1. Empanadas - meksykańska specjalność

Pierogi są uznawane za jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni polskiej. Ich najrozmaitsze formy królują jednak w kuchniach wielu krajów świata. Podróżując po Meksyku lub krajach Ameryki Południowej z całą pewnością natkniemy się na empanadas. Są to smażone pierożki z pikantnym farszem mięsnym. Wersje wegetariańskie tego specjału są raczej rzadko spotykane. Empanadas podaje się w towarzystwie pikantnego sosu pomidorowego. Jest to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas imprezy, jak i jako samodzielnie danie obiadowe.

2. Foccacia

Kuchnia włoska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych na świecie. Ujmuje swoją prostotą i doskonałym smakiem. Oprócz makaronów, pizzy i lodów, warto wypróbować przepis na foccacie. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego pieczonego z wytrawnymi dodatkami - np. pomidorkami, rozmarynem, oliwkami, serem mozzarellą. Świeża foccacia wspaniale pachnie, jest miękka w środku i lekko zrumieniona na zewnątrz - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska. Można ją podawać z oliwą do maczania lub w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorami, serem feta oraz papryką. Składniki potrzebne do przygotowania tego wyśmienitego dania są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Warto sprawdzić gazetki promocyjne, dzięki którym łatwiej można zaplanować zakupy. Sprawdź aplikację mobilną Gazetkowo.pl

3. Francuska zupa cebulowa

Klasyczna francuska zupa cebulowa to danie eleganckie i nietuzinkowe. Należy pamiętać o tym, że cebulę trzeba dusić długo na białym winie z dodatkiem tymianku, a następnie dodać dobrej jakości bulion (warzywny lub gotowany na mięsie). Gotową potrawę na koniec zapiekamy w piekarniku z serem gruyerem.  Do tego świeża bagietka i możemy poczuć się jak nad Sekwaną.

4. Pad thai

Potrawy kuchni tajskiej charakteryzują się równowagą smaków, dużą ilością warzyw oraz aromatycznymi sosami. Pad thai jest daniem, w którym odnajdziemy smak słodki, kwaśny, słony, pikantny i umami - wszystkie powinny pozostać w harmonii ze sobą, żaden nie może dominować. Przygotowanie dobrego dania wymaga zręczności i doświadczenia kulinarnego - nie jest to przepis polecany nowicjuszom. Jeżeli jednak mamy jakieś pojęcie o kuchni azjatyckiej, zdarzyło nam się np. przyrządzać potrawy z woka, to trzymając się przepisu na pad thai, powinniśmy sprostać zadaniu i samodzielnie przygotować to wspaniałe danie w domowym zaciszu. Gotową potrawę serwuje się w towarzystwie różnych dodatków (np. szczypiorkiem, płatkami chili, cząstkami limonki, listkami kolendry, prażonymi orzeszkami ziemnymi), tak aby każdy mógł ją doprawić według własnych upodobań.

5. Coś na deser...

Baklawa to bardzo słodkie ciasto pochodzące z Afryki (jest tradycją kulinarną północnej i środkowej części kontynentu), rozpowszechnione na Bilskim Wschodzie oraz na Bałkanach. Najważniejsze składniki tej potrawy to orzechy, bakalie i miód lub słodki syrop cukrowy. Do przygotowania baklawy można wykorzystać gotowe ciasto filo (dostępne w większości dużych sklepów spożywczych), które przekłada się warstwami masy bakaliowej, a całość zalewa słodkim syropem. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, choć z pewnością może zaskoczyć niejednego z naszych gości. Najlepiej podawać go w towarzystwie czarnej kawy lub herbaty, z którymi tworzy świetny duet.