Konserwanty, emulgatory, wzmacniacze smaku…
Estetycznie zapakowane kiełbaski i porcje mięsa zachęcają do zakupu. Ale przyjrzyjmy się bliżej ich składowi:
Kiełbasę śląską znajdziemy w zasadzie w każdym markecie i cieszy się ona sporą popularnością wśród amatorów grillowania. Jednak jej skład często zaskakuje rozmaitością składników. W jednym produkcie, oprócz mięsa wieprzowego znajdziemy: wodę, skrobię modyfikowaną, sól, białka sojowe, błonnik pszeniczny, stabilizatory E451, E450, E452, E508, błonnik sojowy, E407, E471, E472, E316, E301, E300, glukozę, przyprawy i ekstrakty przypraw, E621, aromaty, barwnik hemoglobinę, oraz substancję konserwującą E250.
Niestety nie wiele lepiej jest z gotowymi marynowanymi porcjami mięsa. Za smakowicie wyglądającym kawałkiem boczku, karkówki, czy skrzydełkami kurczaka przeważnie kryją się wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości, stabilizatory, i zagęstniki.
W przypadku wielu wyrobów oprócz substancji dodatkowych już sama jakość mięsa wykorzystanego do produkcji pozostawia niestety wiele do życzenia, o czym świadczą m.in. użyte stabilizatory i emulgatory.
Substancje najczęściej dodawane do gotowych produktów grillowanych:
E407 - Karagen | Substancja emulgująca | Może przyczyniać się do owrzodzenia jelit. |
E262 – Octan sodu | Substancja konserwująca | Uznany za bezpieczny. |
E331 – Cytrynian sodu | Substancja konserwująca | Uznany za bezpieczny. |
E621 – Glutaminian sodu | Substancja wzmacniająca smak | Badania sugerują, że może mieć związek z rozwojem otyłości. |
E450 – Difosforany sodu i potasu | Substancja stabilizująca | Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać procesy metaboliczne. |
E250 – Azotyn sodu | Substancja konserwująca | Azotyny są związkami potencjalnie rakotwórczymi. |
E300 – Kwas askorbinowy | Substancja przeciwutleniająca | Bezpieczny dla zdrowia. |
Zaletą gotowych produktów jest z pewnością wygoda ich stosowania oraz oszczędność czasu. Wystarczy przecież wyjąć je z opakowania i umieścić na grillu, a po kilku minutach mamy przygotowany posiłek. Jednak jego jakość nie jest najwyższa, nie wspominając już o wartości odżywczej.
Zamiast korzystać z gotowców sam przygotuj aromatyczną marynowaną karkówkę
Przygotowanie prostej marynaty zajmuje nie więcej niż 5 minut, a przy tym mamy pewność co do jakości wykorzystanego mięsa oraz sami decydujemy jakie substancje dodatkowe i przyprawy chcemy użyć.
Najprostszą marynatę można przygotować z oliwy lub oleju rzepakowego, soku z cytryny i ulubionych przypraw. Dzięki niej mięso będzie kruche i soczyste, a jego smak i aromat znacznie bogatszy. Najlepszy efekt uzyskamy, gdy zamarynowane mięso przed grillowaniem, spędzi kilka godzin w lodówce.
Jeżeli ktoś ma więcej czasu i chęci może za sprawą marynaty nadać grillowanym potrawom niepowtarzalny charakter (według uznania mogą być one pikantne, słodkie, ziołowe, kwaśne, słone, czy orientalne). W celu jej przygotowania można wykorzystać m.in. piwo, wino, jogurt, musztardę, owoce, warzywa, czy też przyprawy takie jak imbir, jałowiec, kolendrę. Różnorodność składników marynaty jest ograniczona jedynie naszą fantazją.
Wybierając mięso na grilla zwrócić uwagę na jego barwę i zapach, pozwoli to określić jego świeżość. Najlepsze będzie mięso o barwie jasnoróżowej lub czerwonej oraz przyjemnym delikatnym zapachu. W żadnym wypadku nie powinno ono być pokryte śluzem, czy nalotem. Staraj się wybierać mniejsze kawałki, istnieje wtedy większa szansa, że pochodzą one ze zwierząt młodszych, których mięso jest smaczniejsze.
Kiełbasa, stek, czy karkówka, w przeciwieństwie do grillowanych warzyw, ryb, owoców morza i drobiu nie należą do najzdrowszych potraw. Niemniej jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką przyjemność. Oczywiście pamiętając przy tym, o zasadach bezpiecznego grillowania i wykorzystując produkty odpowiedniej, wysokiej jakości, a także unikając gotowców.
Komentarze
Honorata1984
29 sierpnia 2014, 16:42
Gotowe marynaty są paskudne... nie dość że niedobre to sama chemia. Ja starałam się tego lata ograniczać grilla, no ale wiadomo prawie wszystkie spotkania ze znajomymi czy rodziną gdzie ktoś ma działkę lub domek jednorodzinny to zwykle kończą się grillem. I tak od maja do sierpnia. No ale jeśli już to ja wolę cycek z kurczaka rozbity na kotleta i lekko przyprawiony przyprawą grillową.
soll.
26 sierpnia 2014, 09:03
Wolę domowe marynaty ;)
svana
23 września 2013, 08:10
nie spożywam:)
mariolka1960
15 września 2013, 11:55
przyzadzam sama produkty na grila
Enieledam84
1 września 2013, 07:45
ja się nie staram - ja ich unikam jak ognia...
MissButterfly83
30 sierpnia 2013, 20:23
zawsze lepiej kupić kawałek mięska i samemu zamarynować, w taki sposób jaki nam najbardziej odpowiada i dodatkowo wiemy, że wszystko świeże a nie po raz 5ty umyte i zapakowane bo się nie sprzedało
monka78
24 sierpnia 2013, 09:59
sama robię a takie omijam w sklepie z daleka, wiem co jem i oto chodzi
ulawit
23 sierpnia 2013, 20:49
Moja rodzina też zwykle sama doprawia takie produkty, sporadycznie coś gotowego kupią, kiedy faktycznie coś wypadnie i nie ma czasu na przygotowanie samemu.
magma007
21 sierpnia 2013, 18:34
Nigdy nie kupuję, raz spróbowałam u siostry i była to sama sól, ohyda.
maja11
21 sierpnia 2013, 14:55
po programie tV w którym ukazano jakie mięso idzie do przypraw na grilla, robię go sama
babciahariet
20 sierpnia 2013, 12:02
jaki wniosek - dania robione własnoręcznie są lepsze i zdrowsze. Przynajmniej wiemy co jemy
Marta11148
19 sierpnia 2013, 17:52
fuj. nie jadam takich wynalazkow.
MarzeniaSieSpelniaja
19 sierpnia 2013, 12:56
lubię grilla.
freaksme
18 sierpnia 2013, 22:53
wszystkim zawsze odradzam takie gotowe produkty i co słyszę w zamian "ale to takie dobre jest" ... Eh jak to można jeść
weroni1983
18 sierpnia 2013, 19:08
już nigdy tego nie zjem
MaLinaMM
18 sierpnia 2013, 16:23
i my tę chemię zjdamy fu
Kore2013
18 sierpnia 2013, 15:43
bo gotowe marynaty to chyba dla kompletnych leni, żadna filozofia zmieszać odpowiednio przyprawy z oliwą np
RedEtoile
17 sierpnia 2013, 14:25
najsmaczniejsza jest marynata samodzielnie przygotowana
MargotG
16 sierpnia 2013, 20:58
ochyda
didi8274
16 sierpnia 2013, 09:34
Jeśli już to filet z kurczaka , samemu można doprawić