Produkt wysokoproteinowy czy raczej wysokocukrowy?


Poprzez dodanie do produktu białek mleka uzyskano podwyższoną zawartość protein (8,0 g/ 100g). Jednak czy ze względu na tę cechę warto pokusić się o sięgnięcie po ten jogurt? Otóż na drugim miejscu w składzie pojawia się cukier. Jego zawartość to aż 17,0 g w 100 g produktu! Warto więc zastanowić się czy jest to produkt bogaty w proteiny czy może raczej wysokocukrowy?

Jogurt 'morelowy' tylko w nazwie


Niestety oprócz dużej zawartości cukru, również na ilość owoców można ponarzekać. Morele, w które jak sugeruje nazwa, powinien być bogaty jogurt stanowią zaledwie 2 proc. Zamiast nich producent pokusił się o barwnik i aromat, aby produkt choć wizualnie odnosił wrażenie, że dane owoce posiada.

Produkt specjalnie dla mężczyzn?


Producent na swojej stronie internetowej podkreśla: 'Ważną rolę w diecie mężczyzny odgrywa białko. Ten składnik odżywczy pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy mięśniowej, jak również zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze'. Stwierdzenie to można jednak odnieść do obu płci, więc co jest tak szczególnego w tym produkcie? Niestety na rynku nie ma 'zwykłego' odpowiednika jogurtu wysokoproteinowego MEN. Analizując natomiast jogurt 7 zbóż, z jego odpowiednikiem z serii MEN, zauważyć można, że w składzie różnice sięgają zaledwie 0,1 – 0,4g. Produkty są niemalże identyczne, a i tu producent na wstępie zaznacza 'Kobiety i mężczyźni mają inne potrzeby w zakresie odżywiania'. Skoro według producenta jest to istotny aspekt, czemu nie przekłada się na różnice w produktach?

Zdrowsza alternatywa


Jogurt obfitujący w cukier możemy łatwo i smacznie zastąpić. Dla porównania w jogurcie naturalnym cukier stanowi jedyne 4,2g/100g przy jednoczesnej zawartości białka 4,9g/100g produktu. Jeśli rzeczywiście zależy nam na zwiększeniu ilości białka, możemy dodać zarodki pszenne (28g białka/100g), czy płatki owsiane(12,6 g białka /100g), które oprócz protein dostarczą nam cennego błonnika pokarmowego, który wspomoże pracę naszego układu pokarmowego. Do tego wystarczy dodać świeże morele, bogate w liczne witaminy i składniki mineralne lub w przypadku ich braku, sięgnąć możemy po owoce w postaci suszonej. Gdy pragniemy uzyskać podobną konsystencję do omawianego produktu, całość wystarczy zblendować. 

Autorką artykułu jest: Martyna Przybyłko