Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
DUKAN-CZAS START :)


pierwszy dzień dobiega końca i jest całkiem ok :)

Faza uderzeniowa 7 dni (damy rade :)  )

Dzisiejsze menu :)

sniadanie : bułka Dukanowska  i jajecznica z cebulka ,herbatka

II śniadanie : przeniesione na wieczór :)

obiad: kurczak majerankowo-czosnkowy z jugurtem

podwieczorek :  kawa z mlekiem i herbatka zielona (z opuncja pycha)

kolacja: pasta twarożkowa z łososiem i herbata

po kolacji spóżnione bardzo drugie śniadanie :) jogurt naturalny na słodko

 

Dziś upiekłam pierwszy chlebek :)

Pycha!!!! Ciemny,z grubą chrupiącą skurką mhhhhh :)

Oryginalny przepis :

 

PRZEPIS:
Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden
zamrażam/
  • 4szklanki otrąb owsianych
  • 2szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
  • 8 jajek/białka należy ubić na pianę/
  • O,5l maslanki niskotłuszczowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
  • po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
  • suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
  • 1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek

Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem
resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.


Ja zamiast serka wiejskiego dałam serek homogenizowany ,suszone pomidory,bazylię i troszke kminku :)
 

 
 
 
 
Z podanych składników wyszła cała tradycyjna duża blaszka do ciasta :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.