Lody naturalne a przetworzone
Różnice
między dostępnymi w sklepach lodami, a tymi tworzonymi metodami
rzemieślniczymi, są rzecz jasna znacznie większe niż tylko w nazewnictwie. Tradycyjne
lody to zamrożona i napowietrzona mieszanka mleka albo śmietanki z cukrem i
nieraz jajkami oraz smakowymi dodatkami, ograniczanymi w zasadzie tylko
wyobraźnią twórcy. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu i cukru nie są one
szczególnie szkodliwe dla zdrowia, ponieważ w dużej mierze składają się z
powietrza. Dzięki temu jedna ich gałka zawiera zaledwie około 70 kcal. Zdrowszą
alternatywę dla tradycyjnych lodów stanowią owocowe sorbety, złożone przede
wszystkim ze zmrożonych przecierów owocowych, dzięki czemu są polecane
zwłaszcza osobom dbającym o linię. Ale tutaj uwaga, sorbety często mogą być
dosładzane i przez to ich kaloryczność może wzrastać nawet do 145 kcal w 100
gramach (czyli około 80 kcal w jednej gałce). Rada – sprawdzajmy składy lodów w
sklepie, skoro mamy taką możliwość.
Rzecz jasna mniejsza szkodliwość jest zależna od składu lodów. Często można spotkać też wysoko przetworzone produkty, o bardzo dużej zawartości pochodnych tłuszczu palmowego, barwników, aromatów i stabilizatorów. Wartość odżywcza jest tym wyższa, im więcej w lodach znajduje się owoców, mleka i naturalnych składników i zazwyczaj jest to cecha właśnie ręcznie wykonywanych słodyczy.
Czy na pewno naturalne?
Niestety
z lodami naturalnymi jest pewien problem – mianowicie nie zawsze są one tak
naturalne, jak wskazywałaby na to ich nazwa. Zamienniki pod postacią gotowych
past lodowych oraz baz znacznie zmniejszają nie tylko koszty produkcji, ale
także wartość odżywczą. Również świeże owoce – także podczas przygotowywania
lodów rzemieślniczych – często zastępowane są gotowymi pastami o ich smaku, a
cały proces przygotowania zamyka się do ich zmieszania we frezerze. Niestety w
prawie handlowym nie zostało jeszcze uregulowane kiedy można nazywać lody
naturalnymi i przez to owe pojęcie bywa nadużywane.
Niestety użycie past może zwiększyć atrakcyjność lodów w stosunku do tych naprawdę naturalnych. Dzieje się tak chociażby za sprawą bardziej intensywnych kolorów czy wyrazistego smaku, a konsumenci często pragną się po prostu ochłodzić podczas upału i nie zwracają uwagi na aspekty zdrowotne i jakościowe.
Gelato – prawdziwe włoskie lody
Prawdziwe
lody włoskie nie są produkowane masowo. Jest to oczywistość, ale to samo można
by powiedzieć o lodach naturalnych, gdyby nie fakt, że często powstają w wyniku
zmieszania kilku past zakupionych w hurtowni. Jedna z różnic między gelato a
innymi lodami rzemieślniczymi polega na tym, iż nie mogą one nigdy być
produkowane na zapas, muszą powstawać na bieżąco.
Zawierają
one także mniej tłuszczu i cukru od lodów tworzonych na masową skalę, ponieważ
lody wytwarzane w sposób tradycyjny zawierają go jedynie 4 – 8%, podczas gdy te
tworzone na masową skalę aż 10 – 18%! Jeżeli lody wykonywane są w naprawdę
tradycyjny sposób, czyli powstają wskutek dodania owoców, znacznie spada także
zawartość cukru w ich składzie.
Wnioski
dotyczące lodów naturalnych muszą dotyczyć przede wszystkim ich autentyczności.
Jeżeli mamy do czynienia z przysmakiem przygotowywanym własnoręcznie od podstaw
według tradycyjnej receptury, to warto dopłacić więcej za jakość i zdrowie w
nim zawarte. Niestety często „rzemieślnicza” w lodach naturalnych jest tylko
ich nazwa, a wówczas pozwalamy się oszukać, kupując produkt niewiele różniący
się od tych dostępnych w sklepach.
Jak można rozpoznać dobrej jakości lody?
Niestety, dla
niewprawionego smakosza nie będzie to proste. Na pewno lody z naturalnych
składników będą droższe, choć to nie jest wyznacznik. Warto zwrócić uwagę na
ich konsystencję, a także wyraźny posmak śmietanki. Lody prawdziwie
rzemieślnicze szybciej się topią, ponieważ nie zawierają emulgatorów
i zagęstników. W naturalnych sorbetach natomiast można gołym okiem
zobaczyć fragmenty owoców. A jeśli nie mamy pewności – pytajmy sprzedawców, ich
obowiązkiem jest poinformowanie nas o tym, co kupujemy.
Zdjęcia:
1: www.pexels.com/photo/person-holding-ice-cream-with-cone-675439/
2. http://www.pexels.com/photo/close-up-delicious-desert-food-photography-169373/
Komentarze
Eugeniusz_fil
14 czerwca 2018, 09:55
Wejdź teraz na: https://www.igortreneronline.pl i wygraj 10.000 złotych! Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie? Chcesz cieszyć się wspaniałą sylwetką? Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić? Wejdź teraz na stronę najlepszego trenera w Polsce: https://www.igortreneronline.pl I przeczytaj pozytywne opinie zadowolonych klientów ! Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja. Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko! Wejdź teraz na stronę najlepszego trenera w Polsce: https://www.igortreneronline.pl I przeczytaj pozytywne opinie zadowolonych klientów ! Zmień się nie do poznania nawet w ciągu jednego tygodnia! Pozbądź się tłuszczu na zawsze, zbuduj piękna smukłą sylwetkę lub wspaniałe muskularne ciało! Wejdź teraz na: https://www.igortreneronline.pl i wygraj 10.000 złotych!
wie58
11 czerwca 2018, 15:59
I znów ta rzeczywistość, często nie do sprawdzenia.
bialapapryka
4 czerwca 2018, 17:01
Chyba najlepiej byłoby zrobić lody samemu. Muszę spróbować :)
agazur57
29 maja 2018, 10:31
Ostatnio sama zrobiłam waniliowe- na bazie kremu angielskiego. Przepyszne.
syr.ann
28 maja 2018, 22:56
OSIĄGAJ SZCZUPŁE LUB MUSKULARNE CIAŁO SZYBCIEJ NIŻ KIEDYKOLWIEK! PROSTY TRENING, TANIA DIETA, INDYWIDUALNIE DOBRANA SUPLEMENTACJA! WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH!
Ameliak36
23 maja 2018, 20:42
Tych prawdziwie naturalnych nie ma za wiele. Gdy jestem czasami na Mazurach, to na naturalne lody jadę do Bań Mazurskich. Jest tam tylko jeden problem - zawsze kolejka jest długa :)
14chochol
17 maja 2018, 21:28
Od kiedy przeczytalam z czego powstaja smaki lodow, to nie mam ochoty ich wcale jesc. Kilka przykladow – aldehyd C-17 – używany jest w przemyśle do produkcji barwników i gumy – nadaje lodom smak wiśniowy – aldehyd C-18 – używany jest do produkcji płynów do mycia naczyń i innych detergentów, nadaje lodom smak czekoladowy – aldehyd masłowy – stosowany jest do produkcji klejów kauczukowych, nadaje lodom smak orzechowy – koszenila – E120 – jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej. – octan benzylu – rozpuszczalnik azotanów, nadaje lodom smak truskawkowy – octan etylu – w przemyśle garbarskim jest używany do czyszczenia skór, nadaje lodom smak ananasowy – piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy- nadaje lodom smak waniliowy
Tereenia
16 maja 2018, 20:45
trudno dzisiaj znaleźć dobre lody. Chyba najlepiej samemu zrobić w domu.