Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Soki roślin- źródło zdrowia.


Sok z buraków: najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi, wspaniale polepsza skład krwi, wstrzymuje następowanie menopauzy u kobiet, likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego, jelita grubego, rozpuszcza kamienie w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym szczególnie, kiedy pije się go w połączeniu z sokiem z marchwi. Proporcja powinna być następująca- 4 części soku z marchwi i 1 część soku z buraków. Pić należy dwa razy dziennie po 1 szklankę (250ml). UWAGA! Soku z buraków nie należy pić świeżo po przygotowaniu, ponieważ jest bardzo energetyczny. Należy go pić 2- 3h po przyrządzeniu.

Sok z marchwi: zawiera witaminy A, B1, B2, B12, PP, K, E i inne. Polepsza strukturą zębów, włosów, paznokci, likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy, wzmacnia system odpornościowy, zwiększa odporność organizmu na infekcje i wzmaga walkę z nimi, jest wyjątkowo zdrowy dla oczu i gardła. Często wiele schorzeń wątroby i układu pokarmowego spowodowanych jest brakiem niektórych pierwiastków, które znajdują się w soku z marchwi. Różnego rodzaju alergie skóry, uczulenia, wypryski, choroby układu limfatycznego zanikają po regularnym piciu soku z marchwi. Jedna szklanka soku zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu w ciągu doby witaminy i mikroelementy. Sok składa się z takich pierwiastków, które odżywiają cały organizm, pomagają w normalizacji funkcjonowania układu odpornościowego organizmu.

Sok z ziemniaków: zawiera witaminy C, grupy B, fosfor, potas i inne. Oczyszcza organizm z bakterii, normalizuje proces organów trawiennych i tarczycy, wspaniale oczyszcza skórę ciała i twarzy z różnego rodzaju plam oraz wyprysków. Przy silnym bólu głowy wystarczy wypić 10ml świeżego soku z ziemniaków, żeby ból ustąpił.

Sok ogórkowy: najlepszy naturalny środek moczopędny. Na skutek dużej zawartości krzemu i siarki, sok ogórkowy poprawia wzrost włosów. Wysoka zawartość potasu czyni sok bardzo cennym dla chorych z wysokim ciśnieniem krwi. Pić sok ogórkowy można pić sam po 0,5 szkl. codziennie, lub w zestawie koktajli warzywnych.

Sok z arbuza: nie tylko dobrze gasi pragnienie ale i posiada korzystne właściwości lecznicze. Jest on pity jako środek moczopędny przy obrzękach, przeciw miażdżycowy, przy obfitych krwawieniach, ogólnie wzmacniający z uwagi na dużą ilość cukrów, środek spędzający sól z organizmu przy kamieniach nerkowych i żółciowych. Pić po dwie szkl. dziennie.

Sok z pomidorów: w świeżym znajdują się silnie działające fitocydy, które hamują procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach. Dzięki dużej zawartości potasu poprawia pracę serca, wysoka zawartość kwasu jabłkowego poprawia przemianę materii, zwiększając zasadowy zapas krwi. Pod względem ilości wit. C sok pomidorowy nie ustępuje owocom cytrusowym. Pić po jednej szkl. w ciągu dnia lub w połączeniu z sokami warzywnymi.

Sok cytrynowy: jest bogaty w wit. C, mikroelementy i hormony. Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Ci, którzy chcą wyglądać młodo powinni pić sok z jednej cytryny codziennie. Późną jesienią i wczesną wiosną należy pić profilaktycznie sok z cytryn przeciwko epidemii grypy i przeziębieniom wg następującego schematu:

1 dzień- 1 cytryna- 10 dzień

2 dzień- 2 cytryny- 9 dzień

3 dzień- 3 cytryny- 8 dzień

4 dzień- 4 cytryny- 7 dzień

5 dzień- 5 cytryn- 6 dzień

Od 1ego do 5tego dnia zwiększamy spożywanie o 1 cytrynę, od 6stego do 10tego dnia zmniejszamy! o jedną cytrynę. W sumie przez 10 dni należy wypić 30 cytryn. Do soku nie dodawać cukru. Jeśli nie możecie Państwo wypić czystego soku, można rozcieńczyć go z wodą i dodać łyżeczkę miodu.

(owoce) (owoce) (owoce) miłej lekturki !!! ja lecę na uczelnię... / Dziś na śniadanie dwie kromki chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami- sałatą, papryką i ogórkiem zielonym, a do tego zielona herbata :)

  • JulkaQ

    JulkaQ

    19 marca 2015, 09:27

    Super! Najlepszy sok z marchwi i pomidorow... :) no i oczywiscie warzywne .... mniam :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.