- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Niedobory witamin w czasach, kiedy często wybieramy wysokoprzetworzoną i gotową żywność, żyjemy w stresie i nie mamy chwili na aktywność fizyczną nie są żadną niespodzianką. Sprawdź z czym łączyć łamliwe paznokcie, suchą skórę, czy podpuchnięte oczy.
Objawy tj. pękanie warg, czy wypadanie włosów bardzo często są przez nas bagatelizowane. Może się jednak okazać, że przyczyną tych dolegliwości jest niedobór witamin. W takiej sytuacji zwiększenie spożycia produktów bogatych w niedoborową witaminę rozwiąże problem. Jeśli nie, należy niezwłocznie udać się do lekarza, który wykluczy inne choroby. Poniżej przedstawiamy najcześciej występujące objawy niedoborów:
Objawy niedoboru: Zaburzenia widzenia, sucha skóra, łamliwe paznokcie, zmniejszenie apetytu.
Co jeść? Olej, wątroba, masło, mleko, żółtka jaj, marchew, dynia, papryka, nać pietruszki, szpinak, brokuły, pomidor.
Objawy niedoboru: Zmęczenie, drażliwość, zaburzenia koncentracji, pogorszenie nastroju. Jeśli niedobór jest przewlekły mamy do czynienia z chorobą beri - beri, która objawia się zaburzeniami sercowo - naczyniowymi, nadciśnieniem, brakiem apetytu oraz zanikiem mięśni lub obrzękami.
Stany niedoborowe witaminy B1 mogą być też związane z nadużywaniem alkoholu oraz większymi jej stratami np. podczas stosowania diuretyków.
Co jeść? Wieprzowina, kasze, rośliny strączkowe.
Objawy niedoboru: Pękanie i łuszczenie się warg, pękanie kącików ust, zmiany zapalne języka.
Co jeść? Mleko i przetwory, jaja, rośliny strączkowe, kasza jaglana.
Objawy niedoboru: zapalenie skóry, biegunki, pogorszenie samopoczucia, nudności, zapalenia jamy ustnej i języka.
Co jeść? Podroby, mięso z piersi kurczaka i indyka, drożdże piekarskie, rośliny strączkowe, korzeń pietruszki.
Objawy niedoboru: stany lekowe, dolegliwości sercowe, bóle głowy.
Co jeść? Żółtka jaja, podroby, kiełki pszenicy, rośliny strączkowe, orzechy, ryby.
Niedobory choliny są związane z gromadzeniem się cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie.
Objawy niedoboru: Zmęczenie, osłabienie, zaburzenia trawienia, brak apetytu, mdłości, drętwienie kończyn, drażliwość, zwiększona temperatura ciała, zaburzenia pamięci, osłabiona odporność, zaburzenia miesiączkowania u kobiet.
Co jeść? Mięso i przetwory, ryby, jaja, mleko i przetwory.
Objawy niedoboru: Zmiany w dziąsłach, krwawe wybroczyny.
Co jeść? Warzywa i owoce, a zwłaszcza natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne, owoce jagodowe.
Podczas obróbki termicznej tracimy 50 - 70 proc. witaminy C.
Objawy niedoboru: Krzywica, osteomalacja. Niedobory witaminy D są związane z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób zapalnych i autoimmunologicznych oraz nowotworów.
Co jeść? Ryby morskie, oleje rybne.
Objawy niedoboru: Krwotoki zewnętrzne i wewnętrzne, słaba krzepliwość krwi, utrudnione gojenie się ran, zapalenie jelit, biegunka. Niedobór witaminy K związany jest z większym ryzykiem nowotworów.
Co jeść? Warzywa zielone, oleje roślinne i orzechy.
Objawy niedoboru: Niedokrwistość, zapalenie języka, biegunki. Niedobór może skutkować niedokrwistością, chorobami układu krążenia, osteoporozą, zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów oraz wady cewy nerwowej u płodu.
Co jeść? Ciemnozielone warzywa, produkty z pełnego przemiału, rośliny strączkowe, owoce.
Jeśli dieta jest różnorodna i oparta na zasadach żywienia niedobory witamin nie powinny wystąpić. Trzeba jednak mieć na uwadze, że czasami winowajcą są przyjmowane leki lub współistniejące choroby. Dlatego wszelkie wątpliwości najlepiej skonsultować z lekarzem.
Zdjęcie tytułowe pochodzi z: K Tao / Foter / CC BY-ND
Zdjęcie z tekstu pochodzi z:
coolmikeol / Foter / CC BY
Komentarze
izka1985m
23 lutego 2015, 23:09
Interesujący artykuł, niedobór witamin to dość poważny problem,także bogata w witaminy i minerały dieta to podstawa.
przepismamy.pl
22 lutego 2015, 11:58
Pyszne domowe jedzenie bogate we wszystkie potrzebne dla organizmu składniki. http://www.przepismamy.pl
tss123
22 lutego 2015, 11:18
O witaminach i mikroelementach - http://www.stachurska.eu/?p=1659 .
jasminum89
15 lutego 2015, 22:08
Eurydyka1949 ma rację. Pisząc witamina K to tak jakby pisać witamina B. A witamina B12 to KOBALAMINA. Jeśli specjalista popełnia takie błędy to ja dziękuję.
Eurydyka1949
15 lutego 2015, 18:28
Odkąd to kwas foliowy, to witamina B12!? I moze by tak odróżnić witaminę K1 od K2, bo to dwie całkiem różne witaminy. To ważne. A jeśli sie mówi o olejach, to warto napomknąć, że chodzi o oleje świeże, zimno tłoczone, bo rafinowane i poddane wysokim temperaturom (zjełczałe) - mają kwasy tłuszczowe USZKODZONE.
Klara1122
15 lutego 2015, 15:07
niedobór witamin i minerałów prowadzi do różnych dolegliwości zdrowotnych. http://ocetjablkowy.blog.pl
Eli1605
14 lutego 2015, 08:52
Owoce i warzywa powinny dostarczać różnych witamin. U mnie zmęczenie i wypadanie włosów były objawami niedoczynności tarczycy.
magwiz
13 lutego 2015, 10:50
Najważniejsze to zbilansować dietę
Enchantress
12 lutego 2015, 16:52
Na wstępie artykułu autor napisał: sprawdź z czym łączyć wypadające włosy...akurat to mnie interesowało..i albo jestem ślepa albo w artykule brak odpowiedzi...