Nie od dziś wiadomo, że głównym czynnikiem rozwoju raka płuc jest dym tytoniowy. Wydawać by się mogło, że najłatwiej chronić się przed tą chorobą rzucając palenie . Niestety nie jest to takie proste. Każdego roku wiele osób próbuje zerwać z nałogiem, a udaje się tylko niewielkiej części z nich. Osoby palące powinny szczególną uwagę zwracać na to, co ląduje na ich talerzach. Dieta bogata w niektóre produkty może bowiem zmniejszyć ryzyko rozwoju raka płuc, nawet o kilkadziesiąt procent. Sztandarowym warzywem w walce z tym nowotworem są brokuły.

Brokuły kontra rak

Z roku na rok zyskujące coraz większą popularność brokuły są bogatym źródłem całego szeregu związków o działaniu antynowotworowym. Zawierają m.in.:

  • Witaminę C
  • Sulforafan
  • Kwercetynę
  • Kemferol
  • Indolo-3-karbinol

Liczne badania potwierdzają ochronny wpływ tych związków chemicznych. Ich działanie polega na ograniczaniu wzrostu i rozwoju komórek rakowych. Chronią również DNA przed mutacjami oraz wspomagają jego naprawę. Indolo-3-karbinol może także wpływać na skuteczność leków przeciwnowotworowych poprzez spowolnienie pojawienia się oporności komórek na ich działanie.

Za rozwój nowotworów odpowiedzialne są przede wszystkim wolne rodniki, które znajdują się w dymie papierosowym. Związki zawarte w brokułach są tak zwanymi zmiataczami wolnych rodników i poprzez swoje zdolności przeciwutleniające (antyoksydacyjne) unieczynniają je. Niestety są one wrażliwe na wysoką temperaturę. Z tego powodu brokuły powinno gotować się je jedynie przez chwilę na parze lub najlepiej zjadać je w postaci surowej np. jako składnik sałatek i surówek. Poza sezonem można wykorzystać brokuły mrożone.

/gfx/news/noscale_6867_1410353531.jpg
Brokuły zawierają więcej witaminy C niż cytryna. W 100 gramach tego warzywa jest jej ponad 80 mg.

Inne produkty godne uwagi palacza

Brokuł to warzywo o jednym z najsilniejszych, dowiedzionych działań przeciwnowotworowych, ale nie jedyne. Związki antyrakowe znajdują się też w innych produktach spożywczych:

  • Warzywa – Na szczególną uwagę zasługują pomidory, papryka i czosnek. A z tych mniej popularnych jarmuż i karczochy.  
  • Owoce – Najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe wykazują jagody, żurawina i aronia. W diecie palacza nie powinno zabraknąć również cytrusów, a szczególnie grejpfrutów.
  • Przyprawy – Spośród wszystkich produktów, to właśnie przyprawy i zioła są najsilniejszymi antyoksydantami. Wskazane jest zatem wzbogacanie smaku potraw dodatkiem imbiru, cynamonu, bazylii czy oregano.
  • Herbata – Czarną ekspresową herbatę zdecydowanie lepiej zamienić na zieloną liściastą.

Nie tylko dla palących

Powyższe produkty powinny gościć nie tylko na stołach palaczy, ale wszystkich chcących cieszyć się zdrowiem. Zawierają błonnik, witaminy, składniki mineralne oraz związki bioaktywne chroniące przed wieloma schorzeniami i wzmacniające odporność. Przykładowo wspomniane brokuły opóźniają również wystąpienie zmian zwyrodnieniowych stawów. Co bardzo ważne te dobroczynne związki dość ciężko przedawkować, a warzywa w których się one znajdują mają mało kalorii, więc można jeść bez ograniczeń. Pisała o tym niedawno dietetyk Karolina Łąkowska w artykule pt. Co jeść bez ograniczeń na diecie? – 5 najważniejszych produktów.

A Wy jak często jadacie brokuły? Może macie jakieś ulubione dania, które je zawierają? Podzielcie się tym w komentarzach.


Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: Nina Matthews Photography / Foter / CC BY

Zdjęcie w tekście pochodzi z: Photo credit: [puamelia] / Foter / CC BY-SA