Są pyszne :D Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, a do tego zdrowe :)
Składniki:
400 g mąki orkiszowej do wypieku chleba
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli himalajskiej, łyżka oleju, łyżeczka cukru
ok. 120 ml ciepłej wody
paczuszka drożdży instant na pół kg mąki
Przygotowanie:
Przygotować 120 ml ciepłej wody. Mąkę orkiszową wymieszać z pszenną oraz z solą, cukrem i drożdzami. Wymieszać i dodawać stopniowo ciepłą wodę i zagniatać. Jak będziemy mieć gładką masę dodać olej i zagnieść kulkę. Przykryć czystą bawełnianą ściereczką i odstawić na ok.godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni, z ciasta uformować kulki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 15 minut. Posmarować jajkiem i obsypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut