Konserwanty, emulgatory, wzmacniacze smaku…

Estetycznie zapakowane kiełbaski i porcje mięsa zachęcają do zakupu. Ale przyjrzyjmy się bliżej ich składowi:


Kiełbasę śląską znajdziemy w zasadzie w każdym markecie i cieszy się ona sporą popularnością wśród amatorów grillowania. Jednak jej skład często zaskakuje rozmaitością składników. W jednym produkcie, oprócz mięsa wieprzowego znajdziemy: wodę, skrobię modyfikowaną, sól, białka sojowe, błonnik pszeniczny, stabilizatory E451, E450, E452, E508, błonnik sojowy, E407, E471, E472, E316, E301, E300, glukozę, przyprawy i ekstrakty przypraw, E621, aromaty, barwnik hemoglobinę, oraz substancję konserwującą E250.


Niestety nie wiele lepiej jest z gotowymi marynowanymi porcjami mięsa. Za smakowicie wyglądającym kawałkiem boczku, karkówki, czy skrzydełkami kurczaka przeważnie kryją się wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości, stabilizatory, i zagęstniki.


W przypadku wielu wyrobów oprócz substancji dodatkowych już sama jakość mięsa wykorzystanego do produkcji pozostawia niestety wiele do życzenia, o czym świadczą m.in. użyte stabilizatory i emulgatory.

 

Substancje najczęściej dodawane do gotowych produktów grillowanych:

E407 - Karagen

Substancja emulgująca

Może przyczyniać się do owrzodzenia jelit.

E262 – Octan sodu

Substancja konserwująca

Uznany za bezpieczny.

E331 – Cytrynian sodu

Substancja konserwująca

Uznany za bezpieczny.

E621 – Glutaminian sodu

Substancja wzmacniająca smak

Badania sugerują, że może mieć związek z rozwojem otyłości.

E450 – Difosforany sodu i potasu

Substancja stabilizująca

Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać procesy metaboliczne.

E250 – Azotyn sodu

Substancja konserwująca

Azotyny są związkami potencjalnie rakotwórczymi.

E300 – Kwas askorbinowy

Substancja przeciwutleniająca

Bezpieczny dla zdrowia.

 

Zaletą gotowych produktów jest z pewnością wygoda ich stosowania oraz oszczędność czasu. Wystarczy przecież wyjąć je z opakowania i umieścić na grillu, a po kilku minutach mamy przygotowany posiłek. Jednak jego jakość nie jest najwyższa, nie wspominając już o wartości odżywczej.

 

Zamiast korzystać z gotowców sam przygotuj aromatyczną marynowaną karkówkę

Przygotowanie prostej marynaty zajmuje nie więcej niż 5 minut, a przy tym mamy pewność co do jakości wykorzystanego mięsa oraz sami decydujemy jakie substancje dodatkowe i przyprawy chcemy użyć.


Najprostszą marynatę można przygotować z oliwy lub oleju rzepakowego, soku z cytryny i ulubionych przypraw. Dzięki niej mięso będzie kruche i soczyste, a jego smak i aromat znacznie bogatszy. Najlepszy efekt uzyskamy, gdy zamarynowane mięso przed grillowaniem, spędzi kilka godzin w lodówce.


Jeżeli ktoś ma więcej czasu i chęci może za sprawą marynaty nadać grillowanym potrawom niepowtarzalny charakter (według uznania mogą być one pikantne, słodkie, ziołowe, kwaśne, słone, czy orientalne).  W celu jej przygotowania można wykorzystać m.in. piwo, wino, jogurt, musztardę, owoce, warzywa, czy też przyprawy takie jak imbir, jałowiec, kolendrę. Różnorodność składników marynaty jest ograniczona jedynie naszą fantazją.


Wybierając mięso na grilla zwrócić uwagę na jego barwę i zapach, pozwoli to określić jego świeżość. Najlepsze będzie mięso o barwie jasnoróżowej lub czerwonej oraz przyjemnym delikatnym zapachu. W żadnym wypadku nie powinno ono być pokryte śluzem, czy nalotem. Staraj się wybierać mniejsze kawałki, istnieje wtedy większa szansa, że pochodzą one ze zwierząt młodszych, których mięso jest smaczniejsze.


Kiełbasa, stek, czy karkówka, w przeciwieństwie do grillowanych warzyw, ryb, owoców morza i drobiu nie należą do najzdrowszych potraw. Niemniej jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką przyjemność. Oczywiście  pamiętając przy tym, o zasadach bezpiecznego grillowania i wykorzystując produkty odpowiedniej, wysokiej jakości, a także unikając gotowców.