Temat: Dobra Rybka

Niestety z rybami nie mam dużego doświadczenia :) zazwyczaj robię tylko jakiegoś standardowego fileta, dla rodziny normalnie w panierce i smażony na patelni, a dla mnie w piekarniku posypany różnymi przyprawami i ziołami w rękawie do pieczenia i tyle...

Jakie polecacie mi dobre Ryby które jecie? I jak je przyrządzacie, dietetycznie lub nie dietetycznie? :)
Pasek wagi
mrożone i świeże: dorsz, miruna, łosoś, mintaj, morszczuk, pstrąg
puszkowane: tuńczyk, śledź w pomidorach, makrela w pomidorach
wędzone: makrela, tuńczyk, trewal
ja ostatnio jem sole
panieruje w jajku i otrębach smaze na patelnie z odrobina oleju
wczesniej posypuje przyprawa do grila i suszonym koperkiem

ale słyszałam ze sole tez juz hodują tak jak pange czy mintaja
wiec bede musiała przyrzucić sie na cos innego

Pasek wagi
głównie w piekarniku robię, w marynacie mleczno-koperkowej lub jogurtowo-ziołowej albo w pomidorach

ja uwielbiam łososia norweskiego i dorsza. bardzo zdrowe rybki, są bogatym źródłem omega 3.

takie puszkowe typu tuńczyk w sosie własnym, czy makrela w pomidorach, albo wędzona to tez zajadam.
Ale tak z rybka na obiad ma problem bo jakoś jeszcze z tym nie eksperymentowałam.
:)
Pasek wagi

spróbuj łososia:) ja robię go często tak: biorę porcję łososia, kłądę na niego kawałeczek masła, posypuję vegetą i na to daję plasterek cytryny; zawijam go w folię aluminiową i na 25 min do piekarnika (200 stopni). naprawdę pyszny:)


my na ciepło jadamy głównie łososia (pieczonego w folii lub smazonego na teflonie), pstrąga (w folii) - dodaję do nich sól, cytrynę, czosnek i tymianek / rozmaryn / bazylię

a w sałatkach tuńczyka ( + np. ryż, kukurydza, korniszon, serek homogenizowany), makrelę ( + szczypiorek, rzodkiewka, feta, musztarda i serek homogenizowany) i śledzia (+ korniszon, jabłko, cebula i tradycyjnie serek homogenizowany zamiast majonezu)

jablkowa łosoś świeży czy mrożony?

Pasek wagi
 tołpyga dzis bedzie u mnie, ostatnio jadlam tez dorsza, lososia, no i dawniej pstraga,musze do niego powrocic. jadam zazwyczaj swieze, a nie mrozone. a robie tak: kropie obficie cytrynka i sypie przyprawy - wczoraj byla sol pieprz, jakies ziola, w folie aluminiowa zawinac i do piekarnika ;) uwielbiam jesc palcami rybke :D jak sie zapanieruje,to czuc niestety glownie panierke,wiec unikam

ps.widze ze tez w folii pieczecie;) dla mnie taki najlepszy
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.