- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 kwietnia 2015, 13:07
chciałam wam polecic przepis na świetne tosty
Składniki na dwa duże tosty:
2 jajka
6 łyżek płatkow owsianych
2 łyżki otrebow
Plasterek sera posiekany
Pol pomidora i szczypior posiekane
Wszystko mieszamy i pieczemy w rozgrzanym opiekaczu przez 15 min
Przecudowne i super sycące!
21 lipca 2015, 09:58
Batoniki śniadaniowe
Składniki
(na 10-12 batoników)
piekłam
w formie 30 cm X 12 cm
2 szklanki płatków owsianych górskich (ja tym razem zmieszałam pół na pół owsiane z żytnimi)
100 g lubianych niesiarkowanych suszonych owoców (u mnie żurawina z rodzynkami, z przewagą żurawiny)
2 łyżki słodu ryżowego lub innego neutralnego (może być syrop z agawy czy miód)
1/2 kg słodkich jabłek (2 większe)
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka soli
szklanka uprażonych ziaren: pestki dyni, słonecznik, sezam (pestek dyni najwięcej, najmniej sezamu- czubata łyżka)
Wykonanie
Obrane jabłka ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję wypłukane i pokrojone rodzynki i żurawinę, sól, płatki, syrop i sok z cytryny, wszystko porządnie mieszam, nakrywam i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia dodaję uprażone ziarna dyni, słonecznika i sezam (prażę na wspólnej patelni dorzucając ziarna od największego: najpierw dynia, po kilku minutach słonecznik, na końcu sezam), mieszam. Przerzucam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskam mocno zwilżoną ręką. Piekę w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C przez ok 30 min. Zostawiam jeszcze na 10- 15 min w piekarniku. Kroję ostrym nożem na porcje (wyszło 10) w formie, na razie bez wyciągania i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Potem można przełożyć np. do zamykanego słoika, u mnie nie doczekały przełożenia, ale polecam, bo z czasem smakują coraz lepiej :)
23 lipca 2015, 12:23
Dziewczyny z tego co zauważyłam to dużo z was podaje przepisy z diety Dukana. Co jeszcze poleciłybyście na śniadanie? Mam problem z niejedzeniem chleba. W jaki sposób zrobić szybko, tanio i prosto chlebek Dukana. On jest bodajże bez mąki, ale na otrębach żytnich i pszennych.
24 lipca 2015, 00:34
Eh, żałuję że teraz w nowym mieszkaniu nie mam piekarnika ( i nie kupię, bo to wynajmowane mieszkanie... ;( ), bo brzmi tak apetycznie... Przepis wędruje do mojego segregatora z przepisami, kiedyś muszę zrobić bo brzmi na prawdę pysznie. I pytanie - wyszłoby bez tej soli ? Zmienia ona jakoś smak ? Bo raczej unikam soli jak mogę i zwyczajnie nie lubię.
28 lipca 2015, 10:42
Mój dzisiejszy hit śniadaniowy - córka tez się zajadała ;-) @ szklanki mleka roślinnego wzbogaconego wapniem, pół szklanki kaszy jaglanej. Ugotowałam i doprawiłam cynamonem i małą ilością ksylitolu. Dodałam pół startego jabłka na grubych oczkach, po łyżeczce sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika i żurawiny. Mniamuśne.