sposób na porcję owoców w diecie i słodki smak w ustach.
Składniki:
200 g mrożonych truskawek lub innych owoców jagodowych (mogą być świeże)
50 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
1 łyżeczka miodu
Owoce nieco rozmrozić. Sok, który wycieknie odlać. Można go wypić lub wykorzystać do przygotowania galaretki (wystarczy go zagotować i dodać żelatyny, ewentualnie dosłodzić). Jogurt, owoce i miód zmiksować. Przelać do miseczek.
Porcja (około 250 g):
144 kcal
4 g białka
6 g tłuszczu
22 g węglowodanów
Kakaowy banan
Większość dzieci lubi czekoladę i banany. Połączenie ich ze sobą daje smakowity krem. Ważne jest, aby użyć bardzo dojrzałego, nawet przejrzałego banan. Taki jest najsłodszy, jednocześnie nadal jest bogatym źródłem potasu.
Wczoraj robiłam jaglane rafaello i w przypływie euforii postanowiłam podzielic się przepisem :))))
Kaszę jaglana rozgotować na mleku kokosowym razem z wiórkami kokosowymi, dosłodzić miodem lub ksylitolem. Masa musi wyjść gęsta i zbita. Schłodzić, formować kuleczki, obtoczyć w prażonych wiórkach migdałowych, schłodzić. Pycha!
Dobrze, że te przepisy takie proste. Chociaż biorąc pod uwagę brak staranności przy przygotowaniu artykułu (literówki w ogromnych ilościach) boję się, że receptury też są stworzone na "odczepnego."
Komentarze
Trzpiota
9 marca 2015, 07:54
Wczoraj robiłam jaglane rafaello i w przypływie euforii postanowiłam podzielic się przepisem :)))) Kaszę jaglana rozgotować na mleku kokosowym razem z wiórkami kokosowymi, dosłodzić miodem lub ksylitolem. Masa musi wyjść gęsta i zbita. Schłodzić, formować kuleczki, obtoczyć w prażonych wiórkach migdałowych, schłodzić. Pycha!
patasola
9 marca 2015, 16:41
super pomysl! Az sobie zapisze.
Epestka
9 marca 2015, 03:44
Dobrze, że te przepisy takie proste. Chociaż biorąc pod uwagę brak staranności przy przygotowaniu artykułu (literówki w ogromnych ilościach) boję się, że receptury też są stworzone na "odczepnego."
magwiz
8 marca 2015, 22:12
A czemu tylko dla dziecka? Moje Wewnętrzne Dziecko też się domaga czegoś słodkiego... pysznego... a jak to jeszcze ma być zdrowe... Mniam!!!
lelilath
7 marca 2015, 22:03
Daktylowy krem brzmi ciekawie. Wypróbuję!
Eli1605
7 marca 2015, 18:54
Zdrowe, smaczne i do tego słodkie. Prawie niemożliwe, ...a może jednak.
patasola
7 marca 2015, 18:01
A budyn, kisiel? Domowa nutella, orzechy...
Klara1122
7 marca 2015, 10:17
są jogurty, które mają wiecej cukru niż puszka coli. http://zdrowi-z-natury.blogspot.com
Wiedzmowata
7 marca 2015, 07:46
Ciekawie wyglądają te przepisy.