Składniki: 1 szklanka soku z moreli, 1 szklanka soku
pomarańczowego, 1 szklanka soku ananasowego, 2 łyżki mleka sojowego w
proszku, 2 banany.
Koktajl wieloowocowy:
Składniki: truskawki, kiwi, banany, jogurt, cukier, lód.
Przygotowanie: Owoce dokładnie obrać i zmiksować. Dolać jogurt,
cukier oraz lód i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Smak: słodki.
Kolor: głęboka czerwień z przeplatującymi się pasmami zieleni.
Wrażenie niedokładnego wymieszania mikstury, można zaobserwować pasma
żółci.
Koktajl cytrynowy
Składniki: 2 duże cytryny, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Sok z cytryny wycisnąć do miksera, dodać
wodę i miód i przez 1-2 min. miksować aż pojawi się piana. Przed
podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
Koktajl truskawkowy z miętą
Składniki: 0,5 kg schłodzonych truskawek, 125 ml jogurtu
naturalnego, 80 ml chudego mleka, 2-3 łyżki cukru, 3 gałązki świeżej
mięty, 2-3 łyżki lodu.
Przygotowanie: Truskawki zblendować z jogurtem, mlekiem, cukrem, lodem i miętą. Wlać do szklanek, udekorować kawałkami truskawek.
Koktajl gruszkowy z cynamonem
Składniki: 1 litr mleka, 2-3 gruszki, 1 łyżka miodu, łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze
części. Wrzucić do blendera. Dodać miód, mleko i cynamon. Wszystko
zmiksować dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posypać cynamonem.
Koktajl śliwkowy
Składniki: 2 kubeczki jogurtu, 20 dkg śliwek węgierek, miód do smaku, kilka kropli olejku waniliowego, kilka gożdzików zmielonych. Przygotowanie:
Umyte śliwki, ugotować do miękkości, wystudzić, odrzucić pestki. Dodać
do jogurtu, wymieszać mikserem. Dodać olejek waniliowy, gożdziki i
przyprawić miodem do smaku.
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po
czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie
zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwine zmiksować tylko z cukrem.
Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktail brzoskwiniowy,
delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.
Koktajl fioletowy
Składniki: 200 ml mleka sojowego, 80 g czarnych borówek amerykańskich,
20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5
g orzechów włoskich.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.
Koktajl gruszkowo-imbirowy
Składniki: 6 gruszek, 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić. Na patelni
podgrzać masło i podsmażyć na nim przez około 3 min. gruszki z cukrem i
imbirem. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować w blenderze masę z patelni
z mlekiem.
Koktajle warzywne:
Koktajl z buraka i chrzanu
Składniki: 2 małe buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku,
pół małego selera korzeniowego, 5 łyżek natki pietruszki, szklanka
przegotowanej wody
Przygotowanie: Buraki i seler obrać, zetrzeć na tarce. Zmiksować z dodatkiem wody. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać natką.
Koktajl oczyszczający
Składniki: 1 pęczek botwinki, jogurt naturalny, koperek, 1 łyżka otrąb.
Przygotowanie: Posiekaną botwinkę ugotować w małej ilości wody,
ostudzić. Zmiksować z jogurtem, koperkiem i otrębami. Pomaga oczyścić
przewód pokarmowy.
Koktajl pomidorowy z chili
Składniki: 4 pomidory, 2 łodygi selera naciowego, pęczek posiekanego koperku, szczypta chili, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Seler umyć,
pokroić na kawałki. Zmiksować. Dodać chili i olej. Wymieszać, posypać
koperkiem.
Koktajl ziołowy
Składniki: szklanka maślanki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki, pół zielonego ogórka, garść kiełków rzodkiewki.
Przygotowanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z maślanką. Dodać natkę, koperek i kiełki. Wymieszać.
Koktajl ogórkowy
Składniki: 25 dag ogórka, szalotka, 1 łyżka posiekanego
koperku, 150 dag jogurtu, 100 ml zimnego mleka, tabasco, 2-3 krople
sosu worcester, koperek do
dekoracji, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórek umyć, odkroić dwa plastry i odłożyć do
dekoracji. Resztę ogórka i szalotkę obrać i pokroić. Ogórek i szalotkę
zmiksować z posiekanym koperkiem, jogurtem, mlekiem. Przyprawić solą,
pieprzem, kilkoma kroplami tabasco i sosem worcester, jeszcze raz
zmiksować.
Koktajl na stres
Składniki: maślanka, ½ ogórka, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka koperku i 1 łyżka melisy.
Przygotowanie: Maślankę zmiksuj z ogórkiem, orzechami, koperkiem i melisą. Zielenina i orzechy zawierają magnez, który zwalcza stres.
Koktajl ogórkowo-orzechowy
Składniki: 1/2 kg ogórków, 15 dag naturalnego
gładkiego twarożku, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 orzechy włoskie, po
2-3 gałązki świeżego koperku, natki, rozmarynu i oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórki obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Miąższ
pokroić na kawałki. Orzechy wyłuskać, posiekać. Zioła opłukać,
otrzepać i posiekać. Ogórki zmiksować z twarożkiem i jogurtem.
Wymieszać z orzechami i ziołami, wstawić do lodówki na 2 godziny.
Koktajl przyprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu.
Koktajl pomidorowy
Składniki: 200 ml soku pomidorowego, seler naciowy, sok z cytryny, lód.
Przygotowanie: Wszystko razem zmiksować. Przed podaniem dodać
lód. Składniki koktajlu dostarczają przeciwutleniaczy i działają
odmładzająco.
Koktajl szpinakowy
Składniki: świeży szpinak (z 2-3 szklanki), kiełki lucerny
i rzeżuchy (1/2 szklanki), sok z jednej cytryny, 6 daktyli, 1 łyżka
miodu, wiórki kokosowe (1/3 szklanki), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolitą masę.
Koktajl wielowarzywny
Składniki: 3 marchewki, 1 dojrzały pomidor pokrojony na
ćwiartki, 1 gałązka koperku, 1 kawałek selera, 1 cm kawałek białej
części pora, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować marchewki, potem dodać pomidora,
koperek, seler i białą część pora. Miksować aż do uzyskania gęstej
konsystencji. Dodać sok z cytryny i rozdrobniony lód, krótko
zmiksować ponownie. Ma działanie oczyszczające i stymulujące system
trawienny.
Koktajl pomidorowo-marchewkowy
Składniki: czosnek, płatki owsiane, sok pomidorowy, sok z marchwi, natka pietruszki.
Przygotowanie: Zmiksować 3 łyżki płatków owsianych, 1/2
szklanki soku pomidorowego, 1/4 szklanki soku marchwiowego, pół pęczka
natki pietruszki oraz ząbek czosnku.
Koktajl z marchewki i rzepy
Składniki: 4 marchewki, 1 mała rzepa, sól i pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować warzywa., wlać do shakera razem z
rozdrobnionym lodem i wymieszać. Dodać sól, pieprz i sok z
cytryny. Rewitalizujący koktajl pełen witamin i minerałów polecany
zwłaszcza w stanach zmęczenia.
Koktajl z trybuli i szczawiu
Składniki: 1 pęczek trybuli, 2 dwa liście szczawiu, 150 g
soku selerowego i cytrynowego, 150 g kwaśnego mleka, biały pieprz, sól
ziołowa lub selerowa.
Przygotowanie: Liście pokroić, dodać sok selerowy
i cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać mleko, wymieszać, doprawić
białym pieprzem i solą.
Koktajl marchewkowo-buraczany
Składniki: 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml
niesłodzonego soku z marchwi, 100 ml kefiru, sok z 1 cytryny, biały
pieprz, mielony kminek, lód, zielona pietruszka.
Przygotowanie: Wymieszać sok z czerwonych buraczków, sok z
marchwi i kefir, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem
i kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i przybrać zieloną
pietruszką.
Koktajl z dyni
Składniki: 100 g miękkiego miąższu dyni, odrobina curry,
odrobina soku z mango, 1 łyżeczka herbaty jaśminowej, pestki z dyni
albo kawałki mango.
Przygotowanie: Dynię zmiksować z curry, solą i sokiem.
Zagotować 1/8 l wody, zalać nią herbatę jaśminową, zaparzać 5 min.
Połączyć z musem z dyni, wlać do szklanki i dodać kostki lodu.
Udekorować pestkami z dyni lub kawałkami mango.
Koktajl z kiszonej kapusty
Składniki: 1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka
soku pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, kilka kropli sosu Worchester,
kilka kropli sosu sojowego, szczypta soli.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.
Koktajle mieszane:
Koktajl z jabłka i selera
Składniki: jabłko, 2 grube łodygi selera naciowego możesz użyć 1/4 selera korzeniowego, szklanka kefiru łyżka otrębów owsianych.
Przygotowanie: jabłko obierz ze skórki, zetrzeć na tarce. Seler
pokroić na kawałki (korzeniowy utrzeć na tarce). Zmiksować z kefirem,
dodać otręby.
Koktajl ze szpinaku i mango
Składniki: 120 g szpinaku sałatkowego o drobnych
liściach (odmiany baby), 1 szklanka liści mięty, 1 słodkie i dojrzałe
mango, obrane i pokrojone na kawałki, sok jabłkowy lub woda mineralna, 8
kostek lodu do podania.
Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika
blendera na przemian z mango i miętą. Wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego
lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby
wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub
wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu, wlać
koktajl i podawać.
Koktajl marchewkowy
Składniki: 3 duże marchewki, pomarańcza, pół szklanki
mrożonych malin lub truskawek, łyżka miodu, 2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego.
Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomarańczę obrać ze skórki. Zmiksować z malinami i marchewką. Dodać siemię i miód.
Koktajl biały
Składniki: 200 ml mleka ryżowego, ½ banana, pokrojona figa, łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do szklanek i schłodzić.
Koktajl zielony
Składniki: 200ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5%,
30 g małego dojrzałego avocado, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka
siekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka otrąb owsianych, ½ łyżeczki
morszczynu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Ma działanie oczyszczające, ułatwiające przemianę materii.
Koktajl z rzeżuchy i awokado
Składniki: 1 szklanka chudego mleka sojowego, miękkie
avocado, 3 łyżeczki rzeżuchy, po łyżeczce dyni, nasion lnu i sezamu, 3
łyżeczki płatków owsianych, 1 łyżka orzechów włoskich.
Przygotowanie: Awokado i rzeżuchę zmiksować z mlekiem. Wsypać nasiona i orzechy, wymieszać.
Koktajl paprykowy
Składniki: 75 g czerwonej albo żółtej papryki, 1 pomarańcza, curry, 150 g jogurtu naturalnego, sól i biały pieprz.
Przygotowanie: Paprykę umyć, rozkroić, usunąć pestki i
białe części, pokroić na kawałeczki. Pomarańczę przepołowić, z jednej
połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do
papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z
jogurtem, doprawić solą i białym pieprzem.
Koktajl truskawkowo-selerowy
Składniki: łodyga selera naciowego, 50 dag truskawek, 3 tabletki słodziku lub łyżka miodu, szklanka zimnej wody.
Przygotowanie: składniki zmiksować, na końcu dodać wodę i energicznie wstrząsnąć.
Koktajl z marchwi i żurawin
Składniki: 50 dag marchwi, cukier do smaku, 25 dag żurawin, skórka cytrynowa, 1,5 l wody.
Przygotowanie: Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej
tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z
niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z
soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając
męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać
do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki
cytrynowej. Napój silnie oziębić.
Koktajl z selerem i kiwi
Składniki: łodyga selera naciowego, 2 owoce kiwi, 1 łyżka miodu, pół szklanki zimnej wody.
Przygotowanie: Seler i kiwi umyć, obrać i drobno pokroić.
Zmiksować w blenderze, a następnie zmieszać z wodą i miodem. Koktajl
odchudzający podawać ozdobiony listkiem selera.
Koktajl pomidorowo-jabłkowy
Składniki: 2 szklanki soku pomidorowego, 1 szklanka soku
jabłkowego, 1 szklanka wody przegotowanej, koperek lub zielona
pietruszka, sól, cukier.
Przygotowanie: Wymieszać sok jabłkowy z sokiem
pomidorowym i wodą, posolić i doprawić nieco cukrem, dodać drobno
posiekaną zieleninę, wymieszać.
Podajemy przepisy na smaczne i zdrowe koktajle witaminowe ze świeżych owoców i warzyw:
1) koktajl pomidorowo-selerowy
- 50 dag selera
- 1,5 szklanki soku
- 4 łyżki umytej, posiekanej natki pietruszki z koperkiem
selery umyć , cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć z nich sok w wirówce,połączyć z sokiem pomidorowym, doprawić solą i zieleniną.
2) koktajl z czarnej rzepy i pomidorów
- 50 dag czarnej rzepy
- 1,5 szklanki soku pomidorowego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól
rzepę umyć, cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć sok w wirówce, dodać sok pomidorowy, przyprawić solą, dodać natkę i koperek.
3) koktajl ze świeżych ogórków i maślanki
- 70 dag świeżych ogórków
- 1 szklanka maślanki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki umytego, posiekanego koperku
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z średnimi otworami, sok
połączyć z maślanką, dodać roztarty z solą czosnek i koperek. Przyprawić
do smaku solą i pieprzem.
4) koktajl z marchwi i porzeczek
- 5 marchwi
- 1,5 litra wody
- 20 dag porzeczek czarnych i czerwonych
- cukier do smaku
Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą.
Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej
wypłukało soku, miazge odcedzić. Sok pozostawić, aby sie ostał,
ostrożnie go zlać. Porzeczki przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć,
przecier wlać do napoju, dosłodzić do smaku. Koktajl mocno schłodzić w
lodówce.
5) koktajl buraczano-ogórkowy
- 2 szklanki kwasu buraczanego
- 50 dag świeżych ogórków
- 2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
- sól
- 2 ząbki czosnku
Ogórki cienko obrać, zetrzeć na tarce, posolić, zmiksować z dodatkiem
kwasu buraczanego i drobno posiekanego czosnku. Wymieszać z koperkiem,
dosolić do smaku.