Pyszne, aromatyczne i pachnące. Najlepsze na śniadanie i zaraz po upieczeniu. Bardzo proste do przygotowania. Składniki należy tylko delikatnie ze sobą połączyć. Zawierają kefir i skórkę cytrynową.
Składniki:
150 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
mała szczypta soli
1 łyżka startej skórki z cytryny
1/2 torebki cukru waniliowego
1 jajko
100 ml kefiru
55 g masła
orzechy włoskie
parę kropli olejku cytrynowego (3,4 krople)
Dekoracja: smażona w cukrze skórka cytrynowa, cukier puder, gwiazdki z lukru lub wiórki czekolady.
- Do jednej miseczki wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej łączę jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, przelewam do miseczki z mąką. Mieszam, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde.
- Ciasto przekładam do foremek.Na wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i wiórkami czekolady. Piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Foremki powoli wyjmuję z piekarnika, a po kilku minutach muffiny przekładam z foremek na talerz, posypuję cukrem pudrem i dekoruję skórką cytrynową
Koktajl z kiwi - SKŁADNIKI:
- kiwi 4 sztuki
- mleko 150 ml
- jogurt naturalny 100 ml
- syrop klonowy 3 łyżki
- Koktajl z kiwi - PRZYGOTOWANIE:
Kiwi myjemy , obieramy , kroimy na małe kawałki lub plasterki.Następnie miksujemy dodając mleko ,jogurt oraz syrop .Rozlewamy do szklanek.Przyozdobić plasterkiem kiwi.
doniaro
18 lutego 2013, 10:04uwielbiam muffinki !!!!
aurinzu
17 lutego 2013, 18:34musze wypróbować :))
ojtajolunia
17 lutego 2013, 16:30Mniam :-D