Nie tylko nadmiar cholesterolu jest szkodliwy

We współczesnym świecie niezwykle powszechnym schorzeniem jest wysokie stężenie cholesterolu. Prowadzonych jest wiele programów profilaktycznych monitorujących ten parametr w populacji światowej oraz polskiej. Podejmowane są działania mające na celu jego normalizację. Szacuje się, że w naszym kraju problem ten dotyczy około 60 proc. Polaków. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że niebezpieczny może być również zbyt niski poziom cholesterolu. 

Stan chorobowy określany hipocholesterolemią, stwierdza się jeżeli stężenie  cholesterolu całkowitego wynosi poniżej 120 mg/dl ( TC < 120 mg/dl).

Cholesterol nie zawsze jest zły

Cholesterol znajduje się we wszystkich komórkach ludzkiego ciała. Większa część, bo aż 75 proc. jego całkowitej puli wytwarzana jest w wątrobie i jelicie. W największym odsetku obecny jest w komórkach mózgu, ale także osłonkach nerwowych, czy żółci. Pozostała jego część, około 20 proc. dostarczana jest z pożywieniem. Cholesterol to składnik, którego odpowiedni poziom warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest niezbędny do syntezy hormonów płciowych oraz produkcji hormonów przez nadnercza. Ten główny sterol występuje także w skórze, gdzie pod wpływem działania promieni słonecznych następuje jego przemiana do witaminy D3.

Bekon, jajecznica
Cholesterol znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak samo unikanie produktów zawierających cholesterol nie spowoduje niedoborów cholesterolu!

Niski poziom cholesterolu - przyczyny i skutki

Wśród przyczyn powodujących zbyt niskie stężenie cholesterolu na pierwszym miejscu wymienia się nadmierne stosowanie statyn – leków wykorzystywanych w terapii nadciśnienia tętniczego. Ponad to może być to jeden z objawów chorób przewlekłych wątroby, celiakii, nadczynności tarczycy, niedożywienia czy nawet nowotworów układu krwionośnego. Dodatkowo może wskazywać na upośledzone wchłanianie jelitowe.

Badania dowodzą, że niskie stężenie cholesterolu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, depresji, stanów obniżonego nastroju. Oddziałuje on na aktywność serotoniny- hormonu szczęścia w mózgu. Okazuje się, że hipocholesterolemia pogarsza rokowania wśród pacjentów onkologicznych.

Suplementacja cholesterolem u pacjentów z zaburzeniem genetycznym objawiającym się niezdolnością do prawidłowej syntezy tego składnika dowodzi jak znaczące jest jego działanie w organizmie. Wśród pacjentów z omawianym schorzeniem obniża agresję, zwiększa tempo ich wzrostu, a nawet umożliwia chodzenie i poprawia ich mowę.

Gdzie znajdziemy cholesterol?

Wśród produktów bogatych w cholesterol wymienia się jaja (głównie żółtko), podroby, tłuste produkty mleczne, tłuste gatunki mięs, słonina, smalec, boczek. Cholesterol jest obecny wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego!

Organizm człowieka przyswaja do 50% dostarczanego z pożywieniem cholesterolu.

Należy rozsądnie dobierać produkty spożywcze nawet w sytuacji zbyt niskiego stężenia cholesterolu. Pacjenci nie muszą nadmiernie ograniczać produktów będących jego źródłem,
ale nie mogą być także spożywane w nadmiarze. Dieta  powinna być dobrze zbilansowana i zawierać produkty z różnych grup, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne a nie jedynie skupiać się na dostarczaniu dużych ilości produktów obfitujących w cholesterol.Przede wszystkim należy jednak zbadać bezpośrednią przyczynę takiego stanu.

Zdjęcie główne pochodzi z:Photo: Christian Cable / Foter / CC BY

Zdjęcie z tekstu pochodzi z: ultrakml / Foter / CC BY

Autor: Aleksandra Turska