Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
czekam aż się rozbuja


Czekam, aż się rozbuja tendencja spadkowa. Poprzednio też tak było, dwa tygodnie czekałam na pierwszy spadek. Dziś na wadze różnica w dół ledwie parę deko, ale to wystarczy aby podnieść motywację. Wczoraj marzyłam sobie jak to po wygraniu kilkudziesieciu milionów jadę odchudzać sie do jakiejś renomowanej kliniki na południu Europy... Biorę oczywiście psa, kota i całą zimę spędzam w temperaturze powyżej zera w ogrodach południowej Francji... 

Moja zupa rybna: dwa a najlepiej trzy gatunki ryby. Preferuję świeżą. Dorsz, flądra, makrela.

Rybki gotuję na parze ( woda spod sitka zasila zupę ) dlaczego na parze? dlatego, że rybka sie nie rozwala i łatwo pozbawić ją ości. Na prawie suchej patelni podsmażam cebulę i czosnek. Na wodzie spod rybki gotuję zawartość patelni, troszkę świeżej papryczki chilli i garstkę soczewicy (zapewnia zupce gęstość i jest źródłem białka roślinnego) Przez jakieś piętnaście minut. Potem dodaję warzywa jakie mam w lodówce. Wczoraj miałam cukinię i pieczoną czerwoną paprykę***. Może być seler naciowy czy kapusta pekińska. Kalarepa, fasolka szparagowa. Raczej bez włoszczyzny, bo ona jest zacznie berdziej energetyczna niż, dajmy na to, cukinia. Na samym końcu dodaję puszkę rozdrobnionych pomidorów. Na dno miski układam kawałki rybki i zalewam ją warzywami. Posypuję zieloną dymką.  

***(pieczoną paprykę robie sama: przekrojoną na pól paprykę układam na blasze i piekę w piekarniu tuż pod górną grzałką przez jakieś 15 minut, aż na skórce papryki pojawią sie czarne plamki. po ostygnięciu, obieram ją ze skórki. Taką paprykę można trzymać w lodówce kilka dni. Ja ją uwielbiam i czesto dodaję ja do rozmaitych dań)


  • Gabigrazyna

    Gabigrazyna

    28 września 2011, 10:55

    Fajny przepis,zrobię ,myślę że mojej rodzince też będzie smakować, lubią ostro.Szkoda,że nie wygrałaś tych milionów. Ja nigdy nie gram,mój ojciec całe życie grał i nic nie wygrał i właśnie dlatego.

  • danutagda

    danutagda

    28 września 2011, 10:27

    Bardzo interesujący przepis. Na pewno skorzystam. Życzę rozbujana i pozdrawiam!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.