Potwierdzają to wyniki prac przeprowadzonych kilka lat temu przez naukowców z University of California, Los Angeles, którzy odkryli, że komórki raka trzustki posługują się fruktozą, aby się dzielić i reprodukować.
Co więcej, komórki nowotworowe, które były „karmione” glukozą i fruktozą, posługiwały się tymi cukrami w zupełnie inny sposób. Badania zostały opublikowane w Cancer Research.
Dr Anthony Heaney z Jonsson Cancer Center wyjaśnia: odkrycia te pokazują, że komórki nowotworowe bardzo wyraźnie metabolizują fruktozę, aby zwiększyć proliferację. Komórki raka bardzo lubią również glukozę, ale proliferują jedynie z fruktozą.
Ma to wielkie znaczenie dla pacjentów, biorąc pod uwagę szeroką obecność fruktozy w diecie obywateli państw uprzemysłowionych. Amerykanie pochłaniają niewiarygodne ilości tego cukru, przede wszystkim w syropie kukurydzianym, który jest miksem fruktozy i glukozy, powszechnie używanym w napojach gazowanych, chlebie i przetworzonej żywności.
Dodajmy jeszcze, że American Heart Association stwierdza, że zbyt wielkie ilości cukru, niezależnie od jego rodzaju, nie tylko zwiększają obwód talii, ale także podnoszą ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.
Kilka stanów w USA, włączając w to Kalifornię i Nowy Jork, rozważa nałożenie podatków na dosładzane napoje, aby pomóc pacjentom cierpiącym z powodu chorób związanych z otyłością. Niestety, inicjatywy te są skutecznie blokowane przez lobby firm produkujących tego typu napoje, które twierdzą, że cukier to tylko cukier.
Co więcej, komórki nowotworowe, które były „karmione” glukozą i fruktozą, posługiwały się tymi cukrami w zupełnie inny sposób. Badania zostały opublikowane w Cancer Research.
Dr Anthony Heaney z Jonsson Cancer Center wyjaśnia: odkrycia te pokazują, że komórki nowotworowe bardzo wyraźnie metabolizują fruktozę, aby zwiększyć proliferację. Komórki raka bardzo lubią również glukozę, ale proliferują jedynie z fruktozą.
Ma to wielkie znaczenie dla pacjentów, biorąc pod uwagę szeroką obecność fruktozy w diecie obywateli państw uprzemysłowionych. Amerykanie pochłaniają niewiarygodne ilości tego cukru, przede wszystkim w syropie kukurydzianym, który jest miksem fruktozy i glukozy, powszechnie używanym w napojach gazowanych, chlebie i przetworzonej żywności.
Dodajmy jeszcze, że American Heart Association stwierdza, że zbyt wielkie ilości cukru, niezależnie od jego rodzaju, nie tylko zwiększają obwód talii, ale także podnoszą ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.
Kilka stanów w USA, włączając w to Kalifornię i Nowy Jork, rozważa nałożenie podatków na dosładzane napoje, aby pomóc pacjentom cierpiącym z powodu chorób związanych z otyłością. Niestety, inicjatywy te są skutecznie blokowane przez lobby firm produkujących tego typu napoje, które twierdzą, że cukier to tylko cukier.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
6 października 2016, 01:59
ciekawe
hanoos
16 lutego 2014, 23:21
no niestety...
Malinka38757
5 listopada 2013, 12:06
:)
MIPU91
6 lipca 2013, 18:46
:]
elzbieta.koluszki
23 kwietnia 2013, 06:38
nie wiedziałam
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:10
stewia rządzi:))
anuszka1981
5 kwietnia 2013, 21:31
Wierzę w to.... łyżeczka cukru do kawy to nic takiego, ale słodkości, batoniki, w których nie wiadomo co jest... wierzę, że to bardzo szkodzi, gdy się je często.
grubasek266
22 marca 2013, 08:38
ciekawe
maja11
21 lutego 2013, 07:53
kiedyś juz o tym czytałam
deeviance
16 lutego 2013, 00:18
może i prawda ! ;/
milusia9999
4 lutego 2013, 11:45
hm... może i mają racje...
TheLastChange240489
22 stycznia 2013, 21:31
Jeśli kogoś ten temat interesuje odsyłam również do książki zwanej "Antyrak" ;)
natalia1211
15 stycznia 2013, 12:57
dobrze, że staram się nie używać cukru
Julia551
5 stycznia 2013, 21:11
Ciekawe...
rybka19781
26 grudnia 2012, 19:43
tak tak wiele jest skutków używania zbyt dużej ilości cukru dlatego muszę go koniecznie ograniczyć i teraz będę nat tym pracowała
Idziulka1971
25 grudnia 2012, 18:01
Nadmiar słodyczy powoduje jeszcze inne problemy, o których tu nawet nie wspomiano, cierpi z tego powodu wiele kobiet...
BlackCat25
26 grudnia 2012, 12:06
Otóż to.. Ale artykuł ciekawy.
Salezjaninka
17 grudnia 2012, 08:22
Ja uwielbiam wszystko co słodkie, mogłabym to codziennie jeść kilogramami... No ale co zrobić? Można jedynie się odzwyczaić :)
sziszazi
16 grudnia 2012, 21:45
Nie znoszę cukru, uzależnia, tuczy i do tego zabija... to chyba wystarczający powód żeby z niego zrezygnować, dodam tylko, że cukier sprawia, że moja cera staje sie paskudna, odstawiłam i jestem śliczniejsza i radośniejsza:)))
marii1955
16 grudnia 2012, 16:23
Świetnie , że ciągle prowadzone są takie badania - ciągle czekamy na skuteczny lek... tyle ludzi już cierpi . Świetny artykuł .
asik75
16 grudnia 2012, 09:02
Ciągle obiecuję sobie, że nie będę go jadła. Ogólnie nie piję słodzonego, ale mam słabość do słodyczy. Może ten artykuł mnie zmobilizuje.