Jak informuje www.portalspozywczy.pl, Polacy coraz chętniej sięgają po eko żywność. Polski rynek zdrowego jedzenia rośnie w siłę, pojawia się nowe certyfikowane gospodarstwa i sklepy. Jako główne przyczyny specjaliści wskazują rosnącą świadomość zakupową klientów oraz...pandemię.

Pierwszy powód regularnych wzrostów na tym rynku nie powinien budzić żadnych wątpliwości - coraz częściej zwracamy uwagę na źródło produktów, które kupujemy. Świadome decyzje zakupowe wymagają oczywiście dodatkowego nakładu czasu, chociażby dlatego, że eko sklepy nie są jeszcze niestety tak popularne i dostępne jak Żabki czy Biedronki. Do tego produkty wyższej jakości, ze sprawdzonego źródła, są przeważnie kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt procent droższe od marketowych alternatyw.

Ale jaki wpływ na ten trend miała pandemia? W pierwszych miesiącach największą popularnością cieszyły się produkty o dłuższej dacie ważności, takie jak mąki bio, drożdże i mieszanki do wypieku pieczywa. Polacy chętniej korzystali także z zakupów online, a tutaj wybór jest całkiem spory - obecnie na rynku funkcjonuje 150 e-sklepów ze zdrową żywnością. Więcej danych na temat żywności ekologicznej w Polsce znajdziecie w tym raporcie: https://jemyeko.com/wp-content/uploads/2021/07/raport_05-07-2021.pdf.

W wypowiedzi dla Portalu Spożywczego prezes zarządu Bio Planet, Sylwester Strużyna podkreślił: "Jesteśmy przekonani, że w związku ze zwiększaniem się świadomości ekologicznej społeczeństwa, liczba sklepów oferujących ekologiczny asortyment będzie rosła. W naszej opinii i z naszych obserwacji ten model sprzedaży żywności jest wciąż bardzo rozwojowy. Kolejne lata to będą stabilne wzrosty w modelu e-commerce, ponieważ m.in. pandemia pokazała jak mało ryzyk dotyka ten model prowadzenia biznesu.".

Wybieracie eko produkty? Możecie polecić sprawdzone sklepy internetowe? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!