Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym

Dieta w refluksie krtaniowo-gardłowym ma na celu ograniczenie wydzielania soku żołądkowego, relaksacji dolnego zwieracza przełyku oraz zalegania pokarmu w żołądku, które to odpowiadają za pojawianie się dolegliwości. Odpowiednie modyfikacje w diecie mogą znacznie poprawić komfort życia, zmniejszyć objawy refluksu oraz zapobiec rozwojowi choroby i jej powikłaniom. Nieleczona choroba refluksowa, bez modyfikacji stylu życia może prowadzić do powikłań, takich jak zapalenie przełyku, nadżerki, wrzody, krwawienia, czy rak przełyku.

Refluks krtaniowo-gardłowy objawy

Do objawów refluksu krtaniowo-gardłowego należą:

  • zgaga, czyli uczucie pieczenia w przełyku,
  • cofanie się treści żołądkowej do gardła lub ust,
  • bóle w okolicy nadbrzusza,
  • odbijanie,
  • nudności,
  • kaszel, chrypka.


Dolegliwości te często nasilają się po spożyciu posiłków, szczególnie u dużej objętości, pikantnych, kwaśnych lub bogatych w tłuszcze. Także w pozycji leżącej oraz pochylonej.

Co jeść przy refluksie krtaniowym?

Zastanawiasz się co jeść mając refluks? Posiłki w diecie refluksowej powinny opierać się głównie na łatwostrawnych produktach, o małej zawartości błonnika pokarmowego oraz tłuszczu. Do dozwolonych produktów należą:

  • chudy nabiał: mleko o 1,5-2% zawartości tłuszczu, jogurty naturalne, maślanka, kefir, ser biały chudy,
  • chude mięso (mięso piersi kurczaka lub indyka, dorsz, sandacz, sola, szynka drobiowa, chude części wołowiny i wieprzowiny),
  • pieczywo pszenne jasne, makaron pszenny, mąka pszenna niskiego typu, ryż biały, kasza kuskus, kasza manna, kasza bulgur, kluski, ziemniaki gotowane,
  • gotowane, duszone warzywa: marchewka, buraki, dynia, cukinia, szpinak, pomidory sparzone obrane ze skórki,
  • owoce gotowane, pieczone lub w formie kompotu (oprócz cytrusów),
  • małe ilości masła, olejów roślinnych, oliwy z oliwek,
  • kisiel, galaretki, budynie, ciasto biszkoptowe, sucharki,
  • koperek, bazylia, oregano, rozmaryn, estragon, w małych ilościach sól i pieprz,
  • słabe napary herbaty,
  • kawa zbożowa,
  • woda niegazowana,
  • napar z szałwii, rumianku, melisy.

Czego nie jeść przy refluksie przełyku?

W diecie przy refluksie należy ograniczyć lub wykluczyć produkty, które nasilają objawy choroby refluksowej poprzez zwiększenie wydzielania żołądkowego, opóźnione opróżnianie żołądka, pobudzenie receptorów czuciowych zlokalizowanych w przełyku, czy obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku. Do produktów tych należą:

  • słonina, smalec oraz ogólnie wysoka zawartość tłuszczów w diecie (dieta obfitująca w tłuszcze jest główną dietozależną przyczyną pojawienia się dolegliwości),
  • tłuste mięsa i produkty mięsne: wieprzowina, wołowina, baranina, gęsina, kaczka, boczek, golonka, kiełbasy, wątrobianki, pasztety, konserwy mięsne,
  • sery żółte, topione, pleśniowe, śmietana, pełnotłuste mleko, tłusty ser biały, jogurt grecki,
  • produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe, pumpernikiel, ryż brązowy, makaron razowy,
  • cebula, czosnek, por, szparagi, karczochy, pomidory ze skórką, kapusta, rzodkiewki, ogórek,
  • owoce cytrusowe oraz soki owocowe,
  • pikantne przyprawy: chili, chrzan, musztarda, ocet, tabasco, ostra papryka, mięta,
  • kakao, czekolada,
  • kawa, herbata, napar mięty, alkohol, napoje gazowane, sok pomidorowy,
  • tłuste sosy, majonez,
  • przetworzone produkty typu frytki, chipsy,
  • ciasta z kremem, torty, ciasta francuskie, croissanty, chałwa, faworki, pączki.

Jaka dieta przy refluksie?

Oprócz doboru odpowiednich produktów, w diecie przy refluksie gardłowo-krtaniowym ważne jest zwrócenie uwagi na porcje posiłków. Powinny to być mniejsze objętościowo posiłki, spożywane w regularnych odstępach czasowych. Łącznie około 5-6 posiłków dziennie. Ostatni posiłek należy zjeść na około 3 godziny przed snem i nie powinien on być zbyt obfity. 

Posiłki należy jeść spokojnie, bez pośpiechu, aby nie doprowadzić do połykania zbyt dużych ilości powietrza, które zwiększyłyby ciśnienie w obrębie jamy brzusznej. Po spożytym posiłku nie należy kłaść się i przyjmować pozycji leżącej. Na czas snu warto ułożyć poduszkę lub podwyższyć wezgłowie łóżka o kilkanaście centymetrów. Czynności te pomogą uniknąć dolegliwości związanych z występującą chorobą. Ważna jest także temperatura spożywanych posiłków. Nie powinny to być posiłki gorące ani bardzo zimne. Zaleca się umiarkowanie ciepłe potrawy, gotowane w wodzie, na parze, duszone lub pieczone w folii bez dodatku tłuszczu. Należy unikać dań smażonych na dużej ilości tłuszczu.

Nadmierna masa ciała jest istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na chorobę refluksową oraz pogłębiającym dolegliwości. Dlatego u osób z otyłością lub nadwagą, dieta powinna uwzględniać także deficyt kaloryczny, w celu redukcji masy ciała.

Oprócz odpowiedniej diety warto zadbać o aktywność fizyczną. Umiarkowana ilość ruchu pozytywnie wpływa na działanie mięśni przepony oraz pomaga w redukowaniu nadmiernej masy ciała. Zalecane formy aktywności fizycznej przy refluksie to np. spacery, nordic walking, czy jazda rowerem.

Przykładowe menu przy refluksie 1700 kcal

Śniadanie: Owsianka z prażonym jabłkiem i skyrem

427 kcal

Składniki:

   -Płatki owsiane 30 g (3 łyżki)

   -Mleko 180 g (0,8 szkl.)

   -Jabłko 170 g (1 średnia szt.)

   -Miód pszczeli 5 g (1 łyżeczka)

   -Skyr naturalny - jogurt typu islandzkiego 100 g (0,7 opak. po 150 g)

   -Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub siemię lniane 10 g (2 łyżeczki)

Przygotowanie: 

   1. Siemię lniane zmiel w młynku.

    2. Płatki ugotuj na mleku.

    3. Jabłko obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

    4. Na patelni podpraż jabłka z dodatkiem wody i wymieszaj z miodem i siemieniem lnianym. Duś do miekkości.

    5. Ugotowane płatki podawaj z jogurtem i jabłkami.

II śniadanie: Placki z cukinii z jogurtem

208 kcal

Składniki:

-Cukinia 175 g (½ szt.)

-Jaja kurze 30 g (½ szt.)

-Woda 35 g

-Mąka pszenna 30 g (3 płaskie łyżki)

-Oliwa z oliwek 1 g (niecała łyżeczka)

-Jogurt naturalny 37 g (1½ łyżki)

-Koperek świeży lub suszony 1 g (niecała łyżeczka)

-Pieprz ziołowy 1 g

-Sól 1 g

Przygotowanie:

   1. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.

    2. Jajko wymieszaj z wodą, mąką, koperkiem, solą i pieprzem ziołowym.

    3. Do masy jajecznej dodaj cukinię i wymieszaj.

    4. Oliwę rozsmaruj na patelni za pomocą ręcznika papierowego.

    5. Placuszki smaż pod przykryciem z dwóch stron (obróć na drugą stronę, gdy masa z góry zacznie się ścinać).

    6. Gotowe placuszki przełóż na talerz i dodaj jogurt.

Obiad: Kurczak z kuskusem i duszoną fasolką, cukinią i papryką

527 kcal

Składniki:

-Kasza kuskus 65 g (5 łyżek)

-Oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)

-Mięso z piersi kurczaka 125 g

-Cukinia 80 g (0,3 szt.)

-Fasola szparagowa świeża lub mrożona 100 g

-Papryka 60 g (¼ szt.)

-Pieprz czarny 1 g

-Sól 1 g

-Zioła prowansalskie 1 g

Przygotowanie:

   1. Kurczaka pokrój, potłucz i wymieszaj z połową ilością podanej oliwy, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

    2. Rozgrzej patelnię lub patelnię grillową. Usmaż kurczaka z obu stron. Przełóż na talerz.

    3. Wrzuć warzywa na patelnię i duś, aż zmiękną. Dopraw przyprawami.

    4. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    5. Kurczaka podawaj z kuskusem i warzywami. Warzywa polej pozostałą oliwą.

Przekąska: Jogurt z jagodami

226 kcal

Składniki:

-Jogurt naturalny 300 g (2 opak. po 150 g)

-Jagody 90 g (2 garści)

Przygotowanie:

   1. Wymieszaj jagody z jogurtem.

Kolacja: Kanapka z burakiem, serkiem i słonecznikiem

332 kcal 

Składniki:

-Chleb pszenny jasny 75 g

-Ser twarogowy chudy 90 g (3 plastry)

-Burak 50 g

-Sałata 5 g (1 liść)

-Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub siemię lniane 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

   1. Buraka ugotuj i pokrój w cienkie plastry.

    2. Serek rozsmaruj na pieczywie.

    3. Połóż buraka, sałatę (najlepiej sprawdzi się rukola).

    4. Posyp po wierzchu uprażony słonecznik.