Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czym są orzeszki piniowe?
  • Czy orzeszki piniowe wspomagają odchudzanie?
  • Jakie właściwości mają orzeszki piniowe?

Czym są orzeszki piniowe?

Orzeszki piniowe, nie są tak naprawdę orzechami, ale nasionami szyszek sosny. Były one popularnym pokarmem już od czasów paleolitycznych. Dzisiaj najbardziej znane są jako składnik sosu pesto. Cena i rosnąca popularność orzeszków piniowych są przyczyną coraz częstszych ich kradzieży. Powstały nawet gangi specjalizujące się w tego tupu procederach. Orzeszki piniowe trafiają potem na czarny rynek. Co takiego jest w tych małych nasionach, że jest na nie tak ogromny popyt?

Czy orzeszki piniowe wspomagają odchudzanie?

Orzeszki piniowe są bogatym źródłem kwasu pinolowego. Przypuszcza się, że może on pomóc w kontroli apetytu. Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerują, że kwas pinolowy może mieć potencjał jako uzupełnienie diety w przeciwdziałaniu otyłości i rozregulowaniu metabolizmu. 

Jakie właściwości mają orzeszki piniowe?

Pierwsza szczegółowa charakterystyka chemiczna orzeszków piniowych z 2010 roku wykazała, że charakteryzują się one wysoką zawartością białka (33,8 g na 100 g), tłuszczu (47,7 g na 100 g), i fosforu, jak możemy przeczytać na łamach Journal of the Science of Food and Agriculture. Stwierdzono jednocześnie, że są dobrym źródłem cynku, żelaza i manganu.

Wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe

Orzeszki piniowe mają wysokie właściwości przeciwutleniające. Dzięki zawartości wspomnianego już kwasu pinolowego mogą być wykorzystywane jako potencjalny środek przeciwnowotworowy, jak podkreślono w badaniu opublikowanym w Food Chemistry.

Poprawiają wzrok

Nasiona sosnowe zawierają luteinę, która chroni nasz wzrok przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, uniemożliwiając uszkodzenie plamki żółtej, czyli obszaru siatkówki odpowiedzialnej za widzenie centralne. Ponadto obecny w orzeszkach piniowych beta-karoten, który organizm człowieka przekształca się w witaminę A, wpływa na odpowiednią kondycję narządu wzroku.

Wspomagają działanie układu sercowo - naczyniowego

Orzeszki piniowe są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru. Zawierają ponadto spore ilości witaminy E, witaminy K, miedzi, żelaza i manganu, które mają korzystny wpływ na układ krążenia.

Orzeszki piniowe to bardzo wartościowy składnik diety. Warto od czasu do czasu wprowadzać je do diety. Aktualny wzrost cen orzeszków jest spowodowany kapryśną aurą i działaniem pasożyta drzew iglastych. Jest więc nadzieja, że w przyszłości cena tych nasion wróci do poprzedniego poziomu.

Słyszeliście kiedyś o orzeszkach piniowych? A może jecie orzeszki piniowe na codzień?

Zdjęcie pochodzi z: BrownGuacamole / Foter / CC BY-ND