Tortilla z kurczakiem (267kcal)
pół filetu z piersi kurczaka (60g)
liść sałaty (10g)
3 plasterki pomidora (21g)
średni ogórek (100g)
2 łyzki jogurtu naturalnego (30g)
ząbek czosnku (7g)
łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
pół łyżeczki masła (3g)
2 łyżki mąki kukuruydzianej (20g)
1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
szczypta soli
woda
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka
w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.
Ciasto:
Obie mąki przesiać przez sitko.
Dodać masło i wymieszać.
Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne.
Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil.
Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek.
Placek przekładamy do cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy
do rozgrzanego do 200st. C piekarnika. Można też delikatnie posmarować
go tłuszczem z wierzchu.
Mięso:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części.
Pokroić w poprzek na paski.
Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso.
Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół.
Rozgrzać patelnię i przerzycić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu.
Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.
Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.
Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku
ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość
polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.