Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Płatki owsiane.... samo zdrowie:)


Kochane, dzisiaj Wam przytoczę parę faktów na temat płatków owsianych. Każda z nas chyba próbowała, jednej smakuje, drugiej nie. Ale może te nieprzekonane do owsianki, zmienią zdanie i zaczną ją jeść:) Jest naprawdę bardzo zdrowa...:)  A przyrządzić ją można na milion sposobów - na słodko, z owocami, na słono....:) Na wodzie (jest nisko kaloryczna), na mleku:) Albo jeść same płatki owsiane - dosypując do jogurtów, płatków itp:)

Płatki owsiane:             
1. Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. - wiadomo, zdrowe:)
2. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem dostarcza komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.
- i tutaj stwierdzam sama po sobie, że to prawda. Mam anemię, więc brak mi żelaza, często odczuwałam mega zmęczenie. Odkąd jem owsiankę prawie codziennie, czuję poprawę.
3. W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają  najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym czyści żyły ze złogów cholesterolowych.  
- zdrowy błonnik jest nam bardzo potrzebny:) Jak widać, nie trzeba kupować proszku w aptece:)
4. Otręby owsiane i płatki poleca się ludziom chorym na cukrzycę. Wpływają one na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi. 
- plus dla osób borykających się z cukrzycą.
5. W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm
sam nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w płatkach, chroni przed nowotworami. 
- nie należy więc przejmować się tym, że mają sporo tłuszczu, bo to tłuszcze nienasycone, Zdrowe. potrzebne nam do przyswojenia wielu witamin.
6. Kolejne dobroczynne działanie płatków na nasz organizm to ochrona przewodu pokarmowego dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Błonnik zawarty w produktach owsianych przyspiesza przemianę materii, działa jak przysłowiowa szczotka na nasz przewód pokarmowy.
- podobnie działa siemię lniane, dla mnie to było zbawienne. Pozbyłam się wzdęć i zaparć.
7. Owsianka jest daniem wprost idealnym dla ludzi będących na diecie. Jest zdrowa, zawiera mało kalorii, dzięki błonnikowi wypełnia żołądek likwidując na długo uczucie głodu. Ponadto doskonale poprawia pracę jelit. Codziennie jedząc na śniadanie talerz owsianki - skutecznie uchronisz się przed otyłością.
- cudnie, prawda?:)


Pamiętajmy, że w sklepach są trzy podstawowe rodzaje płatków owsianych do kupienia:  zwykłe, górskie i błyskawiczne. Zwykłe i górskie- są grubsze, nie mielone i należało by je spożywać na ciepło, po ugotowaniu bądź z ciepłym mlekiem. Inaczej mogą być za twarde. Natomiast błyskawiczne,można od razu wsypać do jogurtów itp. Ja sama nie polecam błyskawicznych. Są poddawane większej obróbce mechanicznej, przez co tracą na wartościach odżywczych. Maja nawet mniej błonnika, cynku itp. I charakteryzuje je znacznie wyższy indeks glikemiczny  - płatki górskie - 50, błyskawiczne - 80. 

A na koniec, proponuję wam kilka przepisów z płatkami owsianymi:) 

Surówka owocowo warzywna z płatkami owsianymi
6 łyżek płatków owsianych, 2 -3 mandarynki, 4 połówki brzoskwini z puszki, 4 liście kapusty pekińskiej, 1 jogurt naturalny.
Płatki wsypać na blachę i zrumienić w piekarniku. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki, brzoskwinię osączoną z syropu, pokroić w kostkę. Liście kapusty opłukać i pokroić w wąskie paski. Przygotowane składniki połączyć, polać jogurtem, wierzch posypać płatkami.


Gofry owsiane
20 dag płatków owsianych górskich, 1 dag drożdży, 5 dag zmielonych orzechów laskowych, 1 szkl. mleka 0.5% tłuszczu, 1 jajko, 4 łyżki margaryny, 2 łyżki miodu, ok. 1/3 łyżeczki kardamonu.
Z drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn. Do płatków owsianych dodać orzechy, kardamon, jajko, wyrośnięte drożdże, margarynę i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godz.) Następnie wymieszać i łyżką wazową wlewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, można je podawać z lodami, bitą śmietaną i owocami.

Napój owocowy
1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych, 1 szklanka mleka 0.5% tłuszczu, 2 łyżeczki miodu, 20 dag owoców mrożonych (mogą być truskawki, maliny, porzeczki).
Płatki zalać wrzącym mlekiem, przykryć i odstawić na 30 min. Do ostudzonych płatków dodać zamrożone truskawki, miód i zmiksować.Podawać zimny ozdobiony np. plasterkami pomarańczy.



Placek z płatkami owsianymi
2,5 szkl. mąki, 1 szkl. płatków owsianych, 2 jajka, 25 dag margaryny, 1 szkl. cukru, 12 łyżek mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy.
Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka oraz połowę podanej w przepisie ilości cukru, dokładnie rozetrzeć. Wlać mleko i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec 40 min.  i ostudzić. Ubić białka z pozostałym cukrem i wymieszać z płatkami owsianymi, wyłożyć na ostudzone ciasto i piec w niezbyt gorącym piekarniku do lekkiego zarumienienia. Wierzch można posypać cukrem pudrem.


W starszych notkach - zamieszczałam tez przepis na bułeczki z płatkami owsianymi:) smacznego moje kochane!

Maryśka.

  • Shirayuki

    Shirayuki

    2 lipca 2010, 11:19

    Dzięki Tobie zaczęłam to siemię lniane dodawać :) I na płatki chyba też się skuszę, zwłaszcza ten napój owocowy brzmi zachęcająco na taka pogodę :)

  • PJones

    PJones

    1 lipca 2010, 21:43

    ja wcinam je prawktyucznie dzien w dzien sa pycha! : )

  • kunia333

    kunia333

    1 lipca 2010, 19:14

    Polecam;d;d;p

  • mada2205

    mada2205

    1 lipca 2010, 11:10

    O no i troche nowych rzeczy się dowiedziałam ;)

  • minimee

    minimee

    1 lipca 2010, 10:46

    o tak, bardzo fajny artykuł owsianka to moja miłość ;D polecam każdemu ;)

  • 12034

    12034

    1 lipca 2010, 10:46

    Jadłam ostatnio płatki owsiane i mi nie smakowały. Są okropne, chociaż zdrowe. Zjadłam 2 łyżeczki i reszte wyrzuciłam. A placka chętnie wypróbuję, ale z musli;)

  • aniela.aniela

    aniela.aniela

    1 lipca 2010, 10:23

    Jesteś po prostu skarbnicą wiedzy:) Jeśli chodzi o płatki, to ja też bardzo lubię, szczególnie z dodatkiem orzechów, suszonych śliwek i moreli, no i jeszcze rodzynek - pycha. Zalewam je gorącą wodą i czekam, aż napęcznieją, ponieważ kiedyś się dowiedziałam, że inaczej twarde skorupy ranią nam wnętrzności.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.