Tak, tak można jeść chleb i nie przytyć :))
POTRZEBUJESZ:
2 szklanki otrębów pszennych
4 szklanki otrębów owsianych
1 szklanka maizeny (skrobi kukurydzianej)
8 jajek
1/2 l. maślanki niskotłuszczowej( ja dałam kefir)
2 opakowania serków wiejskich po 250 g
1 łyżka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
.......DO ROBOTY!!
Otręby pszenne i owsiane razem z maizeną, solą i proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.
Żółtka łączymy z serkami.
Masę jajeczno-serową dodajemy do suchych produktów razem z maślanką. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy.
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie ale delikatnie ze sobą mieszamy.
Gotowe ciasto chlebowe przekładamy do trzech podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 1 godzinę i 15 minut.
Można chlebek wykonać z połowy składników , wszystko da się ładnie podzielić.
Mleczna.
29 marca 2011, 10:24wygląda naprawdę apetycznie. ;) :* trzeba zakupić składniki i brać się do roboty.! Dzięeeeki