- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Po najechaniu kursorem na nazwę danego składnika potrawy pojawi się wskazówka od dietetyka.
Możesz zmienić kolejność posiłków, jednak powinna to być zmiana na stałe, ponieważ na diecie ważne jest przyzwyczajenie organizmu do regularnego spożywania posiłków o określonej kaloryczności i objętości, w określonych porach w ciągu dnia. Zaleca się, aby pierwsze śniadanie było pierwszym posiłkiem.
Produkty typu ryż, kasza, makaron należy ważyć jako produkty suche, przed gotowaniem. Owoce i warzywa należy ważyć po obraniu i po pozbyciu się części niejadalnych, takich jak pestki czy zdrewniałe końcówki. Owoce i warzywa waż przed rozmrożeniem. Mięso również waż przed rozmrożeniem, surowe, czyli przed obróbką termiczną..
Jeśli wprowadzisz pomiar masy ciała (lub pominiesz go za pomocą przycisku “Pomiń pomiar”) w dzień ważenia wybrany w ustawieniach do godziny 10:00, jadłospis na przyszły tydzień otrzymasz jeszcze tego samego dnia około godziny 18:00. Natomiast jeśli wprowadzisz pomiar (lub go pominiesz za pomocą przycisku) po godzinie 10:00, jadłospis będzie gotowy kolejnego dnia około godziny 11:00. Dzień ważenia można wybrać w zakładce Ustawienia.
Z dietetykiem możesz skontaktować się mailowo (poprzez “Napisz wiadomość”, nad jadłospisem) lub za pomocą czata z dietetykiem w godzinach dyżurowania.
Możesz to zmienić w zakładce „Ustawienia” znajdującej się nad jadłospisem. Zaznaczona ikona garnka z parą oznacza, że chcesz otrzymywać na dany posiłek potrawę wymagającą gotowania, do zjedzenia na ciepło. Zaznaczona ikona garnka bez pary oznacza, że proponowana potrawa będzie wymagała gotowania, ale można zjeść ją na zimno. Jeśli chcesz, żeby proponowane posiłki były jedynie na zimno, zaznacz tylko ikonę lodówki.
Aby dieta była bardziej różnorodna należy zwiększyć czas przygotowania oraz rodzaj posiłków. Zmiany te można wprowadzić w zakładce “Ustawienia”. Zaznaczona ikona garnka z parą oznacza, że chcesz otrzymywać na dany posiłek potrawę wymagającą gotowania, do zjedzenia na ciepło. Zaznaczona ikona garnka bez pary oznacza, że proponowana potrawa będzie wymagała gotowania, ale można zjeść ją na zimno. Jeśli chcesz, żeby proponowane posiłki były jedynie na zimno, zaznacz tylko ikonę lodówki.
Najlepiej jest ważyć się zawsze rano, na czczo, ale już po porannej toalecie - wówczas masa ciała nie jest obciążona zawartością pęcherza moczowego, żołądka i jelit, a więc pomiar jest najbardziej miarodajny. Waga powinna stać na równej powierzchni, zawsze w tym samym miejscu.
Potrawy możesz doprawiać według uznania, unikaj jednak soli i glutaminianu sodu. W naszych przepisach używamy przede wszystkim: pieprzu, ziół prowansalskich, bazylii, liści laurowych, rozmarynu, cynamonu, imbiru, curry, kolendry i chili. Postaraj się więc mieć zawsze pod ręką te przyprawy, mogą być one świeże lub suszone.
Postaraj się na czas diety ograniczyć spożycie alkoholu. Ewentualnie możesz sięgnąć po 1 kieliszek wytrawnego wina w ciągu tygodnia.
Wprawdzie konsekwentne przestrzeganie diety pozwoli Ci schudnąć bez ćwiczeń, ale z pewnością warto zadbać o zdrowie i zwiększyć aktywność fizyczną. Nie muszą to być forsowne ćwiczenia na siłowni czy w klubie fitness. Zalecamy umiarkowany wysiłek aerobowy trzy lub cztery razy w tygodniu. Jeden trening powinien trwać około 40 minut. Może to być spacer, jazda na rowerze, pływanie lub taniec.
Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim rozłożeniu posiłków w ciągu dnia, tak aby przerwy między nimi wynosiły 3-4 godziny. Gdyby mimo wszystko między daniami pojawiła się chęć na zjedzenie czegoś, warto zapełnić żołądek szklanką wody czy dowolnej herbaty bez cukru. Pozwoli to „oszukać” głód do czasu kolejnego posiłku. Ewentualnie możesz zjeść surowe warzywa, np. marchewkę, pomidora, ogórka lub rzodkiewkę.
Nasze diety są opracowywane zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, więc dostarczają produktów z każdego poziomu piramidy żywieniowej, w odpowiednich ilościach. Podaż makroskładników również jest zgodna z tymi zaleceniami dla diety redukcyjnej i proporcje są następujące: -węglowodany: 55-65% dziennego zapotrzebowania na energię -białko: 15-20% -tłuszcz: 25-30%. Również pod uwagę bierzemy aktywność fizyczną, która jest oznaczona w ustawieniach.
Nie należy stosować suplementów wspomagających redukcję masy ciała. Sama dopasowana dieta oraz wysiłek fizyczny pozwolą Ci na osiągnięcie celu. Suplementy bardzo często działają na zasadzie placebo - tylko wydaje nam się, że przynoszą skutek. Często mogą być również szkodliwe dla zdrowia. WAŻNE: Nadmiar suplementów może być szkodliwy!
Zalecamy jedynie suplementacji witaminy D3. Jest to jedyna witamina, której praktycznie nie da się dostarczyć z codzienną dietą, więc suplementacja jest jak najbardziej wskazana. Nie ma potrzeby stosowania suplementacji innych składników, ponieważ dieta dostarcza wszystkich składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu.
Jadłospis jaki otrzymuje użytkownik jest bilansowany tak, aby spełniał aktualne potrzeby danego organizmu. Podaż kalorii oraz poszczególnych składników jest obliczana po podaniu przez użytkownika niezbędnych informacji dotyczących masy ciała, wieku, aktywności fizycznej. Następnie energia i składniki odżywcze są rozdzielane pomiędzy wybraną przez daną osobę liczbę posiłków. Oznacza to zatem, iż pomijanie posiłków wiąże się z ograniczeniem podaży niezbędnych organizmowi składników oraz energii. Co za tym idzie dieta przestaje być dopasowana do potrzeb danego organizmu. Jeśli pominięcie posiłku zdarzy się jednorazowo, nie trzeba się martwić taką sytuacją. Jeśli jednak następuje to często, może odbić się to na efektywności diety oraz samopoczuciu.
Możliwa jest zamiana jednego owocu innym. Należy jednak pamiętać, iż owoce są bogate w cukry proste, a tym samym w kalorie. Poszczególne owoce mogą się dość znacznie różnić od innych pod względem wartości energetycznej, dlatego wychodząc naprzeciw potrzebom użytkowników wprowadziliśmy opcję „Zamienniki”. Przy każdym posiłku, w miejscu gdzie są wymienione składniki danej potrawy, po najechaniu kursorem na poszczególne składniki pojawiają się dla nich odpowiednie zamienniki.
Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim rozłożeniu posiłków w ciągu dnia, tak aby przerwy między nimi wynosiły 3-4 godziny. Dzięki temu organizm będzie miał zapewnioną stałą „dostawę” składników odżywczych oraz stały poziom cukru we krwi, co uchroni przed uczuciem głodu. Sprawdź również, czy Twoje tempo odchudzania, które wybrałaś jest na zielono i jest oznaczone jako bezpieczne. Istotne jest także to, aby siadając do posiłku skupić się na nim. Warto, więc wyłączyć telewizor, radio, komputer, odłożyć gazetę. W innym przypadku organizm „zajęty” oglądaniem telewizji czy czytaniem nawet „nie zauważy”, iż został spożyty posiłek. Gdyby mimo wszystko między daniami pojawiła się chęć na zjedzenie czegoś, warto zapełnić żołądek szklanką wody czy dowolnej herbaty bez cukru. Pozwoli to „oszukać” głód do czasu kolejnego posiłku.
Ostatni posiłek powinien być spożyty na 2-3 godziny przed położeniem się spać. Wtedy organizm ma wystarczająco dużo czasu aby strawić posiłek, a jednocześnie jest na tyle późno, iż wieczorny głód nie doskwiera. Jeśli jednak mimo wszystko pojawi się głód czy ochota na zjedzenie czegoś wieczorem, warto sięgnąć po szklankę wody czy ulubionej herbaty bez cukru. Pozwoli to „oszukać głód” poprzez zapełnienie żołądka.
W ciągu dnia powinno się dostarczyć organizmowi przynajmniej 1,5-2 litrów płynów. W przypadku większego pragnienia można pić więcej. Podaż ta nie musi być uzupełniona tylko poprzez wodę mineralną. Do płynów zalicza się także różnego rodzaju herbaty, zupy, soki. Jeśli zatem nie przepadasz za wodą, możesz w jej miejsce sięgać po różnego rodzaju herbatki bez cukru np. owocowe, ziołowe, zieloną, słabą czarną itp (jednak staraj się, aby połowa zapotrzebowania na płyny była pokryta przez czystą wodę). Można także spróbować przekonać się do wody poprzez dodanie do niej plasterka cytryny, limonki czy też paru listków mięty.
Pracy na zmiany nie można oznaczyć w naszym systemie. Jednak można samodzielnie ustalić sobie godziny posiłków. Kiedy pracujesz w nocy, możesz w nocy jak najbardziej spożywać posiłki. Postaraj się zachować następujące zasady ustalania pór posiłków: - pierwszy posiłek zjedz zaraz po przebudzeniu (nawet jeśli wstajesz o godz. 14.00, bo śpisz po nocnej zmianie) - każdy kolejny posiłek zjadaj co 3-4 godziny - ostatni na 2-3 godziny przed snem. Jeśli jest potrzeba możesz zamienić kolejność posiłków, aby np. obiad zjeść jeszcze w domu, a do pracy zabrać pozostałe posiłki z diety.
Zawsze proponujemy godziny spożywania posiłków w jadłospisie, zależnie od podanej przez Ciebie w ustawieniach godziny pobudki. Możesz je jednak zmienić i dostosować do harmonogramu dnia, stosując te uniwersalne zasady: -pierwszy posiłek (śniadanie) należy spożyć do godziny od pobudki, -kolejne posiłki należy spożywać w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny, -ostatni posiłek powinno się zjeść ok. 2-3 godziny przed snem. Jeśli ćwiczysz, to posiłek przed treningiem należy zjeść minimum 1 h przed rozpoczęciem, a kolejny jak najszybciej po jego zakończeniu (do 2 h).
Twoje dzienne zapotrzebowanie na płyny jest podane pod jadłospisem. Staraj się by przynajmniej połowę tej ilości stanowiła woda mineralna. Oprócz tego dozwolone są wszystkie rodzaje herbaty oraz do 2 filiżanek niesłodzonej kawy dziennie. Możesz dodać mleko, ale pamiętaj, że 100 ml mleka 2% to dodatkowe 50 kcal.
W przypadku niedoczynności tarczycy niestety choroba niejako hamuje efekty kuracji. Stąd osoby cierpiące na nią muszą wykazać się większą cierpliwością, wytrwałością w diecie i wyrozumiałością dla swojego organizmu. Warto, aby osoby te włączały do kuracji aktywność fizyczną, ta zwiększa tempo metabolizmu, podobnie jak zwiększenie liczby posiłków. Dlatego najlepiej, aby osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy wybierały plan z 5 posiłkami. Choć odchudzanie u osób z niedoczynnością nie jest łatwe, to warto podejmować próby zmiany swojej diety chociażby z uwagi na własne zdrowie. Pamiętać należy, że dobrze odżywiony organizm lepiej radzi sobie z chorobą.
Wzdęcia mogą pojawiać się z powodu: spożycia ciężkostrawnych dań, pośpiesznego jedzenia, bez dokładnego przeżucia, rozmowy podczas jedzenia, popijania kęsów, sięgania po napoje gazowane. Aby się przed nimi uchronić należy unikać powyższych sytuacji, w przypadku zaś wzdymających produktów jak warzywa kapustne, strączkowe, należy sięgnąć po odpowiednie przyprawy ziołowe. Wymienić tutaj można kminek, majeranek, cząber, estragon, kolendrę, anyż, lubczyk. Można także wypić herbatkę z kopru włoskiego, mięty, melisy, rumianku.
Aby uchronić się przed zaparciami należy zwrócić baczną uwagę na zawartość błonnika w diecie. Działa on jak szczotka fizjologiczna i zmiata resztki pokarmów oraz wspomaga ich pasaż przez jelita. Żeby jednak mógł działać w prawidłowy sposób konieczna jest odpowiednia podaż płynów (przynajmniej 2 litry w ciągu dnia). Jeśli jest ich zbyt mało zwiększona podaż błonnika może jeszcze bardziej nasilać problem zaparć. Doskonałym jego źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo, kasza, płatki) oraz warzywa i owoce, których w naszych dietach nie brakuje.
Jeśli nie odpowiada Ci posiłek zaproponowany przez dietetyka lub z jakiegoś powodu nie możesz go przygotować, skorzystaj z funkcji “Wymień” (ta funkcja jest oznaczona przy każdym posiłku w jadłospisie, za pomocą symbolu - dwóch przeciwstawnych strzałek w kółeczku). Znajdziesz tam: - różnorodne zamienne potrawy, które zaproponowaliśmy - Twoje ulubione potrawy - potrawy, których najczęściej używasz
Tak. Do każdego wykupionego abonamentu dodajemy dzień diety gratis. Dzięki temu każdy ma możliwość zapoznania się z przygotowanym jadłospisem. Wgląd do opracowanego Planu posiłków otrzymuje się na 1 dzień przed wybranym dniem startowym diety.
W procesie dopasowania możesz wybrać 10 produktów, których nie chcesz mieć w diecie. W razie czego podczas diety można korzystać z zamienników lub z funkcji wymiany.
0 801 090 049
lub 22 112 16 44
Infolinia czynna:
Pn–Pt: 8:00–15:00 So: 12:00–14:00
Infolinia obsługuje pytania dotyczące:
- zakupu płatnych usług (diety i klubu fitness online),
- problemów, dylematów związanych z zakupem
Fitatu Sp. z o.o.
ul. Wyspiańskiego 10/5
60-749 Poznań
NIP 779-244-42-35 / PL7792444235
Numer KRS: 0000635344
REGON 364839278
Wiodące PKD: 6312Z
tel. 22 112 16 44
Fitatu Sp. z o.o. (właściciel niniejszego serwisu) powołała Inspektora Ochrony Danych, którym jest p. Jakub Szajdziński. Wszelkie zapytania, wnioski, skargi dotyczące przetwarzania danych osobowych przez naszą firmę należy kierować na następujący adres e-mail Inspektora Ochrony Danych Osobowych: iod_vitalia@fitatu.com lub w formie pisemnej na adres Administratora Danych Osobowych tj. Fitatu. Ul. Wyspiańskiego 10/5, 60-749 Poznań.