2. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. - i tutaj stwierdzam sama po sobie, że to prawda. Mam anemię, więc brak mi żelaza, często odczuwałam mega zmęczenie. Odkąd jem owsiankę prawie codziennie, czuję poprawę.
3. W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych. - zdrowy błonnik jest nam bardzo potrzebny:) Jak widać, nie trzeba kupować proszku w aptece:)
4. Otręby owsiane i płatki poleca się ludziom chorym na cukrzycę. Wpływają one na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
5. W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w płatkach, chroni przed nowotworami. - nie należy więc przejmować się tym, że mają sporo tłuszczu, bo to tłuszcze nienasycone, Zdrowe. potrzebne nam do przyswojenia wielu witamin.
6. Kolejne dobroczynne działanie płatków na nasz organizm to ochrona przewodu pokarmowego dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Błonnik zawarty w produktach owsianych przyspiesza przemianę materii, działa jak przysłowiowa szczotka na nasz przewód pokarmowy. - podobnie działa siemię lniane, dla mnie to było zbawienne. Pozbyłam się wzdęć i zaparć.
7. Owsianka jest daniem wprost idealnym dla ludzi będących na diecie. Jest zdrowa, zawiera mało kalorii, dzięki błonnikowi wypełnia żołądek likwidując na długo uczucie głodu. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit. Codziennie jedząc na śniadanie talerz owsianki - skutecznie uchronisz się przed otyłością. - cudnie, prawda?:)
A na koniec, proponuję wam kilka przepisów z płatkami owsianymi:)
Surówka owocowo warzywna z
płatkami owsianymi
6 łyżek płatków owsianych, 2 -3
mandarynki, 4 połówki brzoskwini z puszki, 4 liście kapusty pekińskiej, 1
jogurt naturalny.
Płatki wsypać na blachę i zrumienić w
piekarniku. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki, brzoskwinię
osączoną z syropu, pokroić w kostkę. Liście kapusty opłukać i pokroić w
wąskie paski. Przygotowane składniki połączyć, polać jogurtem, wierzch
posypać płatkami.
20 dag płatków owsianych górskich, 1 dag drożdży, 5 dag zmielonych orzechów laskowych, 1 szkl. mleka 0.5% tłuszczu, 1 jajko, 4 łyżki margaryny, 2 łyżki miodu, ok. 1/3 łyżeczki kardamonu.
Z drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn. Do płatków owsianych dodać orzechy, kardamon, jajko, wyrośnięte drożdże, margarynę i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godz.) Następnie wymieszać i łyżką wazową wlewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, można je podawać z lodami, bitą śmietaną i owocami.
Napój owocowy
1
łyżka płatków owsianych błyskawicznych, 1 szklanka mleka 0.5% tłuszczu,
2 łyżeczki miodu, 20 dag owoców mrożonych (mogą być truskawki, maliny,
porzeczki).
Płatki zalać wrzącym mlekiem, przykryć i odstawić na
30 min. Do ostudzonych płatków dodać zamrożone truskawki, miód i
zmiksować.Podawać zimny ozdobiony np. plasterkami pomarańczy.
Placek z płatkami owsianymi
2,5
szkl. mąki, 1 szkl. płatków owsianych, 2 jajka, 25 dag margaryny, 1
szkl. cukru, 12 łyżek mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do formy.
Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka
oraz połowę podanej w przepisie ilości cukru, dokładnie rozetrzeć. Wlać
mleko i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec 40 min. i ostudzić. Ubić
białka z pozostałym cukrem i wymieszać z płatkami owsianymi, wyłożyć na
ostudzone ciasto i piec w niezbyt gorącym piekarniku do lekkiego
zarumienienia. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
W starszych notkach - zamieszczałam tez przepis na bułeczki z płatkami owsianymi:) smacznego moje kochane!
Maryśka.
Shirayuki
2 lipca 2010, 11:19Dzięki Tobie zaczęłam to siemię lniane dodawać :) I na płatki chyba też się skuszę, zwłaszcza ten napój owocowy brzmi zachęcająco na taka pogodę :)
PJones
1 lipca 2010, 21:43ja wcinam je prawktyucznie dzien w dzien sa pycha! : )
kunia333
1 lipca 2010, 19:14Polecam;d;d;p
mada2205
1 lipca 2010, 11:10O no i troche nowych rzeczy się dowiedziałam ;)
minimee
1 lipca 2010, 10:46o tak, bardzo fajny artykuł owsianka to moja miłość ;D polecam każdemu ;)
12034
1 lipca 2010, 10:46Jadłam ostatnio płatki owsiane i mi nie smakowały. Są okropne, chociaż zdrowe. Zjadłam 2 łyżeczki i reszte wyrzuciłam. A placka chętnie wypróbuję, ale z musli;)
aniela.aniela
1 lipca 2010, 10:23Jesteś po prostu skarbnicą wiedzy:) Jeśli chodzi o płatki, to ja też bardzo lubię, szczególnie z dodatkiem orzechów, suszonych śliwek i moreli, no i jeszcze rodzynek - pycha. Zalewam je gorącą wodą i czekam, aż napęcznieją, ponieważ kiedyś się dowiedziałam, że inaczej twarde skorupy ranią nam wnętrzności.