Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
1 i 2 tydzień diety - przepisy


Przepisy 1 i 2 tydzień diety 

Warzywa i owoce warto obierać ze skórki i pozbawiać pestek. 

Zupa ogórkowa [2 porcje]: 1,5-2 szklanki wody, średnie udko kurczaka z bioderkiem bez skóry, średnia marchewka, 2 małe ziemniaki, mała pietruszka, mały por (lub ok ½ mrożonki warzywnej), 3-4 średnie ogórki kiszone, pieprz. Do wody wrzucić mięso, pogotować chwilę, dodać włoszczyznę i ziemniaki, gotować aż warzywa staną się lekko miękkie. Na koniec dodać starte ogórki na grubej tarce i gotować jeszcze 10-15 minut. Można zaprawić 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego. Na porcję zjeść z ½ udka z kurczaka. 

Sałatka z suszonymi pomidorami [ 1porcja]: garść posiekanej sałaty np. lodowej, ¼ opakowania 270g sera feta, 3 suszone pomidory odsączone z zalewy, 1 duży pomidor lub 4 koktajlowe, 4-6 oliwek, 1,5 łyżki pestek słonecznika. Sałatę wymieszać z pokrojonym pomidorem i suszonymi pomidorami, pestki uprażyć na suchej patelni, całość wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek, przyprawić i posypać pokruszoną fetą. 

Gulasz warzywny [ 2 porcje]: 2 duże marchewki, ½ puszki pomidorów (ok. 200g), 1 mała cebula, czosnek, liść laurowy, ½ małej papryki czerwonej, ½ dużej cukinii, ¼ opakowania (270g) sera feta, garść fasolki szparagowej z mrożonki, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru. Warzywa pokroić, zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię, pokrojone w plastry marchewki i paprykę, wymieszać z pomidorami i fasolka szparagową. Całość dusić aż warzywa zmiękną, przyprawić. Gotowe danie posypać pokruszonym serem. 

Sałatka z ogórkiem kiszonym [ 1 porcja]: garść posiekanej kapusty np. pekińskiej, 2 duże ogórki kiszone, 1 duży pomidor, kilka piór cebuli, ¼ papryki np. czerwonej, posiekane zioła np. szczypiorek, pieprz, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Warzywa pokroić, wymieszać z oliwą i przyprawić. 

Ryba z cukinią [ 2 porcje]: filet z dorsza lub innej najlepiej morskiej ryby (ok. 300g), 2 średnie pomidory, ½ dużej cukinii, 8-10 oliwek, czosnek, posiekana bazylia, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/3 opakowania (ok. 120g) mozzarelli. Rybę posypać przyprawami np. ziołami prowansalskimi, oregano, ułożyć pokrojonego pomidora, cukinię, oliwki i ser, całość zawinąć w folię z 1 łyżeczką masła, przygotować w piekarniku. Gotową rybę polać jogurtem wymieszanym z czosnkiem i ziołami. 

Sałatka z papryką [ 2 porcje]: ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki, 2 łyżki kukurydzy ( ½ małej puszki), 2 duże ogórki kiszone, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 łyżki pestek słonecznika. Paprykę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki połączyć z oliwą i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami. 

Pulpety w sosie pomidorowym [ 2 porcje]: ok. 200g mielonego mięsa np. z indyka, kilka piór cebuli, 3 małe pieczarki, 2 płaskie łyżka bułki tartej, pieprz, ½ puszki pomidorów (ok. 200g) lub 2 świeże pomidory. Z mięsa z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli, pieczarek , bułki tartej i przypraw uformować pulpeciki. Pomidory z puszki podgotować, świeże nieco rozgotować, tak by było nieco płynu, dodać pulpeciki i gotować ok. 10min. Gotowe pulpeciki posypać posiekaną natką pietruszki. 

Makaron z pieczarkami [ 2 porcje]: ¾ szklanki surowego makaronu np. wstążki, 7-8 sztuk średnich pieczarek, ¼ papryki np. czerwonej, cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanych orzechów np. włoskich, pieprz ziołowy, 1 łyżka oliwy z oliwek. Obrane pieczarki pokroić na plastry. Na oliwie zeszklić czosnek i cebulę, dodać pieczarki, paprykę przyprawić ziołami, curry, szczyptą słodkiej papryki, zalać niewielką ilością wody i poddusić. Dodać ugotowany makaron, przyprawić, posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami. 

Sałatka grecka [1 porcja]: garść posiekanej sałaty np. lodowej, 1 duży pomidor, ¼ długiego świeżego ogórka, 2 plastry sera feta (ok. 1/4 opakowania 270g), kilka piór cebuli najlepiej czerwonej, ¼ czerwonej papryki, 4-6 oliwek, 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, przyprawy ziołowe. Warzyw pokroić wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, dodać fetę i przyprawy, delikatnie wymieszać. 

Kurczak z suszonymi pomidorami [ 2 porcje]: ok. 200g piersi kurczaka/ indyka, 3 suszone pomidory odsączone z zalewy, 6-8 oliwek np. czarnych, curry, zioła prowansalskie, pieprz. Kurczaka przyprawić i lekko rozbić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skropionym 1 łyżeczką oliwy, ułożyć suszone pomidory i pokrojone oliwki. Całość zapiec aż mięso będzie miękkie. 

Brokuł z sosem [ 1 porcja]: ½ średniego ugotowanego brokułu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, 1 łyżeczka pestek słonecznika. Jogurt wymieszać z czosnkiem i ziołami, polać podzielony na różyczki brokuł i posypać uprażonymi np. w piekarniku pestkami słonecznika. 

Buraczki pieczone [ 1 porcja]: 2 średniej wielkości buraki , 1 mała cebula np. czerwona, czosnek, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta kminku, szczypta tymianku, pieprz, ¼ opakowania (270g) sera feta, 2 łyżki posiekanych orzechów np. włoskich. W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód i przyprawy, zalać sosem obrane i pokrojone buraki. Następnie wyłożyć je na blachę z papierem do pieczenia, dodać cebulę i czosnek, całość posypać tymiankiem. Piec ok. godziny, posypać pokruszoną fetą i orzechami. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.