Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy mak jest groźny dla zdrowia?
  • Co znajduje się w maku?
  • Czy mak jest zdrowy?
  • Czy mak jest kaloryczny?

Czy mak jest groźny dla zdrowia?

Lekarze podkreślają, że ilości morfiny, które zostały zjedzone z krakowskimi drożdżówkami nie szkodziły zdrowiu, a tym bardziej życiu. Osoby, które je spożyły mogły nawet nie zauważyć, że coś jest nie w porządku. W takim wypadku nie trzeba się też obawiać ewentualnej kontroli policyjnej. Jak zapewnia rzecznik policji obecność poszczególnych narkotyków sprawdza się ze śliny. Stężenie opiatów po zjedzeniu drożdżówki jest niewielkie, konieczne byłyby badania moczu.

Co znajduje się w maku?

W Unii Europejskiej zakazana jest uprawa maku wysokomorfinowego do celów konsumpcyjnych. W tym zakresie możemy być pewni kontroli na każdym etapie. Niewykorzystane plony maku np. leczniczego są komisyjnie niszczone. Skąd więc wziął się mak w krakowskich drożdżówkach? Sprawa nie jest jasna. Przypuszcza się, że rolnik, od którego pochodził mak mógł zakupić go poza granicami Polski, np. w Turcji, gdzie nie ma w tej kwestii takich ograniczeń.

Mak niebieski, który wykorzystujemy w celach kulinarnych  ma niską zawartość alkaloidów o działaniu narkotycznym, w przeciwieństwie do maku leczniczego. To on jest źródłem opium:

  • morfina - działa uspokajająco i przeciwbólowo, osłabia działanie mięśni gładkich i układu pokarmowego.
  • kodeina - hamuje odruch kaszlu, uspokaja i działa przeciwbólowo.
  • narkotyna - pobudza ośrodek oddechowy, działa przeciwkaszlowo.
  • papaweryna - bloguje skurcze mięśni gładkich układu oddechowego.

Oprócz maku niebieskiego i leczniczego możemy spotkać mak biały. Jest on delikatniejszy niż niebieski, występuje w popularnych rogalach świętomarcińskich. 

Czy mak jest zdrowy?

  1. Jest źródłem wielu witamin tj. A, C, D, E, B3. Dzięki nim wzmacnia odporność, chroni wzrok oraz poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
  2. Dzięki sporej ilości wapnia wzmacnia kości oraz układ krwionośny.
  3. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku zmniejsza uczucie głodu.
  4. Chroni serce i obniża poziom cholesterolu, a to wszystkie dzięki sporej zawartości kwasu linolowego.
  5. W jego składzie odnajdziemy kwas oleinowy, który działa przeciwnowotworowo.

Jak najbardziej. Mak niebieski wykorzystywany kulinarnie jest produktem bardzo wartościowym.

Czy mak jest kaloryczny?

Maku powinny unikać dzieci poniżej 2 r. ż., a kobiety ciężarne, karmiące i dzieci powyżej 2 r. ż. powinny sięgać po potrawy z makiem sporadycznie - jest on dość ciężkostrawny. Z umiarem przysmaki z makiem powinny też spożywać osoby na diecie odchudzającej - 100 g maku to aż 478 kcal i 43 g tłuszczu.

Lubicie mak? Jaki jest Wasz sprawdzony przepis na makowiec? Dajcie znać w komentarzach!