Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
15.09.08r. pon. ... a to notka tak dla mnie ku
pamięci...


1. Jakie w czasie odchudzania mogę popełniać błędy, z których nie zawsze zdaję sobie sprawę?

  • Zjadanie
    w jednym posiłku, szybko, nadmiernych ilości pożywienia. Od momentu
    spożycia pokarmu do pojawienia się uczucia sytości mija 10-15minut.
  • Nadmierne
    próbowanie potraw w czasie gotowania i przygotowywania posiłków.
    Próbowanie może być źródłem wielu niezauważonych kalorii.
  • Jedzenie szybko, na stojąco, przed telewizorem, czytając gazetę lub książkę. Zjada się wtedy dużo, nie zauważając tego.
  • Wielokrotne
    dokładanie z półmisków. Najlepiej od razu nałożyć na talerz całą
    porcję, jest wtedy kontrola nad tym, co się zjadło.
  • Podjadanie
    między posiłkami, nie z głodu, ale dla rozrywki, dla zajęcia się czymś.
    Jedzenie wysokokalorycznych przekąsek (chipsów, ciasteczek, czekoladek)
    przy oglądaniu telewizji.
  • Zjadanie
    2 dużych posiłków zamiast 4-5 małych. W międzyczasie występuje duże
    uczucie głodu i zjada się niekontrolowane ilości przekąsek.
  • Błędem jest rezygnowanie ze śniadań, czego konsekwencją jest zjadanie nadmiernych ilości jedzenia w godzinach późniejszych.
  • Jedzenie tuż przed snem oraz jedzenie w nocy
  • Wypijanie zbyt małych ilości napojów. Uczucie pragnienia może być mylone z głodem.

2. Jakie produkty są zalecane w czasie odchudzania?

  • Do
    każdego głównego posiłku wybieraj produkty skrobiowe - pieczywo, kaszę,
    ryż lub ziemniaki. Pomogą Ci na długo zaspokoić głód.
  • Wybieraj
    ciemne pieczywo, płatki, kasze gruboziarniste-gryczaną, jęczmienną -
    zawierają one więcej witamin niż pieczywo jasne i drobne kasze.
  • Jedz dużo warzyw - dzięki dużej objętości i zawartości błonnika wypełniają one żołądek i na długo dają uczucie sytości.
  • Nie
    dodawaj zasmażek do buraczków czy marchewki z groszkiem; nie dodawaj
    zrumienionej na maśle bułki tartej do kalafiora czy brokułów; nie
    dodawaj majonezu do surówek - zastąp go sosem z chudego jogurtu.
  • Jedz codziennie owoce, ale z umiarem - unikaj bananów i winogron. Owoce są bardziej kaloryczne niż warzywa.
  • Pij codziennie chude mleko (mleko niezależnie od zawartości tłuszczu posiada taką samą ilość wapnia) lub chude napoje mleczne.
  • Do
    obiadu zjedz porcję kurczaka bez skóry, ryby lub chudego mięsa; mięso
    możesz zastąpić daniem z fasoli, grochu, soi lub soczewicy, ale bez
    tłustych dodatków.
  • Ryby jedz 1-2 razy w tygodniu.

 

Pułapka 1 - Sałatki
 

Mimo
niskiej zawartości kalorii w warzywach, sałatki mogą być bardzo
tuczące. Powodują to różne dodatki np. 2 łyżki śmietany kremówki dodane
do mizerii to 47 kcal, tarta bułka smażona jako dodatek do fasolki czy
kalafiora to 130 kcal. Aby nie rezygnować z dodatków do sałatek
najlepiej zastąpić je innymi np. chudym jogurtem (6 kcal), margaryną do
obsmażenia bułki tartej (45 kcal).

Pułapka 2 - Panierka
 

Paradoksalnie,
kotlet schabowy nie jest zbyt tuczący, to obtoczenie w bułce tartej i
smażenie powodują wysoką kaloryczność tej potrawy. Umiarkowane
stosowanie panierki pozwoli na znaczne obniżenie kalorii schabowego.
Kotlet najlepiej obsypać niecałą łyżką mąki - 20 kcal, umoczyć w 1/4
jajka - 20 kcal i obsypać w łyżce tartej bułki - 40 kcal, smażyć na
łyżce tłuszczu - 90 kcal. Całość to 170 kcal.

Pułapka 3 - Zupy
 

Podobnie
jak w sałatkach, tuczące dodatki do zup można również zastępować miej
kalorycznymi. Zamiast śmietany kremówki - 43,5 kcal, 18 % - towej - 28
kcal, 12% - towej - 20 kcal można dodać chudy jogurt lub odtłuszczone
mleko. Ponadto każda łyżka mąki to 32 kcal.

Pułapka 4 - Owoce
 

Zawierają
pełne zestawy witamin i mikroelementów, ale także są wysoko kaloryczne,
przy czym nie są aż tak bardzo tuczące. Wynika to z tego, że
przyspieszając przemianę materii i ruch robaczkowy jelit, powodują, ze
pokarm szybciej przesuwa się przez przewód pokarmowy, skracając tym
samym czas wchłaniania. Z tego względu owoce przy odchudzaniu są bardzo
wskazane.


Pułapka 5 - Kanapki
 

Modyfikując
składniki kanapek nie trzeba z nich rezygnować. Kromka białego chleba
to 128 kcal, taka sama kromka chleba ciemnego pełnoziarnistego - 100
kcal. Można również zastąpić masło margaryną itp.


Pułapka 6 - Sery
 

Powszechnie
wydaje się, że to wędliny najbardziej tuczą. Tymczasem tylko jeden
cieniutki plasterek sera żółtego położony na kanapce to około 40 kcal.
Warto pamiętać, że 100 g szynki z indyka to 165 kcal, szynki wieprzowej
- 395 kcal, a żółtego sera pełnotłustego w granicach 300 do 390 kcal.


Pułapka 7 - Przegryzki
 

Podjadanie
orzeszków czy chipsów podczas oglądania telewizji łatwo przeradza się w
nawyk. Należy zatem pamiętać, że 1 słony paluszek to 12 kcal, paczka -
240 kcal; 1 migdał to 10, 1 kcal, 20 sztuk to 202 kcal; 1 orzech
laskowy to 10, 8 kcal, 15 sztuk to 162 kcal; 10 dkg pestek z dynii to
347 kcal; 10 dag łuskanego słonecznika to 565 kcal.

Pułapka 8 - Alkohol
 

Alkohol
uważa się za wysokokaloryczny, ale łatwo spalany, ułatwiający
trawienie, przyspieszający krążenie krwi. Osoby nadużywające alkoholu
są zwykle szczupłe, ale wynika to z tego, że alkohol odbierając apetyt
niszczy zdrowie. Nieodzownym towarzyszem alkoholu są różnego rodzaju
tuczące zakąski. 80 kcal wypite w jednym kieliszku wytrawnego wina nie
stanowi znacznego odstępstwa od diety odchudzającej, ale większa ilość
istotnie wpływa na poziom tłuszczu w organizmie.

Kalorie alkoholu:
 

  •  kieliszek wina słodkiego                  120 kcal
  •  kieliszek wina wytrawnego               80 kcal
  •  mały kieliszek czystej wódki            190 kcal
  •  butelka piwa                            230-250 kcal

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.