Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i serkiem
twarogowym


Myślimy też z mężem o dzidziusiu,  lada chwila będziemy starać się o dzidzie. 

Ostatnimi czasy przytyłam już sporo, więc tym bardziej boje się już każdego kolejnego kilograma, jaki mógłby u mnie się pojawić. Chciałabym przytyć w ciąży jakieś 10-15 kg maksymalnie na zdrowym odżywianiu się z Montignackiem.

I z tej właśnie okazji na początek zrobiłam sobie chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i twarożkiem.

 

Oto przepis:


Składniki:

- jeden duży ogórek

- kiść rzodkiewek

- koperek i szczypiorek

- 1 litr maślanki

-  200 g chudego twarożku ziarnistego (kilka osobnych opakowań)

- sól, pieprz  


Przygotowanie:

1.       Ogórek myję, obieram; rzodkiewki czyszczę i oskubuje w ogonków.

2.       Ogórek i rzodkiewkę wrzucam do maszynki do warzyw (o grubych oczkach)

3.       Z zamrażalki wyciągam już pokrojony świeży koperek i szczypiorek – dodaję do garnka z ogórkiem i rzodkiewką (tak dużą łyżkę stołową koperku i jedną łyżkę szczypiorku).

4.       Zalewam litrem maślanki, dodaje sól i pieprz

5.       Odstawiam na noc do lodówki

6.       Przed samym podaniem na talerz, dodaję całe opakowanie twarożku i zalewam to dwoma chochelkami chłodnika

7.       Pyszności, smacznego

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.