Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
pasztet z soczewicy


składniki: 

-soczewica (kolor bez znaczenia, ja użyłam żółtej i pomarańczowej) 

 - płatki owsiane- dodałam naprawdę niedużo  owsianych - 

- opcjonalnie - koperek, kolendra suszona, sól, pieprz -cebula, czosnek 

Wykonanie: 

Soczewice zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy- często mieszając żeby się nie przypaliła. W międzyczasie, podsmażamy na łyżce oliwy (może być olej kokosowy albo masło klarowane) ,drobno pokrojoną cebulę i czosnek. 

Gdy soczewica przybierze podczas gotowania bardzo gęstą konsystencję, dorzucamy podsmażoną cebulę i przyprawy i odrobinę płatków owsianych.

Mieszamy i przelewamy masę o wsmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego albo formy aluminiowej. 

Pieczemy w temp. 180 przez 45 minut.

  • CzarneSloneczko

    CzarneSloneczko

    29 kwietnia 2014, 17:31

    ojej, bardzo dziękuję :* tylko jeszcze powiedz ile tej soczewicy :) pewnie całe opakowanie?

    • takajoanna

      takajoanna

      8 maja 2014, 10:02

      ja zawsze gotuje intuicyjnie "na oko", soczewicy ok 1 szklanka

  • CzarneSloneczko

    CzarneSloneczko

    28 kwietnia 2014, 09:30

    jeśli to prosty przepis to plis podasz przepis???:D

    • takajoanna

      takajoanna

      28 kwietnia 2014, 13:08

      prosty przepis i robi sie mega szybko: składniki: - soczewica (kolor bez znaczenia, ja użyłam żółtej i pomarańczowej) - odrobina płatków owsianych - opcjonalnie - koperek, kolendra suszona, sól, pieprz -cebula, czosnek Wykonanie: Soczewice zalewamy zimną wodą, solimy, i gotujemy- często mieszając żeby się nie przypaliła. W międzyczasie, podsmażamy na łyżce oleju, drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy soczewica przybierze podczas gotowania bardzo gęstą konsystencję, dorzucamy podsmażoną cebulę. Dodajemy kolendrę, pipeprz, łyżke płatków owsianych koperek. Mieszamy i przelewamy masę o wsmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego albo formy almuniowej. Pieczemy w tem 180 przez 45 minut.

  • CzarneSloneczko

    CzarneSloneczko

    27 kwietnia 2014, 09:44

    zrobiłaś z zielonej soczewicy? wygląda naprawdę pysznie :)

    • takajoanna

      takajoanna

      27 kwietnia 2014, 13:31

      zrobiłam z pomarańczowej i żółtej, ale można zrobić z każdej. Tak posmakował mnie i mojej rodzinie że dzisiaj robię drugi :)

  • ex_aequo

    ex_aequo

    27 kwietnia 2014, 09:37

    Wygląda smacznie :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.