składniki na 2 porcje
szklanka rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrąb zmielonych na mąkę
łyżeczka soli
nadzienie
250 g pieczarek
cebula
natka pietruszki
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
szpinak podgrzać i gotować przez kilka minut, żeby odparować nadmiar wody. pozostałe składniki wymieszać, dodać odparowany szpinak i zmiksować na gładką masę. smażyć na minimalnym ogniu, na suchej patelni teflonowej.
przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie przyrumienić, pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać odrobiną wody. dodać przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. na chwilę przed końcem, dodać drobno posiekaną natkę, dokładnie wymieszać.
na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia, złożyć na ćwiartki i od razu podawać.
szklanka rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrąb zmielonych na mąkę
łyżeczka soli
nadzienie
250 g pieczarek
cebula
natka pietruszki
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
szpinak podgrzać i gotować przez kilka minut, żeby odparować nadmiar wody. pozostałe składniki wymieszać, dodać odparowany szpinak i zmiksować na gładką masę. smażyć na minimalnym ogniu, na suchej patelni teflonowej.
przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie przyrumienić, pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać odrobiną wody. dodać przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. na chwilę przed końcem, dodać drobno posiekaną natkę, dokładnie wymieszać.
na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia, złożyć na ćwiartki i od razu podawać.
maniuraaaaa
26 lutego 2013, 23:00pycha :)