Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Mleko i jego przetwory to z żywieniowego punktu widzenia ważna grupa produktów. Dostarcza pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych. Tylko, które produkty wybierać? Te odchudzone, czy może jednak pełnotłuste? Lepsze będzie mleko o zawartości 3,2% tłuszczu, czy może to zawierające jedynie 0,5%?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Pytania o mleko i jego przetwory otrzymujemy dość często, ostatnio w tej sprawie napisała Pani Maria:
Niedawno rozpoczęłam walkę ze zbędnymi kilogramami. Co dzień na śniadanie jem owsiankę lub twarożek. Zastanawiam się, czy powinnam używać chudego mleka i serów. Słyszałam, że są pozbawione witamin i składników mineralnych. Dodatkowo kawa z chudym mlekiem jest zdecydowanie mniej smaczna.
Nabiał na śniadanie to bardzo dobry wybór. Choć krowie mleko i jego przetwory budzą sporo kontrowersji i mają zagorzałą grupę przeciwników, to większość prowadzonych badań oraz wiele autorytetów w dziedzinie żywienia potwierdza, że nie powinno się ich wykluczać z diety. Wyjątkiem są osoby, u których produkty mleczne wywołują alergię lub nietolerancję. Alternatywy dla mleka krowiego opisała dietetyk Justyna Piechocka w artykule: Mleko? Tego się nie spodziewasz.
Bardzo często słyszy się, że odtłuszczone mleko jest bezwartościowe, w szczególności to utrwalane metodą UHT. Nie jest to jednak do końca prawda. Zawartość wapnia oraz innych składników mineralnych jest bardzo zbliżona, niezależnie od tego czy mleko jest odtłuszczone, czy też nie. Różnią się one natomiast ilością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Im mniej tłuszczu, tym mleko zawiera mniej witaminy A, D oraz E. Najbardziej popularne metody utrwalania mleka, czyli pasteryzacja oraz sterylizacja (UHT) nie wpływają znacząco na zawartość witamin i składników mineralnych.
Pani zdanie na temat tego, że odtłuszczone mleko nie ma smaku podziela wiele osób. I w dużej mierze ma Pani rację, ponieważ to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i to głównie dzięki niemu kawa z mlekiem 3,2% jest po prostu smaczniejsza. Jeśli do kawy dodaje Pani tyko niewielką ilość mleka, jedynie dla jego 'zabarwienia', to nie ma sensu zastanawiać się nad jego rodzajem. Różnica pomiędzy łyżką mleka 3,2%, a łyżką półprocentowego to około 3 kcal. Może więc wybrać Pani to, które bardziej Pani smakuje. Nad mlekiem o niższej zawartości tłuszczu warto się zastanowić, jeśli dodaje go Pani nieco więcej i wypija Pani kilka kaw dziennie.
Tłuszcz z mleka i jego przetworów nie jest nam niezbędny, a dostarcza sporej ilości kalorii. Przykładem może być chociażby jogurt typu greckiego, który był opisany w artykule: 7 łyżeczek tłuszczu w jednym jogurcie. Dlatego chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów powinna Pani wybierać 'odchudzone' przetwory mleczne. W przypadku mleka, najlepszy wydaje się kompromis i sięgnięcie po mleko o zawartości 1,5% lub 2% tłuszczu, ma ono przyjemny smak oraz zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a ilość kalorii jest mniejsza niż w przypadku produktu pełnotłustego.
A Wy które mleko wybieracie? A może wolicie mleko roślinne? Lubicie czarną kawę? Czy wolicie kawę z mlekiem? Koniecznie napiszcie!
Zdjęcie główne: anasararojas / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie w tekście: Flickr.com
Komentarze
kadus90
8 lutego 2015, 11:59
muszę przejść na migdałowe
Kamala86
2 października 2014, 13:00
Piję mleko 1.5% lub 0.5% lub 0% i jakoś nie widzę różnicy w smaku. Mówię o mleku pasteryzowanym. :)
sectet
2 października 2014, 11:23
Ja pijam mleko 2% jestem na diecie i jakoś nie tyję. Należy pamiętać, że do kawy nie wypijamy całgo litra mleka a jedynie odrobinę - choć ja piję kawę pół na pół :)Jem też otręby czy płatki owsiane na mleku 1,5% lub 2% i też nie tyje tylko chudnę - także nie dajmy się zwariować!!!!
Wiedzmowata
2 października 2014, 09:12
Poranna kawa z mlekiem 2% też jest smaczna. :-))
Epestka
2 października 2014, 07:45
Nigdy się nie zastanawiałam nad dodatkowymi kaloriami z mleka. 3,5 czy 2% to różnica niewielka. Niestety tu gdzie teraz mieszkam mleko ma 12%. Chyba muszę zrezygnować, chociaż jest pyszne!
angie65
2 października 2014, 14:29
Toż to śmietanka, nie mleko! :)
BabuszkaJaguszka
14 kwietnia 2015, 18:46
To chyba nie mleko tylko śmietanka typu Half&Half czyli faktycznie mieszanka mleka i śmietanki w równych proporcjach, bo w naturze tak tłuste krowie mleko nie występuje. BTW... ja pijam kawę ze śmietanką i chudnę :D - taka dieta ;)