Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
ma juz dietę :)


tak...taka ktora mozna stosowac przez całe życie :)

Dieta wiosenna - 1500 kcal

 

Powinnaś zwrócić uwagę nie tylko na to, ile jesz, ale także na to, co składa się na twoje codzienne posiłki. Ma to duże znaczenie w pozbyciu się skórki pomarańczowej.

Koniecznie odstaw tłuszcze zwierzęce (słoninę, smalec, boczek), cukier, wieprzowinę i tłuste wędliny, a także produkty przetwarzane – z puszek oraz torebek. Rozsmakuj się w owocach, warzywach i rybach. Jedz często i mało, najlepiej pięć razy dziennie – najwięcej rano na pierwsze śniadanie, najmniej wieczorem, ale nie później niż o godzinie 18.00.

 

Pij dwa litry niegazowanej wody mineralnej. Butelkę z nią najlepiej mieć przy sobie przez cały dzień.
Oprócz chudego mięsa, ryb, warzyw i owoców jedz pełnoziarniste pieczywo, kiełki, brązowy ryż, kasze, odtłuszczone mleko, jogurty i kefiry, chudy biały ser, ryżowe krakersy, popcorn (ale bez soli).

Pij herbatki owocowe i ziołowe oraz soki owocowe (bez cukru) i warzywne.

 

 

Jak przyrządzać posiłki?
Chude mięso powinno być pieczone w folii aluminiowej lub grillowane. Unikaj smażenia w tłuszczu. Potrawy można doprawiać ziołami, ale delikatnie, gdyż ich nadmierne ilości pobudzają apetyt. Nie przesadzaj a solą i Vegetą, ponieważ zatrzymują wodę w organizmie. Możesz stosować inne przyprawy, by potrawy były smaczniejsze (np. sos sojowy czy worcester mają mało kalorii, ale dużo soli), lecz ich ilość powinna być niewielka. Również jak najmniej słódź.

 

 

DZIEŃ 1.


Śniadanie

100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem.

 

II śniadanie

Duży pojemnik chudego biojogurtu, kiwi.

 

Obiad

 

200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem.

 

 


Podwieczorek

Szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza.

 

 

 

 

Kolacja

 

Jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem.

 


DZIEŃ 2.

 

Śniadanie

100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem.

 

II śniadanie

Pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko.

 

Obiad

200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy, ¾ szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa ziemniaki posypane natką.

 

Podwieczorek

Szklanka musu z jabłek bez cukru.

 

Kolacja

100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata ziołowa; sok pomidorowy przed snem.

 


DZIEŃ 3.

 

Śniadanie

Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem.

 

 

II śniadanie

Sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret.

 

Obiad

Bukiet warzyw, 50g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju.

 

Podwieczorek

Budyń z owocami lub kisiel.

 

Kolacja

80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem.

 


DZIEŃ 4.


Śniadanie

100g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem.


II śniadanie

Gruszka lub dwie marchewki.

 

Obiad

200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret.

 

Podwieczorek

Naleśnik z jabłkiem.

 

Kolacja

50 g żółtego sera, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba; mleko przed snem.

 



DZIEŃ 5.


Śniadanie

Dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem.

 

II śniadanie

Pomidor, kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowanego masłem, jabłko.

 

Obiad

200 g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, surówka z 3/4 szklanki kiszonej kapusty, dwa ziemniaki.


Podwieczorek

Grejpfrut lub pieczone jabłko.

 

Kolacja

Omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera; sok owocowy albo mleko przed snem.

 


DZIEŃ 6.


Śniadanie

50 g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem.

 

II śniadanie

Kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi.

 

Obiad

Filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mielonym mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret.


Podwieczorek

Galaretka owocowa.

 

Kolacja

100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata; jabłko przed snem.

 

a
DZIEŃ 7.


Śniadanie

50 g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa.

 

II śniadanie

Jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona.

 

Obiad

200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor.

 

Podwieczorek

Krem z jogurtu z owocami (ubić opakowanie jogurtu naturalnego, dodać dwie łyżki rozmrożonych owoców, schłodzić).


Kolacja

40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata; dwie mandarynki przed snem.




 Zaczynam jutro :)  Ahh to liczenie kalorii :)

Tak naprawde tylko poczatek jest trudny pozniej juz sie nabiera wprawy w komponowaniu i pszeliczaniu..a najlepiej znalesc chwilke i sobie pszygotowac sciagawki...np kilka wersi sniadan, czy obiadow z wyliczonymi kaloriami...
ale podsatwa to

1 sniadanie 350 kcal
2 sniadanie 200kcal
obiad 450 kcal
podwieczorek 200 kcal
kolacja 300 kcal 
...
Teraz tylko zrobic zakupki :)

 

 

  • Avika87

    Avika87

    23 kwietnia 2009, 13:20

    Stosowałam ją przez jakieś pierwsze 3 tygodni odchudzania, ale wymieniałam produkty i miałam też inne produkty, teraz pozwalam sobie też na inne dania, ogólnych założen diety wiosennej jednak trzymam i jest super. Smaczna, zdrowa!! przyjemnie się ją stosuje, ja schudłam w 3 tyg 3,5 kg

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.