Artykuł Partnera

Jak może dojść do przedawkowania witaminy B12?

Witamina B12, zwana też kobalaminą, choć jest wytwarzana częściowo przez organizm człowieka, nie może zostać przez niego wykorzystana w procesach metabolicznych, za które odpowiada, ponieważ ulega wchłanianiu w jelicie cienkim, dlatego musi być dostarczana z zewnątrz z pożywieniem. Najcenniejszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie stanowi ona składnika roślin oprócz tych poddanych fermentacji, takich jak kiszona kapusta czy niektóre rodzaje alg morskich i słodkowodnych. Dobowe zapotrzebowanie dorosłego zdrowego człowieka na witaminę B12 wynosi około 2–3 ug. 

Zarówno niedobór, jak i nadmiar mogą prowadzić do nieprzyjemnych powikłań zdrowotnych. Jednak o ile łatwiej może dojść do braków w podaży omawianego składnika, np. ze względu na nieprawidłowo zbilansowaną dietę, zażywanie niektórych leków czy choroby dotyczące układu trawiennego, utrudniające wchłanianie składnika, to przedawkowanie kobalaminy zdarza się rzadko. Ze względu na to, że witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie, a nie w tłuszczach, jej nadmierna ilość jest wydalana na bieżąco z ustroju wraz z moczem i nie ma możliwości odkładania się w tkankach. Niekiedy jednak możesz doświadczyć tego, jak wyglądają skutki uboczne nadmiaru witaminy B12. Czynnikami sprzyjającymi przedawkowaniu kobalaminy nie jest jednak zły styl żywienia, polegający na spożywaniu zbyt dużych ilości mięsa czy wyrobów odzwierzęcych, w tym mleka i jaj. Za najważniejsze uważa się nieprawidłowo prowadzoną suplementację tego składnika, niedostosowaną do wieku, płci i dobowego zapotrzebowania organizmu. Ponadto ryzyko przekroczenia wartości referencyjnych witaminy B12 zwiększają m.in. choroby wątroby i zaburzenia na tle hematologicznym. 

Nadmiar witaminy B12 – objawy

Dolegliwości związane z przedawkowaniem witaminy B12 w organizmie mogą mieć różnorodny charakter – od niegroźnych, takich jak suchość warg, która zwykle nie jest z tym kojarzona, a np. raczej z odwodnieniem, co utrudnia rozpoznanie problemu i szybką interwencję w kierunku regulacji podaży kobalaminy, aż po poważne powikłania ogólnoustrojowe. Nadmierna ilość składnika bywa przyczyną m.in. problemów krążeniowych. Co ciekawe, kłopoty tego typu równie często obserwuje się w wyniku niedoboru tego składnika, gdyż witamina B12 jest ważnym czynnikiem hematopoezy, czyli odgrywa istotną rolę w procesach tworzenia i podziału komórek krwi w układzie krwiotwórczym. Co więcej, nadmiar witaminy B12 może prowadzić do zaburzeń trawiennych, np. na odcinku żołądkowo-jelitowym, ze względu na to, że prawidłowy poziom witaminy B12 jest niezbędny do wielu przemian metabolicznych, zwłaszcza dotyczących tłuszczów i węglowodanów. Długo utrzymująca się zwiększona podaż witaminy B12 sprzyja różnym reakcjom alergicznym, krwotokom z nosa, chronicznemu zmęczeniu czy zawrotom głowy.