Sery żółte są bogatym źródłem wapnia

Przede wszystkim sery żółte są świetnym źródłem wapnia. Wapń jest składnikiem mineralnym, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości. Bierze również udział w krzepnięciu krwi, wydzielaniu hormonów oraz skurczach mięśni. Prawdopodobnie Twoje dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1000 do 1200 mg wapnia/dobę *. Czy wiesz, że popularny ser gouda zawiera 807 mg wapnia w 100 g produktu? Absolutnym zwycięzcą w zawartości wapnia jest… parmezan. Ser ten zawiera aż 1380 mg wapnia/100g. Dieta dostarczająca odpowiednią podaż wapnia, może zapobiec m.in. powstaniu osteoporozy, łamliwości kości i bólowi mięśni. Dlatego warto, aby ser żółty był obecny w Twojej diecie.

Uważaj z ilością

Sery żółte zawierają sporą ilość tłuszczu w składzie. W 100 g sera żółtego znajdziesz około 20- 40 g tłuszczu. To może stanowić nawet 70% Twojego dziennego zapotrzebowania na tłuszcze. Doliczając jeszcze oleje do sałatki, smażenia, orzechy, mięso... możesz przekroczyć swoje dzienne zapotrzebowanie. Najwięcej tłuszczu zawierają zwykle sery typu: cheddar, ementaler, parmezan oraz sery dojrzewające. 

Poprzez wyższą zawartość tłuszczu w składzie, sery żółte są produktem wysokokalorycznym. 100 g sera żółtego to średnio 250-500 kcal.  100 g wydaje się dużo. Co jeśli powiem Ci, że tyle ważą jedynie 4 plasterki sera? 1 średni plaster sera gouda dostarcza 80 kcal. Warto uważnie czytać skład serów żółtych i unikać tych z wysoką zawartością tłuszczu oraz kilokalorii.

Jeśli masz problemy z nadciśnieniem lub masz choroby serca to powinieneś ograniczyć spożycie serów żółtych. Dlaczego? Zawierają dużą ilość soli. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać mniej niż 5 gramów soli dziennie. 1 średni plaster sera zawiera aż około 0,6 g soli. 

Są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy

Sery żółte zawierają znikome ilości laktozy, około 0,1 g w 100 g produktu. Dlatego śmiało możesz je spożywać, jeśli masz nietolerancję tego cukru. 

Komentarz eksperta (Amanda Pawlak): „Osoby, które mają u siebie stwierdzoną nietolerancję laktozy jak najbardziej mogą spożywać sery żółte. Podczas produkcji sera dochodzi do fermentacji mlekowej i laktoza jest rozkładana. Sery żółte są  bezpiecznym i pełnowartościowym produktem dostarczającym mnóstwa składników mineralnych (zwłaszcza wapnia), witamin oraz energii. Wśród produktów, które naturalnie nie zawierają laktozy wyróżniamy również: kefir, jogurt naturalny, ser pleśniowy i typu feta i maślanka.”

Jaki ser żółty powinieneś wybrać? 

• Staraj się kupować sery z jak najkrótszym składem. Idealny skład sera zawiera jedynie 3 składniki: mleko, sól i kultury bakterii mlekowych.

• Dopuszczalne w składzie są: stabilizator chlorek wapnia (zwiększa zawartość wapnia w serze, a także odpowiada za konsystencję sera) oraz naturalne barwniki karoteny i annato.

• Unikaj w składzie azotanu potasu. To konserwant, który pod wpływem obróbki cieplnej tworzy związki rakotwórcze.

Wybieraj sery, które zawierają maksymalnie 35 g tłuszczu/100g produktu.

*dzienne zapotrzebowanie dla dorosłych 

Bibliografia:

Iwanow K, Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. PZWL, 2003.

Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski, Wyd. IŻŻ, 2017.

Zdjęcia:

http://pixabay.com/pl/photos/startego-sera-tark%C4...