Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Wzór na Wagę Właściwą - Pierwszy dzień diety
paryskiej.


Postanowiłam poddać się kolejnej diecie. Metoda wygląda na dość rozsądną. Książkę przeczytałam od deski do deski i przez jakiś czas dojrzewała we mnie myśl, żeby spróbować. Twórcą diety jest dr Jean-Michel Cohen. Dieta składa się z trzech faz Cafe, Bistro i Gourmet. Pierwszą trwa od 8 do 10 dni lub tyle ile uda ci się wytrzymać. Później przez maksymalnie 3 tygodnie stosuje się fazę Bistro i przechodzi się do fazy Gourmet. Obie te fazy stosuje się naprzemiennie aż do uzyskania wymarzonej wagi. Dr Cohen podaje też wzór na właściwą wagę. A. Ile ważyłaś, kiedy miałaś 18 lat i się nie odchudzałaś? B. Największa masa ciała jaką miałaś, włączając okres ciąży? C. Twoja najmniejsza masa ciała po 18 roku życia, na diecie lub bez niej? D. Twoja aktualna masa ciała. Dodaj A i B i podziel przez 2. Wynik to Y. Dodaj C i D i podziel przez 2. Wynik to Z. Dodaj Y i Z i podziel przez 2. To jest twoja Właściwa Waga. Wynik może być zaskoczeniem(dla mnie był), ale to jest cel jaki twój organizm jest w stanie na tym etapie życia osiągnąć. Moja waga właściwa na tym etapie to 114,5 kg, dlatego zmieniłam swój cel na pasku. Moja waga prawidłowa powinna wynosić 55-69 kg ( ach można tylko na razie pomarzyć).
  • Adriana82

    Adriana82

    12 września 2013, 19:55

    Właśnie wykonałam te wszystkie skomplikowane obliczenia :), sęk w tym, że ja najcięższa byłam mając właśnie 18 lat i moja waga z Y+Z wychodzi 89 kg a jestem obecnie niemal 11 kg lżejsza :| Może powinnam przytyć :D

  • ellysa

    ellysa

    9 września 2013, 13:30

    dasz rade,pozdrawiam:-)))

  • ziabcia

    ziabcia

    9 września 2013, 11:22

    Pierwszy raz słyszę o tej diecie... Trzymam kciuki za powodzenie akcji... każdy zrzucony kg będzie sukcesem :)

  • Mileczna

    Mileczna

    9 września 2013, 11:20

    kurcze ja nie mam pojecia ile wazyłam jak miałam 18 lat...ale napewno mało :)))

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.