Gruszka tuczy?
Nie bardziej niż inne owoce spożywane w nadmiarze. Owoce to źródło węglowodanów prostych, a więc nie należy z nimi przesadzać. Oczywiście są też bogate w witaminy, składniki mineralne, kwasy owocowe, dlatego pełnią ważną rolę w naszej diecie. Powinno się spożywać 2 - 3 porcje owoców (1 porcja to np. 1 jabłko, 1 gruszka).
Gruszka jest też owocem bardzo zdrowym, pobudza przemianę materii, wzmaga koncentrację, reguluje ciśnienie krwi i pracę tarczycy, wspomaga układ moczowy. Zawiera sporo potasu, a w mniejszych ilościach także fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Jest też źródłem kwasów owocowych tj. kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, olejków eterycznych, błonnika, pektyn oraz witamin: A, B1, B2, B6, C i PP.
Gruszek surowych nie powinny jednak spożywać osoby z wrażliwymi jelitami oraz schorzeniami dróg żółciowych.
3 najlepsze przepisy użytkowników z gruszką w roli głównej
Biszkopt pełnoziarnisty z gruszką
Składniki:
Jaja kurze całe 60 g (1 szt.)
Białko jaja kurzego 35 g (1 szt.)
Mąka pszenna. typ 1850 30 g (3 płaskie łyżki)
Otręby żytnie 10 g
Proszek do pieczenia 5 g (1 płaska łyżeczka)
Imbir 1 g (1 szczypta)
Stewia 3 g
Gruszka 150 g (1 średnia)
Aromat waniliowy 1 g (1 porcja)
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywno, dodać stewię lub ksylitol, ubić. Na końcu dodać żółtko i lekko wymieszać łyżką.
- W miseczce wymieszać mąkę graham, otręby żytnie, proszek do pieczenia, dodać do ubitych białek i lekko wymieszać łyżką. Na końcu dodać aromat.
- Gruszkę obrać, pokroić w plasterki lub kostkę.
- Masę wyłożyć do naczynia żaroodoprnego lub małej foremki. Ułożyć na wierzchu gruszkę, lekko wcisnąć w ciasto. Można posypać żurawiną, wiórkami, rodzynkami.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. około 15 - 20 minut.
Gruszka zapiekana z ricottą i orzechami
Składniki:
Gruszka 150 g (1 średnia)
Ser ricotta 40 g
Orzechy włoskie 8 g
Rodzynki suszone 8 g
Mleko spożywcze 1.5 % tłuszczu 25 g
Cynamon 4 g (2 łyżeczki)
Kardamon 1 g (1 szczypta)
Miód pszczeli 7 g (pół łyżki)
Sposób wykonania:
- Gruszkę obrać ze skórki, następnie przekroić i usunąć gniazda nasienne. Posypać cynamonem.
- Wstawić do piekarnika na 20 min. w temperaturze 160 st. C. Piec na foli aluminiowej.
- Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnie, zalać mlekiem wymieszanym z miodem. Gotować tak długo, aż płyn wyparuje.
- Gruszkę nafaszerować serkiem ricottą i następnie nałożyć na gruszkę orzechy i rodzynki
Sałatka z ruccolą, gruszką i orzechami
Składniki:
Rukola 125 g
Gruszka 300 g (2 średnie)
Orzechy włoskie 42 g (pół szklanki)
Oliwa z oliwek 30 g (6 łyżeczek)
Miód pszczeli 10 g (2 płaskie łyżeczki)
Ocet winny z białego wina 6% 26 g (2 płaska łyżka)
Dressing ziołowy sałatkowy 4 g
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę miodu, łyżkę octu i 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Skameralizować w tym orzechy, aż będą złociste. Odstawić do ostygnięcia.
- Gruszki pokroić w dużą kostkę, rukolę umyć.
- Przygotować dressing z 4g suchego proszku i reszty składników (oliwy, miodu, octu)
- Wszystko przełożyć do miski, polać dressingiem, wymieszać.
Zdjęcie tytułowe pochodzi z: Monica Arellano-Ongpin / Foter / CC BY
Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z: sermoa / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z: avlxyz / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 3 pochodzi z: joyosity / Foter / CC BY
Zdjęcie 4 z tekstu pochodzi z: stu_spivack / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 5 pochodzi z: stu_spivack / Foter / CC BY-SA
Komentarze
rikkardia
27 listopada 2014, 23:41
Zapiekana gruszka wyszła pyszna! Zamiast ricotty użyłam serka typu włoskiego Capri od Sierpca i spisał się bardzo dobrze :)
corall
24 listopada 2014, 09:55
muszę wypróbować sałatkę z gruszką i gorgonzolą :)
anna987
24 listopada 2014, 12:36
O tak, gruszka i gorgonzola to świetne połączenie. Zwłaszcza jeśli gruszka jest podsmażona na niewielkiej ilości masła klarowanego i podana jeszcze na ciepło.
corall
25 listopada 2014, 10:43
mhmmm.... pycha....
Wiedzmowata
24 listopada 2014, 09:48
Jednak najbardziej lubię zatopić zęby w takiej świeżej, zwykłej, dojrzałej, soczystej gruszce...