Temat: warzywne śniadania i kolacje - pomóżcie!

Mam ogromna prośbę! jestem na dietce ok.1200 kcl i, wstyd się przyznać, jem baaardzo mało warzyw!Nie mam pomysłu na warzywne przekąski - na śnadanie czy kolacje. Chodzi mi tu przede wszystkim o jakies sałatki lub warzywne dania na ciepło. Pomóżcie!
Pasek wagi
hmm, ja na śniadanie nie ruszyłabym warzyw ;)

ale! np. na kolację: twaróg ze świeżymi warzywami i ziołami
albo wszytskie warzywa z lodówki kroisz i dodajesz jogurt/ocet balsamiczny.

otwórz lodówkę i włącz wyobraźnię! na pewno cos wymyślisz :))
albo tortilla z warzywami (moja ulubiona wege)
placek 210 kcal + warzywa: ogórek, pomidor, fasolka z puszki, oliwki, wszytsko, co masz w zasięgu ręki (warzywnego) i do tego sos z łyżki jogurtu naturalnego i np. łżeczką musztardy).

Pycha! W sam raz na obiad... od czasu do czasu.
Ostatnio jem dużo warzyw: na ciepło to zazwyczaj teraz mrożonki dobrze doprawione, gotowane, np. z gotowaną piersią drobiową, rybą, dzisiaj zjadłam z makaronem lub zupy ale nie zabielane. A na kolacje np. jajko gotowane z pomidorem, cebulką i ogórkiem -wszystko razem wymieszaj i możesz dodać troszkę oliwy ja jadłam dziś bez. :)
Pasek wagi
przepraszam "ję" miało być (masakra:/)
Pasek wagi
moze omlet lub jajecznica z warzywkami??, albo wkroic do serka wiejskiego?? mysle ze mozesz tez zjesc kanapeczke z salata, pomidorkiem, ogorkirm, rzodkiewka....
jem jest dobrze ;)
"jem"* kurcze to chyba od tych warzyw mi się dzisiaj w głowie poprzewracało i nie wiem co jak się piszę:( żenada i wstyd
Pasek wagi
ja jem warzywa do każdego posiłku, sniadanie- wasa z sałatą lub cykorią i z tunczykiem lub jakąs wędliną a do tego miseczka warzyw - pomidor , szczypior , ogórek , obiad jakieś miąsko i do tego warzywa na patelnie , kapusta kiszona, fasolka szparagowa , buraki itp.kazdego dnia komponuje coś innego, a na kolację własnie zjadłam serek wjejski z ogórkirm szczypiorem do tego pomidor i papryka , a jeszcze na 2 sniadanie szkl. soku z marchwii.
Pasek wagi
polecam zapiekanki ryż plus warzywa w zależności co masz w lodówce, podlane mlekiem plus troszkę serka żółtego by związało, możesz też dorzucić kruczka grillowanego bądź też jakąś wędlinę, taki mały śmietnik a dobry, w piekarniku 20 min 180 stopni
ryż gotuję w carry, mrożone warzywka najpierw rozmrażam

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.