- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Potrawy, które przygotowujemy dla swoich gości, powinny być wyjątkowe - muszą być pyszne i pięknie się prezentować. W dużych marketach oraz w sklepach oferujących produkty spożywcze z całego świata możemy znaleźć egzotyczne składniki, dzięki którym wyczarujemy dla naszych przyjaciół i rodziny wspaniałe potrawy. Daj się ponieść fantazji kulinarnej i sprawdź jedną z naszych 5 topowych propozycji wyjątkowych potraw z różnych zakątków świata
Pierogi są uznawane za jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni polskiej. Ich najrozmaitsze formy królują jednak w kuchniach wielu krajów świata. Podróżując po Meksyku lub krajach Ameryki Południowej z całą pewnością natkniemy się na empanadas. Są to smażone pierożki z pikantnym farszem mięsnym. Wersje wegetariańskie tego specjału są raczej rzadko spotykane. Empanadas podaje się w towarzystwie pikantnego sosu pomidorowego. Jest to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas imprezy, jak i jako samodzielnie danie obiadowe.
Kuchnia włoska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych na świecie. Ujmuje swoją prostotą i doskonałym smakiem. Oprócz makaronów, pizzy i lodów, warto wypróbować przepis na foccacie. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego pieczonego z wytrawnymi dodatkami - np. pomidorkami, rozmarynem, oliwkami, serem mozzarellą. Świeża foccacia wspaniale pachnie, jest miękka w środku i lekko zrumieniona na zewnątrz - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska. Można ją podawać z oliwą do maczania lub w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorami, serem feta oraz papryką. Składniki potrzebne do przygotowania tego wyśmienitego dania są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Warto sprawdzić gazetki promocyjne, dzięki którym łatwiej można zaplanować zakupy. Sprawdź aplikację mobilną Gazetkowo.pl
Klasyczna francuska zupa cebulowa to danie eleganckie i nietuzinkowe. Należy pamiętać o tym, że cebulę trzeba dusić długo na białym winie z dodatkiem tymianku, a następnie dodać dobrej jakości bulion (warzywny lub gotowany na mięsie). Gotową potrawę na koniec zapiekamy w piekarniku z serem gruyerem. Do tego świeża bagietka i możemy poczuć się jak nad Sekwaną.
Potrawy kuchni tajskiej charakteryzują się równowagą smaków, dużą ilością warzyw oraz aromatycznymi sosami. Pad thai jest daniem, w którym odnajdziemy smak słodki, kwaśny, słony, pikantny i umami - wszystkie powinny pozostać w harmonii ze sobą, żaden nie może dominować. Przygotowanie dobrego dania wymaga zręczności i doświadczenia kulinarnego - nie jest to przepis polecany nowicjuszom. Jeżeli jednak mamy jakieś pojęcie o kuchni azjatyckiej, zdarzyło nam się np. przyrządzać potrawy z woka, to trzymając się przepisu na pad thai, powinniśmy sprostać zadaniu i samodzielnie przygotować to wspaniałe danie w domowym zaciszu. Gotową potrawę serwuje się w towarzystwie różnych dodatków (np. szczypiorkiem, płatkami chili, cząstkami limonki, listkami kolendry, prażonymi orzeszkami ziemnymi), tak aby każdy mógł ją doprawić według własnych upodobań.
Baklawa to bardzo słodkie ciasto pochodzące z Afryki (jest tradycją kulinarną północnej i środkowej części kontynentu), rozpowszechnione na Bilskim Wschodzie oraz na Bałkanach. Najważniejsze składniki tej potrawy to orzechy, bakalie i miód lub słodki syrop cukrowy. Do przygotowania baklawy można wykorzystać gotowe ciasto filo (dostępne w większości dużych sklepów spożywczych), które przekłada się warstwami masy bakaliowej, a całość zalewa słodkim syropem. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, choć z pewnością może zaskoczyć niejednego z naszych gości. Najlepiej podawać go w towarzystwie czarnej kawy lub herbaty, z którymi tworzy świetny duet.