Temat: KOKTAJLE

Witam...

Postanowilam założyć takie forum bo kupiłam sobie mikser do robienia koktajli :) i powiem szczerze że jestem zadowolona. Codziennie (od 3 dni) piję na kolację KokTAJL (kefir+owoce) nie jest to może jakaś wymyślna kolacja ale naprawdę wypiję kubek (300ml) takiego koktajlu i jestem taka syta ...szok... Mam do Was pytanie czy któraś z Was też robi takie koktajle i zdradziłaby mi przepis na jakis super koktajl..Zdradżcie przepisy Waszych pysznych owocowych lub warzywnych koktajli  ...

Ile nas tutaj tyle pomysłów na pyszny KOKTAJL i napewno nie tylko ja skorzystam z tych przepisów Dziękuje i proszę o jeszcze ...

Warzywne koktajle odchudzające zawierają niewiele kalorii, jednocześnie na długo zaspokajając uczucie głodu. Ponadto, koktajle warzywne są świetnym źródłem potasu, dlatego powinny być obowiązkowym elementem menu wszystkich dbających o swoje serce!

Koktajle odchudzające: koktajl buraczany

¼ l soku buraczanego

Sok z ½ cytryny

Szczypta soli

1 łyżeczka świeżo startego chrzanu

Kilka listków rzeżuchy

Sok buraczany zmiksować z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chrzanem. Udekorować rzeżuchą.

Koktajle odchudzające: napój z selera i soku pomidorowego:

sok z 50 g selera

30 ml soku pomidorowego

50 ml przegotowanej wody

Połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie w shakerze i przyprawić zieloną pietruszką, pieprzem oraz solą. Podawać schłodzone.

 

koktajle odchudzajace
fot.bew.com.pl


Koktajle odchudzające: napój z pomidorów i ogórków

100 g pomidorów (2 sztuki)

70 g ogórków (1 średni)

1 łyżeczka posiekanego koperku

100 ml wody

szczypta cukru, sól, pieprz czarny

Umyte i obrane pomidory i ogórki rozdrobnić oraz odcisnąć z nich sok (można w blenderze). Następnie połączyć z przegotowaną wodą, dodać drobno posiekany koperek oraz przyprawy do smaku.

Koktajle odchudzające: napój z buraków, marchwi i jabłek

Marchew 50 g

Buraki 70 g

Jabłka 70 g

Cukier szczypta, sok z cytryny 1 łyżka, zielona pietruszka

Z obranych i umytych warzyw oraz jabłek odcisnąć sok w sokowirówce. Dodać cukier i sok z cytryny do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

Koktajle odchudzające: warzywny puchar

220 g dojrzałych pomidorów

1 średniej wielkości marchew

1 łodyga selera naciowego

10 g drożdży upłynnionych we wrzątku

½ szklanki soku pomidorowego

Szczypta soli, pieprz czarny

Pomidory obrać, przekroić na połówki, usunąć nasiona. Marchew i selera obrać i drobno posiekać. Wszystko włożyć do miksera i zmiksować na puree. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać na zimno.

 

Koktajle owocowe doskonale gaszą pragnienie w upalne dni. Dodatkowo wzbogacają naszą dietę w witaminy i minerały niezbędne do aktywnego życia! Wypróbuj więc te proste przepisy na koktajle i ciesz się ich smakiem każdego dnia!

Koktajle owocowe:
 koktajl bananowo-jabłkowy


1 mały banan

Szczypta cynamonu

Sok z 1 cytryny

1 szklanka soku jabłkowego

Listek melisy

Banana zmiksować, posypać cynamonem, połączyć z sokiem jabłkowym (najlepiej świeżo wyciśniętym). Udekorować listkiem melisy.
 
Wypróbuj inny przepis na KOKTAJL BANANOWY
 
Koktajle owocowe: koktajl pomarańczowy

2 małe pomarańcze

1 łyżka miodu

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1/8 l maślanki

1 plasterek cytryny

Z pomarańczy wycisnąć sok i zmieszać z miodem. Dodać startą skórkę i połączyć z maślanką. Udekorować plasterkiem cytryny.
koktajle owocowe
fot.Shutterstock.com


Koktajle owocowe: koktajl marchewkowo-grapefruitowy

1 różowy grapefruit

1/8 l soku marchewkowego

Szczypta gałki muszkatołowej

1 gałązka melisy

Wycisnąć sok z grapefruitów i połączyć z sokiem z marchwi. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Posypać startą gałką muszkatołową i udekorować melisą.
 

Oto przepis na koktajl jogurtowo - ziołowy, którego wykonanie zajmie ci zaledwie pięć minut! Teraz, kiedy robi się coraz cieplej, koktajl świetnie spełni się w roli dietetycznej i zdrowej przekąski. Z tego przepisu przygotujesz cztery porcje, z których każda ma zaledwie 80 kalorii.
mix jogurtowo ziołowy

Przepis na koktajl - składniki:

• ½ pęczka natki pietruszki
• ½ pęczka koperku bez łodyżek
• 1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
• 1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym
• ½ pęczka posiekanego szczypiorku
• 350 g jogurtu light
• szczypta soli
• szczypta białego pieprzu
• kilka kropli sosu tabasco
• 100 g świeżej czerwonej papryki
• 4 wykałaczki

Przepis na koktajl - sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego włóż pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek. Rozdrobnij. Dodaj szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszaj. Paprykę pokrój na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabij na wykałaczki. Mix jogurtowy przelej do szklanek i ozdób koreczkami.



> Oto przepis na koktajl jogurtowo - ziołowy,
> którego
> wykonanie zajmie ci zaledwie pięć minut! Teraz,
> kiedy robi się coraz
> cieplej, koktajl świetnie spełni się w roli
> dietetycznej i zdrowej
> przekąski. Z tego przepisu przygotujesz cztery
> porcje, z których każda
> ma zaledwie 80 kalorii. Przepis na koktajl -
> składniki:? ? pęczka natki pietruszki? ? pęczka
> koperku bez łodyżek? 1 liść świeżej szałwii lub 1
> łyżeczka suszonej? 1 liść świeżej melisy lub 1
> łyżeczka suszonej? 1 łyżeczka suszonego estragonu
> ? 20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym? ? pęczka
> posiekanego szczypiorku ? 350 g jogurtu
> light? szczypta soli? szczypta białego
> pieprzu? kilka kropli sosu tabasco? 100 g świeżej
> czerwonej papryki? 4 wykałaczkiPrzepis na koktajl
> - sposób przygotowania:Do naczynia miksującego
> włóż pietruszkę, koperek, szałwię, melisę,
> estragon i 8 oliwek. Rozdrobnij. Dodaj
> szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco,
> wymieszaj. Paprykę pokrój na kawałki i wraz z
> pozostałymi oliwkami nabij na wykałaczki. Mix
> jogurtowy przelej do szklanek i ozdób koreczkami.

 

Świetne przepisy BARDZO DZIĘKUJĘ napewno zrobię :)

Koktajl z owoców cytrusowych

Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.

Koktajl pomarańczowy

Składniki: 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 1 pokrojona figa, 1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym), 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka drożdży piwnych.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem. Wzmacniający, uzupełniający witaminy i mikroelementy.


Koktajl sojowo-truskawkowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g truskawek, szczypta kardamonu, 10 g otrąb pszennych.
Przygotowanie: Truskawki umyć i oczyścić. Zmiksować z mlekiem sojowym i kardamonem. Posypać otrębami.


Koktajl mieszany

Składniki: 2 duże dojrzałe brzoskwinie, 2 garście dojrzałych truskawek, sok wyciśnięty z 2 niedużych pomarańczy, lód.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucić do blendera. Dodać truskawki i sok pomarańczowy. Wrzucić 6 kostek lodu. Owoce zmiksować, przelać do szklanek.
     Koktajl mandarynkowy

Składniki: 20 dag mandarynek, 250 ml kefiru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 dag cukru.
Przygotowanie: Mandarynki, sok z cytryny i cukier zmiksować razem. Dolać kefir i ponownie miksować. Nalać do szklanek. Schłodzić przed podaniem.

Koktajl indyjski

Składniki: 2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 2-3 goździki, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć. Goździki zemleć w młynku. Wszystkie składniki połączyć i miksować w mikserze aż będzie piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
Koktajl z kiwi

Składniki: 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu, 1-2 kiwi, 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Kiwi obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Dodać mleko, miód i cynamon. Wszytko zmiksować dokładnie. Koktajl podawać schłodzony.
Koktajl mango z ananasem

Składniki: 1 mango, ½ średniej wielkości świeżego ananasa, 250 ml mleczka kokosowego, sok z 1 limonki, ok. 1-2 łyżki naturalnego miodu.
Przygotowanie: Ananasa i mango obrać, pokroić w kawałki (wielkość dowolna, wszystko i tak zostanie zmiksowane). Owoce wrzucić do blendera. Dodać zimne mleczko kokosowe, świeżo wyciśnięty sok z limonki i miód. Całość zmiksować na gładko.
Koktajl jeżynowy

Składniki: ok. 60 g świeżych jeżyn, 1 łyżka cukru, 10-15 ml ajerkoniaku, 125 ml kefiru 1,5% tłuszczu.
Przygotowanie: Umyte jeżyny wrzucić do kubka od miksera, dodać cukier, ajerkoniak i kefir i dokładnie zmiksować.
Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.
Koktajl wiśniowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g wiśni, 2 łyżeczki zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej, ½ łyżeczki skrzypu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu.
Koktajl orzeźwiający

Składniki: 100 ml soku jabłkowego, kilka listków świeżej mięty, sok z ½ cytryny.
Przygotowanie: Listki świeżej mięty zmiksować z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Zmrozić i zmiksować. Doskonale gasi pragnienie i odświeża.
Koktajl egzotyczny

Składniki: 1 szklanka soku z moreli, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 szklanka soku ananasowego, 2 łyżki mleka sojowego w proszku, 2 banany.

Koktajl wieloowocowy:
Składniki: truskawki, kiwi, banany, jogurt, cukier, lód.
Przygotowanie: Owoce dokładnie obrać i zmiksować. Dolać jogurt, cukier oraz lód i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Smak: słodki. Kolor: głęboka czerwień z przeplatującymi się pasmami zieleni. Wrażenie niedokładnego wymieszania mikstury, można zaobserwować pasma żółci.

Koktajl cytrynowy
Składniki: 2 duże cytryny, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Sok z cytryny wycisnąć do miksera, dodać wodę i miód i przez 1-2 min. miksować aż pojawi się piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
Koktajl truskawkowy z miętą
Składniki: 0,5 kg schłodzonych truskawek, 125 ml jogurtu naturalnego, 80 ml chudego mleka, 2-3 łyżki cukru, 3 gałązki świeżej mięty, 2-3 łyżki lodu.
Przygotowanie: Truskawki zblendować z jogurtem, mlekiem, cukrem, lodem i miętą. Wlać do szklanek, udekorować kawałkami truskawek.
Koktajl gruszkowy z cynamonem
Składniki: 1 litr mleka, 2-3 gruszki, 1 łyżka miodu, łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do blendera. Dodać miód, mleko i cynamon. Wszystko zmiksować dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posypać cynamonem.
Koktajl śliwkowy
Składniki: 2 kubeczki jogurtu, 20 dkg śliwek węgierek, miód do smaku, kilka kropli olejku waniliowego, kilka gożdzików zmielonych. Przygotowanie: Umyte śliwki, ugotować do miękkości, wystudzić, odrzucić pestki. Dodać do jogurtu, wymieszać mikserem. Dodać olejek waniliowy, gożdziki i przyprawić miodem do smaku.
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwine zmiksować tylko z cukrem. Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktail brzoskwiniowy, delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.
Koktajl fioletowy
Składniki: 200 ml mleka sojowego, 80 g czarnych borówek amerykańskich, 20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5 g orzechów włoskich.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.
Koktajl gruszkowo-imbirowy
Składniki: 6 gruszek, 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć na nim przez około 3 min. gruszki z cukrem i imbirem. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować w blenderze masę z patelni z mlekiem.

Koktajle warzywne:

Koktajl z buraka i chrzanu

Składniki: 2 małe buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, pół małego selera korzeniowego, 5 łyżek natki pietruszki, szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie: Buraki i seler obrać, zetrzeć na tarce. Zmiksować z dodatkiem wody. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać natką.
Koktajl oczyszczający
Składniki: 1 pęczek botwinki, jogurt naturalny, koperek, 1 łyżka otrąb.
Przygotowanie: Posiekaną botwinkę ugotować w małej ilości wody, ostudzić. Zmiksować z jogurtem, koperkiem i otrębami. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy.
Koktajl pomidorowy z chili
Składniki: 4 pomidory, 2 łodygi selera naciowego, pęczek posiekanego koperku, szczypta chili, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Seler umyć, pokroić na kawałki. Zmiksować. Dodać chili i olej. Wymieszać, posypać koperkiem.
Koktajl ziołowy
Składniki: szklanka maślanki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki, pół zielonego ogórka, garść kiełków rzodkiewki.
Przygotowanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z maślanką. Dodać natkę, koperek i kiełki. Wymieszać.
Koktajl ogórkowy
Składniki: 25 dag ogórka, szalotka, 1 łyżka posiekanego koperku, 150 dag jogurtu, 100 ml zimnego mleka, tabasco, 2-3 krople sosu worcester, koperek do dekoracji, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórek umyć, odkroić dwa plastry i odłożyć do dekoracji. Resztę ogórka i szalotkę obrać i pokroić. Ogórek i szalotkę zmiksować z posiekanym koperkiem, jogurtem, mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami tabasco i sosem worcester, jeszcze raz zmiksować.
Koktajl na stres

Składniki: maślanka, ½ ogórka, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka koperku i 1 łyżka melisy.
Przygotowanie: Maślankę zmiksuj z ogórkiem, orzechami, koperkiem i melisą. Zielenina i orzechy zawierają magnez, który zwalcza stres.
Koktajl ogórkowo-orzechowy

Składniki: 1/2 kg ogórków, 15 dag naturalnego gładkiego twarożku, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 orzechy włoskie, po 2-3 gałązki świeżego koperku, natki, rozmarynu i oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórki obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Orzechy wyłuskać, posiekać. Zioła opłukać, otrzepać i posiekać. Ogórki zmiksować z twarożkiem i jogurtem. Wymieszać z orzechami i ziołami, wstawić do lodówki na 2 godziny. Koktajl przyprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu.
Koktajl pomidorowy

Składniki: 200 ml soku pomidorowego, seler naciowy, sok z cytryny, lód.
Przygotowanie: Wszystko razem zmiksować. Przed podaniem dodać lód. Składniki koktajlu dostarczają przeciwutleniaczy i działają odmładzająco.
Koktajl szpinakowy

Składniki: świeży szpinak (z 2-3 szklanki), kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki), sok z jednej cytryny, 6 daktyli, 1 łyżka miodu, wiórki kokosowe (1/3 szklanki), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolitą masę.
Koktajl wielowarzywny

Składniki: 3 marchewki, 1 dojrzały pomidor pokrojony na ćwiartki, 1 gałązka koperku, 1 kawałek selera, 1 cm kawałek białej części pora, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować marchewki, potem dodać pomidora, koperek, seler i białą część pora. Miksować aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać sok z cytryny i rozdrobniony lód, krótko zmiksować ponownie. Ma działanie oczyszczające i stymulujące system trawienny.
Koktajl pomidorowo-marchewkowy
Składniki: czosnek, płatki owsiane, sok pomidorowy, sok z marchwi, natka pietruszki.
Przygotowanie: Zmiksować 3 łyżki płatków owsianych, 1/2 szklanki soku pomidorowego, 1/4 szklanki soku marchwiowego, pół pęczka natki pietruszki oraz ząbek czosnku.
Koktajl z marchewki i rzepy

Składniki: 4 marchewki, 1 mała rzepa, sól i pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować warzywa., wlać do shakera razem z rozdrobnionym lodem i wymieszać. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Rewitalizujący koktajl pełen witamin i minerałów polecany zwłaszcza w stanach zmęczenia.
Koktajl z trybuli i szczawiu

Składniki: 1 pęczek trybuli, 2 dwa liście szczawiu, 150 g soku selerowego i cytrynowego, 150 g kwaśnego mleka, biały pieprz, sól ziołowa lub selerowa.
Przygotowanie: Liście pokroić, dodać sok selerowy i cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać mleko, wymieszać, doprawić białym pieprzem i solą.
Koktajl marchewkowo-buraczany

Składniki: 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml niesłodzonego soku z marchwi, 100 ml kefiru, sok z 1 cytryny, biały pieprz, mielony kminek, lód, zielona pietruszka.
Przygotowanie: Wymieszać sok z czerwonych buraczków, sok z marchwi i kefir, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i przybrać zieloną pietruszką.
Koktajl z dyni

Składniki: 100 g miękkiego miąższu dyni, odrobina curry, odrobina soku z mango, 1 łyżeczka herbaty jaśminowej, pestki z dyni albo kawałki mango.
Przygotowanie: Dynię zmiksować z curry, solą i sokiem. Zagotować 1/8 l wody, zalać nią herbatę jaśminową, zaparzać 5 min. Połączyć z musem z dyni, wlać do szklanki i dodać kostki lodu. Udekorować pestkami z dyni lub kawałkami mango.
Koktajl z kiszonej kapusty

Składniki: 1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, kilka kropli sosu Worchester, kilka kropli sosu sojowego, szczypta soli.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.

Koktajle mieszane:

Koktajl z jabłka i selera

Składniki: jabłko, 2 grube łodygi selera naciowego możesz użyć 1/4 selera korzeniowego, szklanka kefiru łyżka otrębów owsianych.
Przygotowanie: jabłko obierz ze skórki, zetrzeć na tarce. Seler pokroić na kawałki (korzeniowy utrzeć na tarce). Zmiksować z kefirem, dodać otręby.
Koktajl ze szpinaku i mango

Składniki: 120 g szpinaku sałatkowego o drobnych liściach (odmiany baby), 1 szklanka liści mięty, 1 słodkie i dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki, sok jabłkowy lub woda mineralna, 8 kostek lodu do podania.
Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika blendera na przemian z mango i miętą. Wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu, wlać koktajl i podawać.
Koktajl marchewkowy
Składniki: 3 duże marchewki, pomarańcza, pół szklanki mrożonych malin lub truskawek, łyżka miodu, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego.
Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomarańczę obrać ze skórki. Zmiksować z malinami i marchewką. Dodać siemię i miód.
Koktajl biały
Składniki: 200 ml mleka ryżowego, ½ banana, pokrojona figa, łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do szklanek i schłodzić.
Koktajl zielony

Składniki: 200ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5%, 30 g małego dojrzałego avocado, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka otrąb owsianych, ½ łyżeczki morszczynu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Ma działanie oczyszczające, ułatwiające przemianę materii.
Koktajl z rzeżuchy i awokado
Składniki: 1 szklanka chudego mleka sojowego, miękkie avocado, 3 łyżeczki rzeżuchy, po łyżeczce dyni, nasion lnu i sezamu, 3 łyżeczki płatków owsianych, 1 łyżka orzechów włoskich.
Przygotowanie: Awokado i rzeżuchę zmiksować z mlekiem. Wsypać nasiona i orzechy, wymieszać.
Koktajl paprykowy

Składniki: 75 g czerwonej albo żółtej papryki, 1 pomarańcza, curry, 150 g jogurtu naturalnego, sól i biały pieprz.
Przygotowanie: Paprykę umyć, rozkroić, usunąć pestki i białe części, pokroić na kawałeczki. Pomarańczę przepołowić, z jednej połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z jogurtem, doprawić solą i białym pieprzem.
Koktajl truskawkowo-selerowy
Składniki: łodyga selera naciowego, 50 dag truskawek, 3 tabletki słodziku lub łyżka miodu, szklanka zimnej wody.
Przygotowanie: składniki zmiksować, na końcu dodać wodę i energicznie wstrząsnąć.
Koktajl z marchwi i żurawin
Składniki: 50 dag marchwi, cukier do smaku, 25 dag żurawin, skórka cytrynowa, 1,5 l wody.
Przygotowanie: Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.
Koktajl z selerem i kiwi

Składniki: łodyga selera naciowego, 2 owoce kiwi, 1 łyżka miodu, pół szklanki zimnej wody.
Przygotowanie: Seler i kiwi umyć, obrać i drobno pokroić. Zmiksować w blenderze, a następnie zmieszać z wodą i miodem. Koktajl odchudzający podawać ozdobiony listkiem selera.
Koktajl pomidorowo-jabłkowy

Składniki: 2 szklanki soku pomidorowego, 1 szklanka soku jabłkowego, 1 szklanka wody przegotowanej, koperek lub zielona pietruszka, sól, cukier.
Przygotowanie: Wymieszać sok jabłkowy z sokiem pomidorowym i wodą, posolić i doprawić nieco cukrem, dodać drobno posiekaną zieleninę, wymieszać.

Podajemy przepisy na smaczne i zdrowe koktajle witaminowe ze świeżych owoców i warzyw:

1) koktajl pomidorowo-selerowy

- 50 dag selera
- 1,5 szklanki soku
- 4 łyżki umytej, posiekanej natki pietruszki z koperkiem

selery umyć , cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć z nich sok w wirówce,połączyć z sokiem pomidorowym, doprawić solą i zieleniną.

2) koktajl z czarnej rzepy i pomidorów

- 50 dag czarnej rzepy
- 1,5 szklanki soku pomidorowego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól

rzepę umyć, cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć sok w wirówce, dodać sok pomidorowy, przyprawić solą, dodać natkę i koperek.

3) koktajl ze świeżych ogórków i maślanki

- 70 dag świeżych ogórków
- 1 szklanka maślanki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki umytego, posiekanego koperku

Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z średnimi otworami, sok połączyć z maślanką, dodać roztarty z solą czosnek i koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4) koktajl z marchwi i porzeczek

- 5 marchwi
- 1,5 litra wody
- 20 dag porzeczek czarnych i czerwonych
- cukier do smaku

Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku, miazge odcedzić. Sok pozostawić, aby sie ostał, ostrożnie go zlać. Porzeczki przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić do smaku. Koktajl mocno schłodzić w lodówce.

5) koktajl buraczano-ogórkowy

- 2 szklanki kwasu buraczanego
- 50 dag świeżych ogórków
- 2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
- sól
- 2 ząbki czosnku

Ogórki cienko obrać, zetrzeć na tarce, posolić, zmiksować z dodatkiem kwasu buraczanego i drobno posiekanego czosnku. Wymieszać z koperkiem, dosolić do smaku.


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.