- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Nikt nie ma złudzeń, że bez diety i wysiłku fizycznego nie osiągniemy celu w odchudzaniu. Mimo to na rynku mnożą się suplementy, które mają wspomagać dietę. Niewiele z nich jest godnych uwagi, a jednak od czasu do czasu można znaleźć 'perełkę' . Co to jest glukomannnan? Czy glukomannnan pomaga schudnąć? Czy glukomannnan jest bezpieczny? Czy glukomannan ułatwia odchudzanie?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Liczne badania potwierdzają, że suplementy zawierające w składzie glukomannan są jako jedne z niewielu godne uwagi. Należy jednak zawsze pamiętać, że od żadnej, dostępnej w aptece tabletki nie schudniemy, jeśli nie zmienimy stylu życia. Dopiero dieta i ruch pozwolą na spadek masy ciała. Suplement może być jedynie dodatkiem.
Sama nazwa 'glukomannan' zapewne obiła się większości z nas o uszy niejednokrotnie. Co to takiego? Otóż glukomannan to rozpuszczalny błonnik pozyskiwany z uprawianej głównie w Chinach i Japonii rośliny konjak. Nie dostarcza on prawie w ogóle kalorii, jest za to dobrym źródłem wapnia (40 mg w 100 g).
Oczywiście należy mieć świadomość, że przyswajalność wapnia w roślinie konjak jest mniejsza niż np. z produktów mlecznych - podkreśla dietetyk Patrycja Kawka.
Zainteresowanie tą substancją gwałtownie rośnie zarówno wśród producentów suplementów, jak i żywności. Popularność glukomannanu została wykorzystana w produkcji tzw. makaronów 0 kcal, o których pisała dietetyk Patrycja Kawka. Glukomannan to z pewnością substancja warta uwagi i w przeciwieństwie do większości oferowanych na rynku 'wspomagaczy odchudzania' może realnie pomóc w połączeniu z dietą w redukcji masy ciała.
Zdjęcie z tekstu pochodzi z: woinary / Foter / CC BY-SA
Czy braliście kiedyś suplement glukomannan? Jakie są Wasze opinie o glukomannanie? Jakie były Wasze efekty po glukomannanie? Podzielcie się z nami!
Komentarze
wie58
23 października 2016, 01:24
ciekawe
FankaOdchudzanka
2 grudnia 2015, 12:21
Ja zawsze pamiętam o diecie odkwaszającej, czyli zasadowej, od wielu lat nie jem mięsa, a od miesiąca , żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego (nabiału, jajek etc), no i odkryłam jakiś czas temu jagody ACAI: http://pl.bestacaiberryplus.com/ Po prostu rewelacja - pomagają utrzymać właściwą wagę, są bogate w antyutleniacze, czyli maja działanie antyrakowe, utrzymują cholesterol w ryzach, podnoszą odporność. I ja tego wszystkiego doświadczam
magwiz
13 lutego 2015, 23:10
ciekawe
maharettt
10 listopada 2014, 20:31
Maz kupil ten makaron i nie dzaialal na mnie.
80dziesiatka
4 listopada 2014, 17:34
Chyba kupie ten specyfik i zobaczę co to.
VikiMorgan
4 listopada 2014, 14:05
głód na diecie? chyba tylko w przypadku źle zbilansowanej diety.
maharettt
10 listopada 2014, 20:27
Bylam na wielu zbilansowanych dietach i ciagle bylam glodna bo za male dla mnie porcje po prostu
VikiMorgan
10 listopada 2014, 21:10
Wiesz mam taką jedną pod swoją opieką która miała dietę 1200 kcal a wg mnie ma jeść 2000. Walczę aby podniosła kaloryczność posiłków ale idzie opornie. Sama też mam tendencje do zanikają kaloryczności i wtedy tyje
maharettt
11 listopada 2014, 11:18
No ja mialam 1800 kcal zazwyczaj i nie wytrzymywalam.Ale ja mam najprawdopodobniej zaburzenia odczuwania glodu i sytosci spowodowane urazem jak bylam dzieckiem i mozliwe ze to z tego wynika.
VikiMorgan
11 listopada 2014, 15:22
nie odpowiem bo nie znam Twoich gabarytow i zycia a bez tych 2 skladowych nie da rady wyliczyc zapotrzebowania a i to zazwyczaj za malo
babciabasia3
4 listopada 2014, 13:29
Ciekawe.