- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
30 listopada 2010, 13:33
Niestety z rybami nie mam dużego doświadczenia :) zazwyczaj robię tylko jakiegoś standardowego fileta, dla rodziny normalnie w panierce i smażony na patelni, a dla mnie w piekarniku posypany różnymi przyprawami i ziołami w rękawie do pieczenia i tyle...
Jakie polecacie mi dobre Ryby które jecie? I jak je przyrządzacie, dietetycznie lub nie dietetycznie? :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
30 listopada 2010, 13:40
mrożone i świeże: dorsz, miruna, łosoś, mintaj, morszczuk, pstrąg
puszkowane: tuńczyk, śledź w pomidorach, makrela w pomidorach
wędzone: makrela, tuńczyk, trewal
- Dołączył: 2009-05-19
- Miasto:
- Liczba postów: 13885
30 listopada 2010, 13:41
ja ostatnio jem sole
panieruje w jajku i otrębach smaze na patelnie z odrobina oleju
wczesniej posypuje przyprawa do grila i suszonym koperkiem
ale słyszałam ze sole tez juz hodują tak jak pange czy mintaja
wiec bede musiała przyrzucić sie na cos innego
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
30 listopada 2010, 13:41
głównie w piekarniku robię, w marynacie mleczno-koperkowej lub jogurtowo-ziołowej albo w pomidorach
- Dołączył: 2010-11-30
- Miasto: Apple Tree
- Liczba postów: 51635
30 listopada 2010, 13:44
ja uwielbiam łososia norweskiego i dorsza. bardzo zdrowe rybki, są bogatym źródłem omega 3.
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2932
30 listopada 2010, 13:48
takie puszkowe typu tuńczyk w sosie własnym, czy makrela w pomidorach, albo wędzona to tez zajadam.
Ale tak z rybka na obiad ma problem bo jakoś jeszcze z tym nie eksperymentowałam. :)
- Dołączył: 2010-11-30
- Miasto: Apple Tree
- Liczba postów: 51635
30 listopada 2010, 13:51
spróbuj łososia:) ja robię go często tak: biorę porcję łososia, kłądę na niego kawałeczek masła, posypuję vegetą i na to daję plasterek cytryny; zawijam go w folię aluminiową i na 25 min do piekarnika (200 stopni). naprawdę pyszny:)
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
30 listopada 2010, 13:52
my na ciepło jadamy głównie łososia (pieczonego w folii lub smazonego na teflonie), pstrąga (w folii) - dodaję do nich sól, cytrynę, czosnek i tymianek / rozmaryn / bazylię
a w sałatkach tuńczyka ( + np. ryż, kukurydza, korniszon, serek homogenizowany), makrelę ( + szczypiorek, rzodkiewka, feta, musztarda i serek homogenizowany) i śledzia (+ korniszon, jabłko, cebula i tradycyjnie serek homogenizowany zamiast majonezu)
Edytowany przez sayonara 30 listopada 2010, 13:54
- Dołączył: 2010-02-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5262
30 listopada 2010, 13:55
tołpyga dzis bedzie u mnie, ostatnio jadlam tez dorsza, lososia, no i dawniej pstraga,musze do niego powrocic. jadam zazwyczaj swieze, a nie mrozone. a robie tak: kropie obficie cytrynka i sypie przyprawy - wczoraj byla sol pieprz, jakies ziola, w folie aluminiowa zawinac i do piekarnika ;) uwielbiam jesc palcami rybke :D jak sie zapanieruje,to czuc niestety glownie panierke,wiec unikam
ps.widze ze tez w folii pieczecie;) dla mnie taki najlepszy
Edytowany przez puszek. 30 listopada 2010, 13:58