Tak jak obiecałam , podaję przepisy na moje ukochane przetwory - dzisiaj robię ich kolejną porcję, głównie ogóreczki. No dobra.....do rzeczy ....
Ogórki z curyy:
- duża cebula
- zalewa: 1 litr wody, 1 szkl. cukru, 1/4 szkl oleju, 2 łyżeczki curyy, 3 łyżeczki soli.
Ogórki zostawiam nieobierane. Dobrze umyć, odciąć końcóweczki. Ja jedne kroję w grube plasterki, inne, kroję wzdłuż - na takie długie plastry, w sam potem położyć na kanapki :) Zalewę zagotowujemy, na do słoiczka kładziemy plaster cebuli (nie za gruby). Pokrojone ogórki wkładamy do słoiczków, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 - 10 minut.
Potrawka z fasolki szparagowej
- 20 dag marchewki
- 20 dag cebuli
- jedna papryka czerwona, 1 pomidor (można tez bez nich)
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (taki popularny słoiczek, nie ten miniaturowy :))
- 1 niepełna szklanka oleju (ok. 200 ml)
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
-1 łyżka octu 10%
- pieprz do smaku
Cebulkę obieramy i kroimy w cieniutkie półtalarki lub od razu siekamy cieniutko. Marchewkę, obieramy i tarkujemy. Cebule i marchew, dusimy pod przykryciem, w rozgrzanym oleju około 15 minut. Czasem mieszamy. Po upływie tego kwadransa, dosypujemy do nich: pieprz, 1 łyżkę soli, liść laurowy, 2,5 łyżki cukru, przecier pomidorowy oraz ocet. Mieszamy i dusimy przez następne 15 minut.
Fasolkę szparagową, myjemy, odcinamy końcówki i jeśli jest długa , to kroimy na pół (będzie wygodniej pakować do słoików). Wrzucamy ją do garnka z wodą, dodajemy resztę soli i cukru i gotujemy przez 10 minut. (10 minut - od momentu wrzenia wody). Uduszone warzywa i ugotowaną fasolkę, wrzucamy do większego garnka i razem gotujemy jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gorącą potrawkę, wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut . Z tej proporcji powinno wyjść około 5ciu , 6ciu słoików 0,33l.
Dżem jabłkowo - marchewkowy
Fasolkę szparagową, myjemy, odcinamy końcówki i jeśli jest długa , to kroimy na pół (będzie wygodniej pakować do słoików). Wrzucamy ją do garnka z wodą, dodajemy resztę soli i cukru i gotujemy przez 10 minut. (10 minut - od momentu wrzenia wody). Uduszone warzywa i ugotowaną fasolkę, wrzucamy do większego garnka i razem gotujemy jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gorącą potrawkę, wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut . Z tej proporcji powinno wyjść około 5ciu , 6ciu słoików 0,33l.
Dżem jabłkowo - marchewkowy
- 1 kg jabłek
-1 kg marchwi
- 2 cytrynki
- 250 g cukru (szklanka około, lub odpowiednia ilość słodzika)
- można dodać goździki, lub odrobinę cynamonu
miłego dnia :D
Odezwę się wieczorem :)
Maryśka!
EDYCJA: dodaję jeszcze jeden przepis, o który mnie proszono:)
Tak wyglądają, moje, w słoiczku:)
- 2,5 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 1 koncentrat pomidorowy
- zalewa: 0,5 szkl oleju, 0,5 szkl cukru, 0,3 szkl octu (ja dałam po prostu trochę mniej jak pół szklanki, bo nie lubię jak jest ocet mocno wyczuwalny, ale moja znajoma daje octu tez 0,5 szkl) , 1 łyżka soli.
Są bardzo smaczne:) Polecam.
-1 kg marchwi
- 2 cytrynki
- 250 g cukru (szklanka około, lub odpowiednia ilość słodzika)
- można dodać goździki, lub odrobinę cynamonu
Marchewkę - obieramy, tarkujemy, wrzucamy do garnka , zalewamy szklanką wody i dajemy połowę przygotowanego cukru. Gotujemy do momentu - aż marchewka będzie miękka i woda wyparuje.
Jabłka - obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, cienko kroimy.
Cytryna - obieramy, cienko kroimy, pozbawiamy pestek.
Wrzucamy jabłka i cytrynę, do gotującej się marchwi. Dodajemy resztę cukru. Dodać, jeśli chcemy cynamon lub goździki. Dolać odrobinę wody. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy - i ostudzoną masę owocową miksujemy lub traktujemy blenderem. Zmiksowaną masę ponownie wstawiamy na ogień, jeśli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody lub dodać cukru (jeśli ktoś lubi słodsze). Gotujemy - aż zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji. Nakładamy do słoików, Pasteryzujemy.
Jabłka - obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, cienko kroimy.
Cytryna - obieramy, cienko kroimy, pozbawiamy pestek.
Wrzucamy jabłka i cytrynę, do gotującej się marchwi. Dodajemy resztę cukru. Dodać, jeśli chcemy cynamon lub goździki. Dolać odrobinę wody. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy - i ostudzoną masę owocową miksujemy lub traktujemy blenderem. Zmiksowaną masę ponownie wstawiamy na ogień, jeśli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody lub dodać cukru (jeśli ktoś lubi słodsze). Gotujemy - aż zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji. Nakładamy do słoików, Pasteryzujemy.
miłego dnia :D
Odezwę się wieczorem :)
Maryśka!
EDYCJA: dodaję jeszcze jeden przepis, o który mnie proszono:)
Ogórki w zalewie pomidorowej
Tak wyglądają, moje, w słoiczku:)
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 1 koncentrat pomidorowy
- zalewa: 0,5 szkl oleju, 0,5 szkl cukru, 0,3 szkl octu (ja dałam po prostu trochę mniej jak pół szklanki, bo nie lubię jak jest ocet mocno wyczuwalny, ale moja znajoma daje octu tez 0,5 szkl) , 1 łyżka soli.
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę - obieramy, siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy 2 łyżki soli i odstawiamy zmieszane ogórki i cebulę z solą, na 2 godziny. Po upływie tych 2 godzin, zlewamy wodę z ogórków. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy przygotowaną zalewą. Wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10- 15 minut. Mi z tej proporcji wczoraj wyszło 7 słoiczków 0,33 l.
Są bardzo smaczne:) Polecam.
Just69
27 lipca 2010, 17:49tu u Ciebie zawsze tak smacznie :)
mikolino
27 lipca 2010, 14:13Dzieki za przepisy!!! ;-)
poziomkowa1986
27 lipca 2010, 10:17zerżnę tu coś od Ciebie :)
benatka1967
27 lipca 2010, 09:28fajne przepisy , ja też robię podobne ogórki do Twojego przepisu , niekiedy zamiast curry dodaje keczup albo musztardę(brzydko wygląda ale fajnei smakuje) albo miód