Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Śląska moczka


Witam! Niektóre z Was były zainteresowane jak robi się moczkę? U nas wygłada to tak:

warzywa( marchewka,seler,pietruszka, pasternak)- gotujemy z tego wywar, potem dodajemy owoce suszone,śliwki, morele,figi,daktyle itp. drobno krojone orzechy włoskie i laskowe oraz migdały,pół surowego jabłka, lekko solimy, dodajemy cukier. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę piernik ( najlepiej piernik do moczki kupiony od "Widery"- kto mieszka w okolicach Mikołowa to wie, że ten jest najlepszy). Można też zrobić lekką zasmażkę.Na końcu doprawiamy wszystko cytryną. Na dugi dzień do chłodnej moczki wlewamy ciemne piwo. I jemy....i nie liczymy kalorii...........

  • poemi74

    poemi74

    21 grudnia 2012, 23:13

    ja też nie znałam :) Życzę Spokojnych i Radosnych Świąt w cieplutkiej, rodzinnej atmosferze i wszelkiej pomyślności w Nowym 2013 Roku :)

  • cogitata

    cogitata

    21 grudnia 2012, 21:53

    podejrzany przepis... ale co kraj to obyczaj... ciekawe jak to smakuje... ten piernik mnie ciut przerasta...i piwo...

  • silvie1971

    silvie1971

    21 grudnia 2012, 16:11

    dzieki za przepis. Jadlam moczke, ale na slodko to bylo, takiej nie znam, ciekawe jaki ma smak

  • kot124

    kot124

    21 grudnia 2012, 14:38

    dziwny ten przepis. U mnie się zaczyna od piernika. Jest wszystko typowo na słodko bez żadnych wywarów z warzyw i soli. Jest to najlepsza rzecz na święta i w życiu bym sobie nie odmówiła :D

  • DoWhateverYouWant

    DoWhateverYouWant

    21 grudnia 2012, 14:33

    Myślałam, że to żart z tym przepisem...:) Nie słyszałam nigdy o moczce

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.