Każda z nas chce jak najlepiej dla swojego dziecka i stara się zapewnić mu dostęp do zdrowych i wartościowych produktów. Często sięgamy po dyktowane dzieciom jogurty, serki czy desery, gdyż wiele z nich reklamuje się jako doskonały produkt, który doda mu energii, wzmocni kości i dostarczy innych wartościowych składników. Niestety najczęściej pozytywne aspekty tych produktów giną w górze cukru i tonie tłuszczu. Sprawdźmy jaka jest wartość odżywcza dwóch popularnych produktów.

Wartość odżywcza na 100 gDanonki smak waniliowyMonte
Energia [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
Cukier [g]
Błonnik pokarmowy [g]
Wapń [mg]
107
62
2,9
13,5
13
1,1
180
195
2,8
13,3
15,9
13,7
-
120
Łatwiej oczywiście jest kupić małą przekąskę, jednak jeśli znajdziemy chwilę czasu w szybki sposób przygotujemy smaczny i słodki deser, bez dodawania cukru rafinowanego.

Daktylowy krem


Daktyle same w sobie są słodkie, świetnie zastąpią więc dodatek cukru. Do tego są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zależnie od odmiany, w jednych jest więcej wapnia i magnezy, w innych witaminy A i B6, we wszystkich zaś znajdują się salicylany. 

Składniki:
2 daktyle
Garść rodzynek lub 4 suszone morele
Garść płatków migdałów
3 łyżki płatków jaglanych
½ szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta suszonego imbiru

Daktyle rozdzielamy na mniejsze części i wrzucamy do wody. Dokładamy rodzynki lub podzielone morele. Dodajemy przyprawy. Gotujemy chwilę, aż owoce zmiękną. Dorzucamy płatki jaglane i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dorzucamy płatki migdałów i miksujemy na mus.

Porcja (około 100 g):
222 kcal
4 g białka
1 g tłuszczu
52 g węglowodanów

Mus z marchewki


Marchewka sama w sobie jest słodka dzięki czemu doskonale nadaje się do deserów. Jest bogatym źródłem prowitaminy A, ale również błonnika pokarmowego i składników mineralnych. Rodzynki dodają deserowi jeszcze więcej słodyczy, a kasza czy amarantus witamin z grupy B.

Składniki:
1 duża marchewka
1 garść rodzynek
1 łyżka ekspandowanej kaszy jaglanej lub poppingu z amarantusa
½ szklanki wody
Szczypta cynamonu i imbiru

Marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić do gorącej wody. Dodać rodzynki i przyprawy. Gotować, aż woda odparuje, a marchewką zmięknie. Zestawić z pieca i zmiksować. Przełożyć do miseczki lub pojemniczka i posypać kaszą lub amarantusem.

Porcja (około 180 g):
144 kcal
3 g białka
1 g tłuszczu
38 g węglowodanów

Danonki skład
W składzie Danonków znajdziemy m.in twarożek odtłuszczony, cukier, pure truskawkowe, oligofruktozę, syrop glukozowo–fruktozowy, skrobię modyfikowaną, aromaty.

Gęsty krem owocowy

Owoce są źródłem cukrów prostych, są wiec same w sobie słodkie. Przy tym to bogactwo witamin, zwłaszcza C, składników mineralnych i różnego rodzaju działających korzystnie na organizm fitozwiązków m. in barwniki antocyjanowe. Desery na ich bazie to doskonały sposób na porcję owoców w diecie i słodki smak w ustach.

Składniki:
200 g mrożonych truskawek lub innych owoców jagodowych (mogą być świeże)
50 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
1 łyżeczka miodu

Owoce nieco rozmrozić. Sok, który wycieknie odlać. Można go wypić lub wykorzystać do przygotowania galaretki (wystarczy go zagotować i dodać żelatyny, ewentualnie dosłodzić). Jogurt, owoce i miód zmiksować. Przelać do miseczek.

Porcja (około 250 g):
144 kcal
4 g białka
6 g tłuszczu
22 g węglowodanów

Kakaowy banan

Większość dzieci lubi czekoladę i banany. Połączenie ich ze sobą daje smakowity krem. Ważne jest, aby użyć bardzo dojrzałego, nawet przejrzałego banan. Taki jest najsłodszy, jednocześnie nadal jest bogatym źródłem potasu. 

Składniki:
1 banan
1 łyżeczka kakao
1 łyżka płatków migdałów

Banana zmiksować z kakao i płatkami.

Porcja (około 200 g):
268 kcal
5 g białka
8 g tłuszczu
48 g węglowodanów
Zdjęcie główne pochodzi z flickr
Zdjęcia w treści: 1