Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
jarmuż


wsuwam jarmuż z pomidorem, oliwa i koperkiem i jajkiem..pycha, przynajmniej nie jest gorzki..a ponoc 100 gr jarmużu ma okolo 240 mg wapnia.. praktycznie tyle co szklanka mleka

Wartości odżywcze

Jarmuż jest bogatym źródłem witamin A, B, C, E, K, PP. Zawiera też sporą ilość beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu, białka, najwięcej ze wszystkich warzyw wapnia w łatwo przyswajalnej postaci, gdyż liście pozbawione są kwasu szczawiowego. Jarmuż podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki. Jarmuż zalicza się do warzyw lekko strawnych, zalecanych zwłaszcza osobom starszym i dzieciom. Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować jak kalafior oraz dodawać do różnych zup jarzynowych, za wyjątkiem kalafiorowej, ze wględu na kolor.


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.