Objawy tj. pękanie warg, czy wypadanie włosów bardzo często są przez nas bagatelizowane. Może się jednak okazać, że przyczyną tych dolegliwości jest niedobór witamin. W takiej sytuacji zwiększenie spożycia produktów bogatych w niedoborową witaminę rozwiąże problem. Jeśli nie, należy niezwłocznie udać się do lekarza, który wykluczy inne choroby. Poniżej przedstawiamy najcześciej występujące objawy niedoborów:

Witamina A

Objawy niedoboru: Zaburzenia widzenia, sucha skóra, łamliwe paznokcie, zmniejszenie apetytu.

Co jeść? Olej, wątroba, masło, mleko, żółtka jaj, marchew, dynia, papryka, nać pietruszki, szpinak, brokuły, pomidor.

Witamina B1(tiamina)

Objawy niedoboru: Zmęczenie, drażliwość, zaburzenia koncentracji, pogorszenie nastroju. Jeśli niedobór jest przewlekły mamy do czynienia z chorobą beri - beri, która objawia się zaburzeniami sercowo - naczyniowymi, nadciśnieniem, brakiem apetytu oraz zanikiem mięśni lub obrzękami.

Stany niedoborowe witaminy B1 mogą być też związane z nadużywaniem alkoholu oraz większymi jej stratami np. podczas stosowania diuretyków.

Co jeść? Wieprzowina, kasze, rośliny strączkowe.

Witamina B2 (ryboflawina)

Objawy niedoboru: Pękanie i łuszczenie się warg, pękanie kącików ust, zmiany zapalne języka.

Co jeść? Mleko i przetwory, jaja, rośliny strączkowe, kasza jaglana.

Witamina PP (niacyna)

Objawy niedoboru: zapalenie skóry, biegunki, pogorszenie samopoczucia, nudności, zapalenia jamy ustnej i języka.

Co jeść? Podroby, mięso z piersi kurczaka i indyka, drożdże piekarskie, rośliny strączkowe, korzeń pietruszki.

Cholina

Objawy niedoboru: stany lekowe, dolegliwości sercowe, bóle głowy.

Co jeść? Żółtka jaja, podroby, kiełki pszenicy, rośliny strączkowe, orzechy, ryby.

Niedobory choliny są związane z gromadzeniem się cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie.
fasolka

Witamina B12

Objawy niedoboru: Zmęczenie, osłabienie, zaburzenia trawienia, brak apetytu, mdłości, drętwienie kończyn, drażliwość, zwiększona temperatura ciała, zaburzenia pamięci, osłabiona odporność, zaburzenia miesiączkowania u kobiet.

Co jeść? Mięso i przetwory, ryby, jaja, mleko i przetwory.

Witamina C

Objawy niedoboru: Zmiany w dziąsłach, krwawe wybroczyny.

Co jeść? Warzywa i owoce, a zwłaszcza natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne, owoce jagodowe.

Podczas obróbki termicznej tracimy 50 - 70 proc. witaminy C.

Witamina D

Objawy niedoboru: Krzywica, osteomalacja. Niedobory witaminy D są związane z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób zapalnych i autoimmunologicznych oraz nowotworów.

Co jeść? Ryby morskie, oleje rybne.

Witamina K

Objawy niedoboru: Krwotoki zewnętrzne i wewnętrzne, słaba krzepliwość krwi, utrudnione gojenie się ran, zapalenie jelit, biegunka. Niedobór witaminy K związany jest z większym ryzykiem nowotworów.

Co jeść? Warzywa zielone, oleje roślinne i orzechy.

Kwas foliowy

Objawy niedoboru: Niedokrwistość, zapalenie języka, biegunki. Niedobór może skutkować niedokrwistością, chorobami układu krążenia, osteoporozą, zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów oraz wady cewy nerwowej u płodu.

Co jeść? Ciemnozielone warzywa, produkty z pełnego przemiału, rośliny strączkowe, owoce.

Jeśli dieta jest różnorodna i oparta na zasadach żywienia niedobory witamin nie powinny wystąpić. Trzeba jednak mieć na uwadze, że czasami winowajcą są przyjmowane leki lub współistniejące choroby. Dlatego wszelkie wątpliwości najlepiej skonsultować z lekarzem.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: K Tao / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie z tekstu pochodzi z: coolmikeol / Foter / CC BY