Lody naturalne a przetworzone

Różnice między dostępnymi w sklepach lodami, a tymi tworzonymi metodami rzemieślniczymi, są rzecz jasna znacznie większe niż tylko w nazewnictwie. Tradycyjne lody to zamrożona i napowietrzona mieszanka mleka albo śmietanki z cukrem i nieraz jajkami oraz smakowymi dodatkami, ograniczanymi w zasadzie tylko wyobraźnią twórcy. Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu i cukru nie są one szczególnie szkodliwe dla zdrowia, ponieważ w dużej mierze składają się z powietrza. Dzięki temu jedna ich gałka zawiera zaledwie około 70 kcal. Zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych lodów stanowią owocowe sorbety, złożone przede wszystkim ze zmrożonych przecierów owocowych, dzięki czemu są polecane zwłaszcza osobom dbającym o linię. Ale tutaj uwaga, sorbety często mogą być dosładzane i przez to ich kaloryczność może wzrastać nawet do 145 kcal w 100 gramach (czyli około 80 kcal w jednej gałce). Rada – sprawdzajmy składy lodów w sklepie, skoro mamy taką możliwość.

Rzecz jasna mniejsza szkodliwość jest zależna od składu lodów. Często można spotkać też wysoko przetworzone produkty, o bardzo dużej zawartości pochodnych tłuszczu palmowego, barwników, aromatów i stabilizatorów. Wartość odżywcza jest tym wyższa, im więcej w lodach znajduje się owoców, mleka i naturalnych składników i zazwyczaj jest to cecha właśnie ręcznie wykonywanych słodyczy.

Czy na pewno naturalne?

Niestety z lodami naturalnymi jest pewien problem – mianowicie nie zawsze są one tak naturalne, jak wskazywałaby na to ich nazwa. Zamienniki pod postacią gotowych past lodowych oraz baz znacznie zmniejszają nie tylko koszty produkcji, ale także wartość odżywczą. Również świeże owoce – także podczas przygotowywania lodów rzemieślniczych – często zastępowane są gotowymi pastami o ich smaku, a cały proces przygotowania zamyka się do ich zmieszania we frezerze. Niestety w prawie handlowym nie zostało jeszcze uregulowane kiedy można nazywać lody naturalnymi i przez to owe pojęcie bywa nadużywane.

Niestety użycie past może zwiększyć atrakcyjność lodów w stosunku do tych naprawdę naturalnych. Dzieje się tak chociażby za sprawą bardziej intensywnych kolorów czy wyrazistego smaku, a konsumenci często pragną się po prostu ochłodzić podczas upału i nie zwracają uwagi na aspekty zdrowotne i jakościowe.

Gelato – prawdziwe włoskie lody

Prawdziwe lody włoskie nie są produkowane masowo. Jest to oczywistość, ale to samo można by powiedzieć o lodach naturalnych, gdyby nie fakt, że często powstają w wyniku zmieszania kilku past zakupionych w hurtowni. Jedna z różnic między gelato a innymi lodami rzemieślniczymi polega na tym, iż nie mogą one nigdy być produkowane na zapas, muszą powstawać na bieżąco.

Zawierają one także mniej tłuszczu i cukru od lodów tworzonych na masową skalę, ponieważ lody wytwarzane w sposób tradycyjny zawierają go jedynie 4 – 8%, podczas gdy te tworzone na masową skalę aż 10 – 18%! Jeżeli lody wykonywane są w naprawdę tradycyjny sposób, czyli powstają wskutek dodania owoców, znacznie spada także zawartość cukru w ich składzie.

Wnioski dotyczące lodów naturalnych muszą dotyczyć przede wszystkim ich autentyczności. Jeżeli mamy do czynienia z przysmakiem przygotowywanym własnoręcznie od podstaw według tradycyjnej receptury, to warto dopłacić więcej za jakość i zdrowie w nim zawarte. Niestety często „rzemieślnicza” w lodach naturalnych jest tylko ich nazwa, a wówczas pozwalamy się oszukać, kupując produkt niewiele różniący się od tych dostępnych w sklepach.

Jak można rozpoznać dobrej jakości lody?

Niestety, dla niewprawionego smakosza nie będzie to proste. Na pewno lody z naturalnych składników będą droższe, choć to nie jest wyznacznik. Warto zwrócić uwagę na ich konsystencję, a także wyraźny posmak śmietanki. Lody prawdziwie rzemieślnicze szybciej się topią, ponieważ nie zawierają emulgatorów i zagęstników. W naturalnych sorbetach natomiast można gołym okiem zobaczyć fragmenty owoców. A jeśli nie mamy pewności – pytajmy sprzedawców, ich obowiązkiem jest poinformowanie nas o tym, co kupujemy.

Zdjęcia:

1: www.pexels.com/photo/person-holding-ice-cream-with-cone-675439/

2. http://www.pexels.com/photo/close-up-delicious-desert-food-photography-169373/