Tłuszcz dla mózgu

Mózg i rdzeń kręgowy składa się w około 60 procent z tłuszczu. Włókna nerwowe są w większości otoczone osłonką białkowo-lipidową. Z tłuszczu powstają hormony, jest rozpuszczalnikiem witamin A, D, E, K, przez co pośrednio poprawia wygląd skóry i wpływa na krzepliwość krwi. Dodatkowo tłuszcz pełni rolę termoizolacyjną i jest poduszką ochronną dla narządów wewnętrznych. Trójglicerydy są więc ważnym składnikiem diety, z którego nie należy rezygnować.

Nadmiar szkodliwy

Tłuszcz w produkcie niesie smak i nadaje teksturę. Dlatego to co tłuste jest smaczne. Nic więc dziwnego, że ciągnie nas do lodów śmietankowych, smażonych frytek czy golonki. Zwłaszcza mężczyźni lubują się w tłustych przysmakach polskiej kuchni, co niejednokrotnie staje się dla nich zgubą. Chociaż tłuszczu nie powinno zabraknąć w codziennym menu, to jego ilość powinna być optymalna. Dlaczego? Jaki wpływ na organizm ma wysokotłuszczowa dieta? Czy jest jakaś różnica miedzy jego wpływem na kobietę i mężczyznę? 

tłusty kotlet
Smakowity mały (70 g) kotlet z dodatkiem boczku to nawet 20 g tłuszczu i ponad 200 kcal.

Pierwsze poszlaki kierują nas w stronę układu krążenia, kolejne do cukrzycy typu II. Tłuszczowa opona wokół pasa to bowiem prosta droga do zawału serca i problemów ogólnoustrojowych. Okazuje się jednak, że nadmiar tłuszczu odbija się także negatywnie na mózgu. Podczas gdy odpowiednia ilość jest mu niezbędna, zbyt duża jego podaż  sprzyja powstawaniu stanu zapalnego. Badania na myszach pokazują, że męski mózg jest podatny na negatywny wpływ wysokotłuszczowej diety. Również otyłość brzuszna to  męska domena. Dlaczego w pierwszej kolejności negatywne skutki dopadają mężczyzn?

Estrogenowa ochrona

Okazuje się, że kobiety przed menopauzą posiadają silną broń w postaci estrogenów. Chronią one je zarówno przed nadmiernym wzrostem poziomu cholesterolu, jak również, jak się okazuje, przed stanem zapalnym w samym mózgu. Poza tym hormony te mają wpływ na metabolizm. Gdy bowiem w czasie doświadczenia myszy zostały pozbawione receptorów estrogenowych z mózgu, zaczęły tyć na potęgę. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku kobiet po menopauzie, kiedy to aktywność estrogenowa maleje. Okazuje się, że nagle sylwetka zaczyna się zmieniać, tkanka tłuszczowa chętniej odkładać wokół brzucha, a stężenie cholesterolu we krwi rośnie. Kobiety zaczynają się wtedy borykać z takimi samymi problemami zdrowotnymi jak mężczyźni i tłusta dieta ma na nie taki sam negatywny wpływ. Wzrasta u nich m.in. ryzyko zawału serca oraz innych chorób układu krążenia. To co mężczyznę dopada w każdym wieku, po kobietę sięga po menopauzie.

Zdjęcie główne pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Zdjęcie w treści pochodzi z: randychiuFoterCC BY