Gruszka tuczy?

Nie bardziej niż inne owoce spożywane w nadmiarze. Owoce to źródło węglowodanów prostych, a więc nie należy z nimi przesadzać. Oczywiście są też bogate w witaminy, składniki mineralne, kwasy owocowe, dlatego pełnią ważną rolę w naszej diecie. Powinno się spożywać 2 - 3 porcje owoców (1 porcja to np. 1 jabłko, 1 gruszka). 

jabłka i gruszki
100 g gruszki  to ok. 55 kcal i 14,5 g cukru, a 100 g jabłka to 52 kcal i 13,8 g.

Gruszka jest też owocem bardzo zdrowym, pobudza przemianę materii, wzmaga koncentrację, reguluje ciśnienie krwi i pracę tarczycy, wspomaga układ moczowy. Zawiera sporo potasu, a w mniejszych ilościach także fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Jest też źródłem kwasów owocowych tj. kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, olejków eterycznych, błonnika, pektyn oraz witamin: A, B1, B2, B6, C i PP.  

Gruszek surowych nie powinny jednak spożywać osoby z wrażliwymi jelitami oraz schorzeniami dróg żółciowych.

3 najlepsze przepisy użytkowników z gruszką w roli głównej

Biszkopt pełnoziarnisty z gruszką

ciasto z gruszką

Składniki:

Jaja kurze całe 60 g (1 szt.)

Białko jaja kurzego 35 g (1 szt.)

Mąka pszenna. typ 1850 30 g (3 płaskie łyżki)

Otręby żytnie 10 g

Proszek do pieczenia 5 g (1 płaska łyżeczka)

Imbir 1 g (1 szczypta)

Stewia 3 g

Gruszka 150 g (1 średnia)

Aromat waniliowy 1 g (1 porcja)

Sposób wykonania:

  1. Białka ubić na sztywno, dodać stewię lub ksylitol, ubić. Na końcu dodać żółtko i lekko wymieszać łyżką.
  2. W miseczce wymieszać mąkę graham, otręby żytnie, proszek do pieczenia, dodać do ubitych białek i lekko wymieszać łyżką. Na końcu dodać aromat.
  3. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki lub kostkę.
  4. Masę wyłożyć do naczynia żaroodoprnego lub małej foremki. Ułożyć na wierzchu gruszkę, lekko wcisnąć w ciasto. Można posypać żurawiną, wiórkami, rodzynkami.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. około 15 - 20 minut.

Gruszka zapiekana z ricottą i orzechami

gruszka zapiekana

Składniki:

Gruszka 150 g (1 średnia)

Ser ricotta  40 g

Orzechy włoskie 8 g

Rodzynki suszone 8 g

Mleko spożywcze 1.5 % tłuszczu 25 g

Cynamon 4 g (2 łyżeczki)

Kardamon 1 g (1 szczypta)

Miód pszczeli 7 g (pół łyżki)

Sposób wykonania:

  1. Gruszkę obrać ze skórki, następnie przekroić i usunąć gniazda nasienne. Posypać cynamonem.
  2. Wstawić do piekarnika na 20 min. w temperaturze 160 st. C. Piec na foli aluminiowej.
  3. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnie, zalać mlekiem wymieszanym z miodem. Gotować tak długo, aż płyn wyparuje.
  4. Gruszkę nafaszerować serkiem ricottą i następnie nałożyć na gruszkę orzechy i rodzynki

Sałatka z ruccolą, gruszką i orzechami

gruszka


Składniki:

Rukola 125 g

Gruszka 300 g (2 średnie)

Orzechy włoskie 42 g (pół szklanki)

Oliwa z oliwek 30 g (6 łyżeczek)

Miód pszczeli 10 g (2 płaskie łyżeczki)

Ocet winny z białego wina 6% 26 g (2 płaska łyżka)

Dressing ziołowy sałatkowy 4 g

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzać łyżeczkę miodu, łyżkę octu i 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Skameralizować w tym orzechy, aż będą złociste. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Gruszki pokroić w dużą kostkę, rukolę umyć.
  3. Przygotować dressing z 4g suchego proszku i reszty składników (oliwy, miodu, octu)
  4. Wszystko przełożyć do miski, polać dressingiem, wymieszać.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: Monica Arellano-Ongpin / Foter / CC BY

Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z: sermoa / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z: avlxyz / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 3 pochodzi z: joyosity / Foter / CC BY

Zdjęcie 4 z tekstu pochodzi z: stu_spivack / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 5 pochodzi z: stu_spivack / Foter / CC BY-SA