Otyłość może mieć jeszcze jednego winowajcę - zanieczyszczenia gromadzące się przez lata w organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie przeanalizowali 300 osób pod kontem zawartości zanieczyszczeń w  tkance tłuszczowej. Badano tzw. POP, czyli trwałe zanieczyszczenia, które gromadzą się w naszych ciałach nawet przez dziesięciolecia. 

W ich skład wchodzą m. in. DDE, główny metabolit pestycydu DDT, szeroko stosowany na całym świecie w 1980 roku, a obecnie wykorzystywany w walce z malarią, lindan owadobójczy, często używany w przeszłości w rolnictwie, a także w produkcji niektórych leków na wszy i świerzb oraz polichlorowane bifenyle, stosowane w wielu urządzeniach przemysłowych, obecne nadal w starych transformatorach elektrycznych. Pomimo tego, że stosowanie wymienionych związków jest obecnie bardzo ograniczone, POP są poważnym problemem zdrowia publicznego. U 100 proc. biorących udział w badaniu osób wykryto co najmniej jeden z tych związków.

zanieczyszczenie

Naukowcy podkreślają, że jesteśmy narażeni na gromadzenie się zanieczyszczeń organicznych głównie poprzez dietę. Poprzednie badania wykazały, że szczególnie groźne są produkty o wysokiej zawartości tłuszczu tj. ryby i mięso. Co ważne, nie ma tak naprawdę bezpiecznych poziomów dla POP.

Okazało się, że osoby z największą ilością zgromadzonych POP nie tylko miały wyższą masę ciała, ale też tendencję do wyższego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co jest ważnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, niezależnie od płci, wieku oraz palenia papierosów. 

Dalsze badania są niezwykle istotne. Otyłość może być nie tylko konsekwencją wyższego spożycia żywności, ale też narażenia na niektóre substancje chemiczne, które mogą sprzyjać wzrostowi i proliferacji adipocytów (komórek tłuszczowych) i powodować przyrost tkanki tłuszczowej. Oczywiście wiedza ta nie powinna stać się dla nas wymówką. To zapewne jedna z wielu składowych przyczyn epidemii otyłości na świecie. Nie zaszkodzi jednak przestrzeganie zasad zdrowej diety, unikanie produktów przetworzonych, z całą listą sztucznych dodatków, tłustych mięs lub chociażby zrezygnowanie z ryb hodowlanych.

Zdjęcie pochodzi z:1, barbourians / Foter / CC BY-SA