1. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.
2. Napary z suszonych owoców borówki i jagód działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.
3. Świeże jagody i borówki, a także zrobione z nich dżemy oraz konfitury pomagają przy zaparciach. Natomiast w czasie biegunek dobrze jest pić sok z jagód lub napar z ich suszonych owoców. Dzięki dużej zawartości garbników sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z czarnych jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, a także chroni przed pylicą. Zalecano go więc pracującym w kamieniołomach, cementowniach czy kopalniach. Borówka amerykańska działa skuteczniej w profilaktyce chorób nowotworowych, a czarna jagoda ma silniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, ponieważ zawiera więcej garbników.
4. Borówka czernica zawdzięcza swoje lecznicze właściwości substancjom czynnym z grupy barwników roślinnych - antocyjanom. Są to silne przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, które zapobiegają uszkodzeniom komórek organizmu przez wolne rodniki tlenowe. C, Bl, B2 i PP, a także magnez i żelazo. Działanie związków antyoksydacyjnych zawartych w jagodach wspierane jest przez witaminy i minerały: Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom ?złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom ?dobrego" (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Obecnie wyciąg z czarnej jagody uważany jest za jeden z najcenniejszych leków chroniących wzrok. Pomaga on siatkówce, czyli tej części oka, która reaguje na światło, przystosowywać się do zmiany oświetlenia. Leczy nocną ślepotę i osłabienie wzroku wynikające z nadwrażliwości na światło dzienne. Wzmacnia też małe naczynia krwionośne (włosowate), dzięki czemu poprawia krążenie krwi w gałce ocznej i zapobiega zwyrodnieniom siatkówki, które mogą być m.in. jednym z powikłań cukrzycy.
5. Antyoksydanty z owoców czarnej jagody poprawiają krążenie nie tylko w małych naczyniach krwionośnych, ale także w dużych. Usprawniają więc krążenie krwi w tętnicach i żyłach. Jagodowa kuracja może przynieść ulgę osobom, które mają kłopoty z krążeniem żylnym w nogach, cierpiącym na żylaki i hemoroidy.
6. Skutecznym środkiem do leczenia reumatyzmu jest jedzenie czarnych jagód w wielkiej obfitości. Zawierają one w znacznej ilości kwas salicylowy, który jest specjalnym środkiem na reumatyzm.
7. Jagoda pomaga także na kamienie w nerkach, powstające skutkiem otyłości i podagry. Objawia się ta choroba w bólach w okolicy nerek. I tutaj jedzenie jagód sprawia ulgę.
8. Najskuteczniej leczą czarne jagody cukrzycę. Gdy nie ma świeżych, pije się odwar z liści i z jagód suszonych.
Ich zaletą jest też fakt, że mają tylko 45kcal !!!!!