Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kotleciki z kurczaka z puree
ziemniaczano-brokułowym


Witam Was kochani!:) 
Dzisiaj już uwolniłam swojego X od swojej osoby i powróciłam do własnego mieszkania:) 
Właśnie skończyłam jeść obiad i z pełnym brzuchem dzielę się z Wami tymi pysznościami!!

Dzisiaj proponuję Wam

Puree ziemniaczano brokułowe z kotlecikami z kurczaka
(ostrzegam, że puree nie wygląda jakoś bardzo apetycznie i ze mnie fotograf kiepski, ale jest przepyszne!!)

Koszt puree: 3,70 zł
Koszt porcji puree: 1,23 zł
Kaloryczność porcji puree: 170 kcal

Koszt 1 kotlecika: 0,80 zł
Kaloryczność 1 kotlecika: 75,5 kcal

Koszt jednego obiadu: 3,63 zł

Kaloryczność jednego obiadu (zakładając, że z Was takie łakomczuchy jak ze mnie i zjecie 3 kotleciki) : 396,5 kcal
Składniki:

Puree (3 porcje)
Jeden brokuł (odkroiłam wszystkie nóżki, użyłam samych różyczek)200 g.: 2,90; 50 kcal
4 ziemniaki (około 350g.): 270 kcal;0,5 zł
łyżka jogurtu naturalnego: 0,1 zł; 15 kcal
łyżeczka masła: 0,1 zł;150 kcal
Vegeta (przyprawiacie według uznania); 0,1 zł; 20 kcal

Kotleciki z kurczaka (10 sztuk):
30 dag mielonej piersi z kurczaka; 5 zł; 300 kcal
1średnia marchewka: 0,4 zł; 15 kcal
pół szklanki bułki tartej: 0,5 zł; 160 kcal
natka od pietruszki: 1,50 zł; 10 kcal
jajko: 0,35 zł; 80 kcal
przyprawy (pieprz, sól, czosnek, słodka papryka): 0,1 zł; 20 kcal
olej 2 łyżki; 0,20 zł; 170 kcal

Sposób przygotowania:

Puree:
1. Brokuły porcjujemy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielkie kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 
2. Gdy warzywa staną się już bardzo miękkie dokładnie je odcedzamy. Warto nawet po odlaniu wody postawić na kilka sekund garnek na gazie.
3. Do odcedzonych warzyw dodajemy jogurt, masło i vegetę, a następnie wszystko blendujemy.

Kotleciki:
1. Kroimy bardzo drobno natkę od pietruszki
2. Mięsko wrzucamy do miski, a następnie dodajemy: jajko, 3/4 bułki tartej, pokrojoną pietruszkę i przyprawy
3. Do miski ścieramy również na bardzo małym oczku marchewkę.
4. Całość razem mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (gdyby mięso lepiło się za bardzo, można dodać trochę więcej bułki tartej)
5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej.
6. Smażymy na rozgrzanej patelni






P.S Tak skromnie poproszę o polubienie mojej strony na facebook'u

SMACZNEGO!:)
  • Iva5660

    Iva5660

    10 lutego 2014, 13:39

    Wygląda smakowicie :) ! Dziś wypróbuję na obiad :)

  • izunia199011

    izunia199011

    7 lutego 2014, 11:35

    Jakie pyszności :))) Oj to ja zycze powodzonka podczas sesji

  • chanells

    chanells

    6 lutego 2014, 16:28

    smacznie wyglada no i Twoj pomysl z tanimi posilkami jest genialny!! na pewno wiele uzytkowniczej skorzysta :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.