Śniadanie to podstawa dla zachowania dobrego samopoczucia, pięknej sylwetki i zdrowia. Nie tylko dzieci powinny je spożywać. Jest ono niezbędne również dorosłym. W naszym ciele przebiega bowiem szereg reakcji odbudowy. Stale rosną nam włosy, paznokcie czy tworzy się nowy naskórek. By procesy te mogły przebiegać prawidłowo konieczne jest  dostarczenie organizmowi odpowiednich składników. Jak to zrobić? Odpowiedź jest prosta z pożywieniem. Śniadanie ma tutaj istotną rolę, ponieważ pojawia się po wypoczynku nocnym, w trakcie którego organizm pozyskiwał energię z zapasów (w nocy uaktywnia się glukagon i zamienia glikogen w glukozę). Po nocy ciału brakuje zatem energii, węglowodanów, białka i witamin. Te rezerwy musimy odbudować by móc efektywnie pracować. O czym więc trzeba pamiętać?

  1. Pomijanie śniadań sprzyja tyciu
    Okazuje się, że pomijanie śniadań może sprzyjać nadwadze i otyłości. Badanie zamieszczone w American Journal of Epidemiology zajmujące się związkiem miedzy nawykami żywieniowymi, a otyłością , pokazuje, że osoby pomijające śniadanie 4,5 razy częściej miały problemy z masą ciała niż te, które śniadanie spożywały.
  2. Śniadanie pomaga zachować odpowiednią podaż białka
    Dzięki wprowadzeniu do śniadania białka zapewnimy sobie uczucie sytości na dłużej, ale również zadbamy o równomierne rozłożenie jego ilości w ciągu dnia. Często bowiem to na obiad czy kolację planujemy duże posiłki białkowe, a organizm niestety nie jest w stanie przyswoić jednorazowo tak dużej dawki protein. Śniadanie w takiej sytuacji pozwala nam zachować równowagę w tym aspekcie i dostarczyć w ciągu dnia odpowiednią podaż białka. Należy pamiętać, że zbyt mała ilość białka w diecie nie pozwala na pracę mięśni na maksymalnym poziomie.
  3. Śniadanie pozwala utrzymać właściwy poziom cukru we krwi
    Wychodzenie z domu bez posiłku to prosta droga do problemów z poziomem cukru i cholesterolu we krwi. Małe badanie przeprowadzone na grupie 10 kobiet, wskazuje, iż w okresie, 2 tygodni gdy nie jadły śniadań oba te parametry były wyższe, niż w czasie, gdy spożywały rano posiłek.
  4. Nie zaoszczędzisz kalorii na śniadaniu
    Nie zjem śniadania, to schudnę, bo przecież zjem mniej kalorii? Nic z tego. Najczęściej kończy się to podjadaniem tego co mamy pod ręka, ponieważ organizm domaga się podaży energii i składników odżywczych, bez których nie może funkcjonować. Tym sposobem jemy częściej, byle co, byle jak i często bardziej kalorycznie. Przyczynia się to m.in do problemów zdrowotnych. Publikacja zamieszczona w Diabetes Care wskazuje na związek między pomijaniem śniadania, a rozwojem chorób chronicznych jak cukrzyca czy wysokie ciśnienie krwi.
  5. Pożywne śniadanie to udany początek dnia
    Produkty pełnoziarniste, nabiał, jajka, warzywa, owoce to doskonały zestaw na śniadanie. Można je ze sobą łączyć i tworzyć pyszne i zdrowe kombinacje. Miska płatków z mlekiem i owocami czy omlet z warzywami i razową grzanką to źródło białka, węglowodanów złożonych, witamin i składników mineralnych. Przybliża więc ciebie do osiągnięcia dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Pozwoli uzupełnić zapasy i dostarczy energii na kilka godzin. Dzięki temu będziesz syta i pełna werwy, w odróżnieniu od tych, którzy śniadania nie jedzą. Badania  zamieszczone w American Journal of Clinical Nutrition wskazują bowiem, że osoby, które pomijały poranny posiłek miały niższe poziomu wapnia, potasu, magnezu, fosforu, witaminy C, E, A czy folianów.

Jeśli więc śniadanie, to nie zjedzony w biegu batonik, lecz pożywne połączenie białka i węglowodanów. Gdzie znaleźć propozycje takich śniadań? Możesz zajrzeć chociażby do bazy przepisów naszych użytkowników. Smacznego!

Zdjęcie główne pochodzi z: rpavich / Foter / CC BY