Temat: Niskokaloryczne dania.PRZEPISY :)

każdy z nas ma czasem chwile słabości i chce zjeść coś innego lub swoją ulubioną potrawę ( wszyscy jesteśmy tylko ludźmi).
Proponuje zamieszczać tu smaczne i niskokaloryczne przepisy. Łatwiej będzie nam przetrwać dietę.
jeżeli dowiemy się jak możemy stworzyć niskokaloryczny zamiennik naszej ulubionej potrawy np coś z gatunku fast food'ow.


Tortilla z kurczakiem (267kcal)

pół filetu z piersi kurczaka (60g)
liść sałaty (10g)
3 plasterki pomidora (21g)
średni ogórek (100g)
2 łyzki jogurtu naturalnego (30g)
ząbek czosnku (7g)
łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
pół łyżeczki masła (3g)
2 łyżki mąki kukuruydzianej (20g)
1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
szczypta soli
woda

Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.
Ciasto:
Obie mąki przesiać przez sitko.
Dodać masło i wymieszać.
Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne.
Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil.
Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek.
Placek przekładamy do cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200st. C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.
Mięso:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części.
Pokroić w poprzek na paski.
Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso.
Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół.
Rozgrzać patelnię i przerzycić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu.
Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.
Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.

Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.


ostatnio w rewolucjach na talerzu byly przepisy na pizze, hamburgery itp
Błyskawiczna sałatka z kurczakiem pieczonym

4 porcje, 210 kcal każda
20 dag upieczonej piersi kurczaka, 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 średnie ogórki kiszone, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki stołowe zielonego groszku z puszki, 2 łyżki stołowe majonezu niskotłuszczowego, 0,5 małego pęczka natki pietruszki, szczypta soli, szczypta mielonego białego pieprzu

• Obierz ziemniaki i jajka. Pokrój w małą kostkę mięso kurczaka, ziemniaki, ogórki, jajka. Wymieszaj delikatnie z zielonym groszkiem.
• Dodaj majonez, delikatnie zamieszaj, lekko posól do smaku, przypraw białym pieprzem.
• Wstaw do lodówki, tuż przed podaniem posyp posiekaną jak najdrobniej natką pietruszki.
PLACKI ZIEMNIACZANE PO ZBÓJNICKU
4 porcje, każda 290 kcal
Placki: 6 ziemniaków
• 2 jajka
• 3 łyżki mąki
• łyżka oleju
• sól, pieprz.
Farsz: 300 g chudego mięsa wołowego
• cebula
• kilka pieczarek
• sól, pieprz, ostra papryka.

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z olejem. Placki kłaść na patelnię i smażyć z obu stron, nie dodając oleju. Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę, cebulę i pieczarki obrać i pokroić, dusić razem do miękkości. Doprawić do smaku. Gulasz kłaść na placki. Danie najlepiej smakuje spożywane z ogórkami kiszonymi lub surówką z kapusty kiszonej.


Zapiekanka z borówki amerykańskiej

4 porcje, ok. 200 kcal każda
0,5 kg borówki amerykańskiej
Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag masła, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania


Zimne masło, przesianą mąkę i cukier połącz, szybko siekając nożem. Mieszanina powinna mieć konsystencję grubej kaszy.
Tortownicę wysmaruj masłem. Wsyp borówki. Wierzch posyp przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na 30–40 minut.
Zapiekanka jest gotowa, kiedy jej wierzch się zrumieni. Podawaj ją na gorąco, oprószoną cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Bardzooo dziękuję za przepisy! :*
Niema za co ;) mysle ze sie przydadzą :)
kurczak w cebulowym curry

2 porcje, 170 kcal każda
podwójna pierś kurczaka, łyżka oleju z pestek winogron, 2 duże cebule, łyżka albo dwie pasty curry (wypróbuj różne odmiany, najlepsze są te ostrzejsze), 0,5 małego pęczka natki pietruszki, ewentualnie sól do smaku

• Mięso umyj, osusz, pokrój w paski. Obsmaż je w rondlu na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Posyp nią kurczaka, podlej 3 łyżkami wrzątku i duś pod przykryciem około 15 min.
• Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj pastę curry, wymieszaj. Jeśli trzeba, skrop wodą i duś jeszcze 5 min. Spróbuj, czy nie trzeba posolić.
• Posyp drobno posiekaną natką. Podawaj z zieloną sałatą i razowym makaronem.
Salatka - KURCZAK W CYTRUSACH

8 porcji, każda 110 kcal
• 1 duża pierś z kurczaka bez skóry
• 1 główka sałaty
• 2 jabłka
• 2 mandarynki
• 2 kiwi
• 1 pomarańcza
• 1/2 cytryny
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• odrobina soli i pieprzu

Pierś podsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, pokroić na nieduże kawałki, sałatę porwać, owoce podzielić na mniejsze cząstki. Z oleju z pestek winogron, cytryny i przypraw sporządzić sos. Składniki wymieszać.
Sałatkę podawać schłodzoną.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.