Potwierdzają to wyniki prac przeprowadzonych kilka lat temu przez naukowców z University of California, Los Angeles, którzy odkryli, że komórki raka trzustki posługują się fruktozą, aby się dzielić i  reprodukować.
Co więcej, komórki nowotworowe, które były „karmione” glukozą i fruktozą, posługiwały się tymi cukrami w zupełnie inny sposób. Badania zostały opublikowane w Cancer Research.
Dr Anthony Heaney z Jonsson Cancer Center wyjaśnia: odkrycia te pokazują, że komórki nowotworowe bardzo wyraźnie metabolizują fruktozę, aby zwiększyć proliferację. Komórki raka bardzo lubią również glukozę, ale proliferują jedynie z fruktozą.
Ma to wielkie znaczenie dla pacjentów, biorąc pod uwagę szeroką obecność fruktozy w  diecie obywateli państw uprzemysłowionych. Amerykanie pochłaniają niewiarygodne ilości tego cukru, przede wszystkim w syropie kukurydzianym, który jest miksem fruktozy i glukozy, powszechnie używanym w napojach gazowanych, chlebie i przetworzonej żywności.
Dodajmy jeszcze, że American Heart Association stwierdza, że zbyt wielkie ilości cukru, niezależnie od jego rodzaju, nie tylko zwiększają obwód talii, ale także podnoszą ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.

Kilka stanów w USA, włączając w to Kalifornię i Nowy Jork, rozważa nałożenie podatków na dosładzane napoje, aby pomóc pacjentom cierpiącym z powodu chorób związanych z otyłością. Niestety, inicjatywy te są skutecznie blokowane przez lobby firm produkujących tego typu napoje, które twierdzą, że cukier to tylko cukier.

źródło: ScienceNews.pl