składniki:
-soczewica (kolor bez znaczenia, ja użyłam żółtej i pomarańczowej)
- płatki owsiane- dodałam naprawdę niedużo owsianych -
- opcjonalnie - koperek, kolendra suszona, sól, pieprz -cebula, czosnek
Wykonanie:
Soczewice zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy- często mieszając żeby się nie przypaliła. W międzyczasie, podsmażamy na łyżce oliwy (może być olej kokosowy albo masło klarowane) ,drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Gdy soczewica przybierze podczas gotowania bardzo gęstą konsystencję, dorzucamy podsmażoną cebulę i przyprawy i odrobinę płatków owsianych.
Mieszamy i przelewamy masę o wsmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego albo formy aluminiowej.
Pieczemy w temp. 180 przez 45 minut.
CzarneSloneczko
29 kwietnia 2014, 17:31ojej, bardzo dziękuję :* tylko jeszcze powiedz ile tej soczewicy :) pewnie całe opakowanie?
takajoanna
8 maja 2014, 10:02ja zawsze gotuje intuicyjnie "na oko", soczewicy ok 1 szklanka
CzarneSloneczko
28 kwietnia 2014, 09:30jeśli to prosty przepis to plis podasz przepis???:D
takajoanna
28 kwietnia 2014, 13:08prosty przepis i robi sie mega szybko: składniki: - soczewica (kolor bez znaczenia, ja użyłam żółtej i pomarańczowej) - odrobina płatków owsianych - opcjonalnie - koperek, kolendra suszona, sól, pieprz -cebula, czosnek Wykonanie: Soczewice zalewamy zimną wodą, solimy, i gotujemy- często mieszając żeby się nie przypaliła. W międzyczasie, podsmażamy na łyżce oleju, drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy soczewica przybierze podczas gotowania bardzo gęstą konsystencję, dorzucamy podsmażoną cebulę. Dodajemy kolendrę, pipeprz, łyżke płatków owsianych koperek. Mieszamy i przelewamy masę o wsmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego albo formy almuniowej. Pieczemy w tem 180 przez 45 minut.
CzarneSloneczko
27 kwietnia 2014, 09:44zrobiłaś z zielonej soczewicy? wygląda naprawdę pysznie :)
takajoanna
27 kwietnia 2014, 13:31zrobiłam z pomarańczowej i żółtej, ale można zrobić z każdej. Tak posmakował mnie i mojej rodzinie że dzisiaj robię drugi :)
ex_aequo
27 kwietnia 2014, 09:37Wygląda smacznie :)